Jadłospisy | Żłobek nr 1

jadłospis dekadowy 14 – 25 XII 2020r

 

DATA

ŚNIADANIE I i II I faza obiadu

DRUGIE DANIE

ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek

14 XII 2020r

 

 

 

Płatki jęczmienne błyskawiczne (gluten) na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie(gluten) z masłem (laktoza), sałatką z mozzarelli (laktoza), pomidora i rucoli, herbatka z miodem i cytryną (miód, cytryny)

II śniadanie: Kiwi, woda

Bitki wołowe z duszoną cebulką,  ziemniaki z koperkiem,  buraki puree z dodatkiem cytryny, surówka z selera (seler) z ananasem i jogurtem greckim (laktoza), kompot malinowo – jabłkowy Jarzynowa z kaszą jęczmienną (gluten) i natką (seler)

 

 

 

Naleśniki na bazie mąki pszennej posmarowane dżemem owocowym (gluten, jaja), kawa zbożowa (laktoza)

 

 

 

Wtorek

15 XII 2020r

 

Zacierki (jaja, gluten) na mleku (laktoza),  pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem (laktoza), wiórkami serka żółtego (laktoza) i ogórkiem kiszonym, herbatka owocowa

II śniadanie: Banany, winogrona czerwone, woda

 

Schab w sosie chrzanowym z kaszą gryczaną (gluten), marchew z groszkiem gotowane na parze polane masełkiem bez laktozy, surówka z kalarepki z  jabłkiem i jogurtem naturalnym (laktoza),  kompot z kiwi i jabłka

 

Zupka krem z białych warzyw z ziemniakami i natką (seler)

 

 

 

Koktajl  truskawkowy z miętą na bazie maślanki (laktoza), wafle kukurydziane, woda

 

Środa

16 XII 2020r

 

 

 

Kakao  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem (laktoza) twarożkiem (laktoza) ze szczypiorkiem i rzodkiewką posypane kiełkami słonecznika

II śniadanie: Jabłka, melon, brzoskwinie, woda

Gulasz wieprzowy z  makaronem pełnoziarnistym świderki (gluten, jaja), kalafior gotowany na parze, surówka z pomidorów ze świeżą bazylią  i oliwką, kompot morelowo-gruszkowy

 

Zupka z jarmużu z ziemniakami  zabielona śmietaną 18 % bez laktozy (seler)

 

Ciasto pomarańczowe na bazie mąki pszennej (jaja, gluten), kubek mleka do picia (laktoza)

 

 

Czwartek

17 XII 2020r

 

 

 

Płatki  kukurydziane (gluten)  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten)  z masłem (laktoza)  szynką z kurczaka i paseczkami papryki kolorowej, herbatka miętowa

II śniadanie: Banany, jabłko, kiwi, woda

Kotleciki rybne z łososia (ryba, jaja, gluten), ziemniaki puree z koperkiem, bakłażan duszony z marchewką i czosnkiem, surówka  z sałaty masłowej, rzodkiewki i ogórka świeżego z oliwką, kompot wiśniowy

 

Zupka z fasolki żółtej, kukurydzy i dyni z kaszą kukurydzianą (gluten) i natką

 

 

 

 

Sałatka owocowa / brzoskwinie, kiwi, mango, ananas/ z  mleczkiem kokosowym,  wafelek ryżowy, woda

 

 

 

 

 Piątek

18 XII 2020r

 

 

 

Makaron czterojajeczny (gluten, jaja) na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem (laktoza) i dżemem owocowym, herbatka z imbirem

II śniadanie:  Pomarańcze,  gruszki, woda

Potrawka z kurczaka z kaszą bulgur, (gluten), dynia puree,  mizeria w sosie jogurtowo (laktoza)-koperkowym, kompot ananasowo – jabłkowy

 

 

Kapuśniak  (seler) z kapusty włoskiej ziemniakami i koperkiem

 

 

 

 

Biszkopty (jaja, gluten),  kisiel brzoskwiniowy na bazie maki ziemniaczanej

 

 

 

 

 

 

DATA ŚNIADANIE I i II I faza obiadu

DRUGIE DANIE

ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek

21 XII 2020r

 

 

 

Płatki pszenne i żytnie pełnoziarniste (gluten) na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem (laktoza) serem żółtym (laktoza), pomidorem malinowym  i szczypiorkiem,  herbatka owocowa

II śniadanie: Kiwi, mango, woda

Łopatka wp w sosie musztardowym zagęszczonym mąką pszenną (gluten), ziemniaki z koperkiem, marchew junior gotowana na parze, surówka z kapusty białej z kukurydzą i jogurtem (laktoza), kompot malinowo –jabłkowy Krupnik (seler) z kaszą krakowską (gluten) i natką Budyń kakaowy (laktoza) polany sosem wiśniowym, wafle suche,  woda
Wtorek

22 XII 2020r

 

 

Kawa zbożowa  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten)  z masłem(laktoza) i sałatką z brokuła, jajka (jajko), ogórka i szczypiorku z majonezem własnej produkcji (jajko)

II śniadanie: Jabłka, woda

Jeżyki (jaja, gluten) z indyka w sosie ziołowym podane z kasza jęczmienną pęczak (gluten), fasolka żółta gotowana na parze, surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka z natką i olejem z pestek winogron, kompot brzoskwiniowy

 

Zupka krem z  marchewki  z ziemniakami i natką (seler) posypana pestkami słonecznika Babeczki z  twarożkiem (laktoza, gluten, jaja), owocami i płatkami migdałowymi, woda z sokiem pomarańczowym

 

 

 

Środa

23 XII 2020r

 

 

 

Kasza manna (gluten)  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten)  z masłem (laktoza) plasterkami sera mozzarella (laktoza) i rzodkiewki  posypane szczypiorkiem, napar z rumianku

II śniadanie: Gruszki, woda

Ryż jaśminowy zapiekany z cukinią papryką kolorową, pomidorami i cebulą, kompot morelowy

 

 

Barszcz czerwony z ziemniakami i natką (seler)

 

 

 

 

Chrupki kukurydziane, przeciery owocowe

 

Czwartek

24 XII 2020r

 

 

 
Piątek

25 XII 2020r

 

 

 

BOŻE NARODZENIE  

BOŻE NARODZENIE

 

 

BOŻE NARODZENIE

 

 

BOŻE NARODZENIE

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

Przejdź do treści