Jadłospis | Żłobek nr 48

Przepis na świąteczne pierniczki przygotowane w naszym żłobeczku .

PIERNICZKI

Składniki na ok 50 szt:

  • 80 g miodu ( ¼ szklanki)
  • 80 g masła
  • 60 g cukru trzcinowego lub pudru ( ½ szklanki)
  • 1 jajo
  • 290 g maki pszennej ( 2,25 szklanki)
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao ( dla koloru)

Sposób wykonania:

Miód, masło i cukier podgrzać, rozpuścić i ostudzić

Do masy dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, lekko schłodzić ciasto w lodówce.

Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać miodu.

Wałkować ciasto na grubość 2-3 mm lekko podsypując mąką.

Układać na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 170-180 ˚C przez 8-10 minut.

Po wystudzeniu można udekorować pierniczki lukrem .

 

 

 

Przejdź do treści