PIERNICZKI
Składniki na ok 50 szt:
- 80 g miodu ( ¼ szklanki)
- 80 g masła
- 60 g cukru trzcinowego lub pudru ( ½ szklanki)
- 1 jajo
- 290 g maki pszennej ( 2,25 szklanki)
- 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao ( dla koloru)
Sposób wykonania:
Miód, masło i cukier podgrzać, rozpuścić i ostudzić
Do masy dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, lekko schłodzić ciasto w lodówce.
Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać miodu.
Wałkować ciasto na grubość 2-3 mm lekko podsypując mąką.
Układać na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 170-180 ˚C przez 8-10 minut.
Po wystudzeniu można udekorować pierniczki lukrem .