Jadłospis | Żłobek nr 48

Jadłospis 28.12.2020 – 08.01.2021 żłobek 48

DZIEŃ

ŚNIADANIE

OBIAD

ZUPA+DESER

PONIEDZIAŁEK 28.12.2020 Makaron na mleku/ kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/ ramą, szynka wędzona wieprzowa, pomidor, herbata.

Jabłko, mandarynka, woda.

Jajo sadzone, kaszka bulgur, jarzynowy mix ( brukselka, fasolka żółta, kalafior ), mix sałat i cykorii z jogurtem.

 

Kompot porzeczkowy.

 

Ogórkowa z ziemniakami i koperkiem zabielona mlekiem.

 

Budyń kokosowy z czereśnią i wafelkiem.

Alergeny Mleko w tym laktoza, jajo, gluten z pszenicy i żyta, seler. Jajo, gluten z pszenicy, mleko. Seler, jajo, mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy, orzechy.
WTOREK 29.12.2020 Kasza manna na mleku /wodzie z gruszka, pieczywo mieszane z masłem/ ramą, plasterki mozzarelli z rzodkiewką, herbatka miętowa.

 

 

Gruszka, banan, kaki, woda.

Pulpecik rybny z natkowym sosem, ziemniaki puree, marchewka mini glazurowana, surówka z kiszonej kapustki z jabłkiem, marchewką, czerwoną cebulką i natką pietruszki z oliwką.

 

 

Kompot wiśniowy.

Kokosowa pomidorówka z makaronem mini zabielona mlekiem ze świeżą kolendrą.

 

Placuszki pełnoziarniste z jabłkiem i żurawiną, mleczko morelowe/ mleko roślinne z morelą

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy . Ryba, jajo, gluten z pszenicy, mleko w tym laktoza. Seler, mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy, jajo, orzechy.
ŚRODA 30.12.2020 Kawa na mleku/ mleku roślinnym, pieczywo mieszane z masłem/ florą, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, paseczki czerwonej papryki.

 

Kiwi, jabłko, winogrono ciemne,  woda.

Gulasz cielęcy z cebulką, ryż mieszany, brokuł gotowany, surówka z pora, marchewki i kukurydzy z oliwką.

 

 

 

Kompot brzoskwiniowy.

Barszczyk czerwony z ziemniakami zabielony mlekiem.

 

Sernik pieczony z bakaliami na biszkoptach, koktajl kefirowy z truskawką/ gerberek, biszkopcik/ wafelek, herbatka.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy  i żyta, jajo. Mleko. Seler, mleko w tym laktoza, jajo, gluten z pszenicy.
CZWARTEK 31.12.2020 Płatki jęczmienno – owsiane  na mleku/ mleku roślinnym, pieczywo mieszane z masłem/ florą, twarożek z plasterkami rzodkiewki,  

 Gruszka,  jabłko, woda.

Dukacik z indyka smażony, frytki z batatów, buraczki na jarzynkę, surówka z kiszonego ogórka z marchewką i jabłkiem z oliwką.

 

Kompot truskawkowy.

Groszkowo- kukurydziana z lanymi kluseczkami i koperkiem zabielona mlekiem.

 

Deser z jogurtu greckiego z mango , borówką i orzechami, chrupki kukurydziane/ mus owocowy, chrupki kukurydziane.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z jęczmienia, pszenicy i żyta. Jajo, gluten z pszenicy. Seler, gluten z pszenicy, jajo, mleko w tym laktoza, orzechy.
PIĄTEK 01.01.2020    

ŚWIĘTO

 

 
Alergeny      

 

DZIEŃ ŚNIADANIE OBIAD ZUPA+DESER
PONIEDZIAŁEK 04.01.2021 Kaszka mleczna/ bezmleczna, wafelek orkiszowy, jajecznica z zielonym groszkiem/ dżem, herbatka owocowa.

 

Pomarańcza,  jabłko, woda. 

Kurczak duszony z morelami i żurawiną z czerwoną cebulką, ziemniaczki puree, fasolka zielona gotowana, surówka z selera i marchewki z jogurtem.

 

Kompot ananasowy.

 

Barszczyk ukraiński z kaszką kuskus i śmietaną.

 

Jogurt owocowy z amarantusem,

/ kisielek owocowy, bułeczka z masłem/ florą

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z orkiszu, jajo. Mleko w tym laktoza, seler.. Seler, mleko,  gluten z pszenicy.
WTOREK 05.01.2021 Zacierki na mleku/ kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/ florą, hummus z suszonymi pomidorami, paseczki papryki, herbatka.

Mandarynka, gruszka, woda.

Kotlecik z indyka obsmażany, ziemniaczki puree, kapusta włoska duszona z marchewką, dymką i koperkiem, buraczki z jabłkiem i chrzanowym jogurtem.

 

Bobofrut.

Kalafiorowo – brokułowa z płatkami ryżowymi i natką pietruszki zabielona mlekiem.

 

Tapioka na mleku kokosowym z owocami i płatkami migdałów.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta, jajo. Gluten z pszenicy, jajo, mleko w tym laktoza. Seler, mleko w tym laktoza, orzechy.
ŚRODA 06.01.2021

 ŚWIĘTO

 
Alergeny    
CZWARTEK 07.01.2021 Kakao na mleku modyfikowanym/ mleku roślinnym, pieczywo mieszane z masłem/ florą, twarożek z pomidorkiem cherry.

 

Winogrono ciemne, kiwi, woda.

Sznycelki schabowe w pomidorowym sosie, kasza gryczana biała, cukinia pieczona z ziołową oliwką, surówka z czerwonej kapustki z rodzynkami i żurawiną z oliwką.

 

Kompot wieloowocowy.

Fasolkowa z batatami i koperkiem zabielona mlekiem.

 

Ryż jaśminowy z gerberkiem i jogurtem greckim.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta. Seler. Seler, mleko w tym laktoza.
PIĄTEK 08.01.2021 Płatki jaglane  na mleku z żurawiną/ kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem/ flora, ser żółty, kiszony ogórek, herbatka.

 

Mango, kaki, banan, woda.

Paluszki rybne ze szczypiorkiem, ziemniaki puree, marchewka z groszkiem, surówka z kapustki pekińskiej z ogórkiem i pomidorkiem z jogurtowym sosem.

 

Kompot malinowy.

Dyniowo-kukurydziana z czerwonym ryżem zabielona mlekiem z mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą.

 

Racuszki drożdżowe z brzoskwinią, mleczko waniliowe/ placuszki z brzoskwinią, herbatka.

Alergeny Mleko w tym laktoza, gluten z pszenicy i żyta. Ryba, jajo, gluten z pszenicy, , mleko. Seler, mleko w tym laktoza, jajo, gluten z pszenicy

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

 

Przejdź do treści