Jadłospis | Żłobek nr 48

Witamina D w diecie dziecka

CO Z TĄ WITAMINĄ D ?

Witamina D jest bardzo ważna dla ludzkiego organizmu. Jest ona niezbędnym regulatorem gospodarki wapniowo-fosforanowej organizmu, jest odpowiedzialna za prawidłowy rozwój naszych kości, odpowiedni stan mięśni, zwiększa odporność organizmu.

Witamina D jest syntezowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych. W naszych warunkach klimatycznych ma to miejsce od połowy kwietnia do połowy września w godzinach 10 – 15. Jednak ta synteza nie jest w stanie w 100 % zabezpieczyć zapotrzebowania na wit D. poza tym małe dzieci chronimy przed bezpośrednim nasłonecznieniem, stosujemy wysokie filtry ochronne co uniemożliwia syntezę skórną tej witaminy.

Tak więc należy suplementować dietę naszych dzieci dostarczając jej wit D.

Jako, że jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach pewne jej ilości znajdziemy w produktach takich jak:

  • Żółtko jaja,
  • Żółty ser,
  • Tłuste ryby,
  • mleko

Niemowlętom w porozumieniu z lekarzem podajemy preparaty z wit D.

Małym dzieciom możemy podawać specjalne produkty żywnościowe takie jak:

  • kaszki mleczne lub bezmleczne, płatki wielozbożowe wzbogacone witaminą D
  • mleka modyfikowane.

 

Podając dziecku dwa kubeczki mleka modyfikowanego dziennie zapewnimy mu dobowe zapotrzebowanie na tą jakże ważną dla organizmu witaminkę.

 

 

Przejdź do treści