Jadłospisy | Żłobek nr 1

jadłospis dekadowy 2 – 13 XI 2020

 

DATA

ŚNIADANIE I i II I faza obiadu

DRUGIE DANIE

ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek

2 XI 2020r

 

 

 

Płatki orkiszowe pełnoziarniste (gluten)  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie(gluten) z masłem sałatką z sera mozzarella, pomidorków cherry i bazylii, herbatka z imbirem

II śniadanie: Jabłka, kiwi, mango, woda

 

Wołowe z duszoną cebulką w sosie własnym podane z kaszą bulgur, fasolka żółta i zielona gotowane na parze z dodatkiem bułki tartej,  surówka  z selera  i żurawiny z  jogurtem greckim (laktoza), kompot jabłkowy z cynamonem

 

Ogórkowa (seler) z ziemniakami  i natką

 

 

 

Koktajl jagodowy z jogurtu naturalnego i greckiego (laktoza), biszkopty (jaja, gluten)

 

 

 

Wtorek

3 XI 2020r

 

Płatki kukurydziane  na mleku (laktoza),  pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem sałatą masłową szynką z kurczaka (seler)  i papryką żółtą , herbatka owocowa

II śniadanie: Banany, mandarynki, woda

 

Dorsz (ryba, jaja, gluten) w sosie koperkowym z kaszą gryczaną białą (gluten), marchew junior gotowana na parze, surówka z buraczków z  jabłkiem i oliwką,  kompot z kiwi i truskawki ze świeżą miętą Zupka krem z jarmużu z ziemniakami i natką (seler)

 

 

 

Budyń kakaowy (laktoza) polany sosem wiśniowym

 

Środa

4 XI 2020r

 

 

 

Kawa  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem twarożkiem (laktoza) z dymką, ogórkiem świeżym i rzodkiewką

II śniadanie:  Winogrona czerwone, jabłka, kaki, woda

 

Gulasz wieprzowo – drobiowy w sosie pomidorowym, ziemniaki z koperkiem, kalafior gotowany na parze, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, kukurydzą  i oliwką, kompot morelowo-gruszkowy Zupka z cieciorki z makaronem ryżowym  i natką (seler)

 

 

 

 

Ciasto marchewkowe  na bazie mąki pszennej (jaja, gluten), napój Bobovita

 

 

 

 

Czwartek

5 XI 2020r

 

 

 

Płatki jęczmienne błyskawiczne (gluten) na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem,  jajecznica (jaja) ze szczypiorkiem, papryka czerwona, herbatka miętowa

II śniadanie: Melon, banany, woda

Kotleciki rybne z mintaja (ryba, jaja, gluten), ziemniaki puree z koperkiem, bakłażan duszony z marchewką, surówka z pora, jabłka i moreli suszonej z oliwką,  kompot z czarnej porzeczki

 

Kapuśniak z kapusty włoskiej z kaszą jęczmienną  (gluten) i natką (seler)

 

 

Ryż z jabłkiem prażonym z cynamonem z dodatkiem jogurtu greckiego (laktoza), woda

 

 

 Piątek

6 XI 2020r

 

 

 

Makaron czterojajeczny (gluten, jaja) na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem pastą z soczewicy czerwonej z dodatkiem suszonych pomidorów, herbatka z cytryną

II śniadanie:  Pomarańcze,  jabłka, woda

Potrawka z kurczaka z dodatkiem curry podana z kaszą jaglaną (gluten), dynia gotowana na parze,  mizeria w sosie jogurtowo (laktoza)-koperkowym, kompot z brzoskwini

 

 

Zupka krem z cukinii z groszkiem ptysiowym (gluten, jaja)  i natką (seler)

 

 

 

Kluski leniwe polane masełkiem,

kubek kakao do picia (laktoza)

 

 

 

 

 

 

DATA ŚNIADANIE I i II I faza obiadu

DRUGIE DANIE

ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek

9 XI 2020r

 

 

 

Kasza manna (gluten)  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten)  z masłem plasterkami serka żółtego  (laktoza) i rzodkiewki, napój z miodu, cytryn i dodatku mięty

II śniadanie: Jabłka, woda

Schab duszony w sosie ziołowym z makaronem pełnoziarnistym (gluten), brukselka gotowana na parze, sałatka z pomidorów malinowych ze świeżą bazylią  i oliwką, kompot brzoskwiniowo- truskawkowy Zacierkowa  (gluten, jaja) z ziemniakami i natką (seler) Wafle suche (gluten, jaja) z dżemem owocowym, mleko (laktoza)
Wtorek

10 XI 2020r

 

 

Płatki gryczane pełnoziarniste (gluten)  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem cykorią, szynką wieprzową (seler) i plasterkami ogórka kiszonego, herbatka z pomarańczą

II śniadanie Jabłka, banany, woda

Kotlecik rybny z łososia  (ryba, jaja, gluten), ziemniaki puree z koperkiem, brokuły gotowane na parze, surówka z kapusty białej z jabłkiem, marchewką i oliwką, kompot śliwkowy Zupka z soczewicy czerwonej z kaszą bulgur (gluten) i natką (seler)

 

 

 

Ciasto „Zebra” (gluten, jaja)  posypane cukrem pudrem, jogurt morelowy (laktoza)
Środa

11 XI 2020r

 

 

 

DZIEŃ NIEPODLEGŁOŚCI DZIEŃ NIEPODLEGŁOŚCI  

DZIEŃ NIEPODLEGŁOŚCI

 

 

DZIEŃ NIEPODLEGŁOŚCI
Czwartek

12 XI 2020r

 

 

Kluseczki pszenno – ryżowe  (gluten, jaja)  na mleku (laktoza), bułka (gluten) z masłem i dżemem owocowym, mięta

II śniadanie: Brzoskwinie, winogrona czerwone, woda

 

Cielęcina w sosie warzywnym, kasza kuskus (gluten) z koperkiem, szpinak  z czosnkiem i jajkiem (jaja), surówka z marchewki z jabłkiem i oliwką, kompot z owoców mieszanych

 

Krem (seler) z brokułów  z ziemniakami i groszkiem ptysiowym  (gluten)

 

Deser borówkowy z malinami i płatkami kukurydzianymi na bazie jogurtu naturalnego i greckiego (laktoza)
Piątek

13 XI 2020r

 

 

 

Płatki owsiane (gluten)  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem pastą z jaj (jaja)  i awokado ze szczypiorkiem, napar z rumianku

II śniadanie: Jabłka, gruszki, woda

Ryż jaśminowy zapiekany z cukinią papryką kolorową, pomidorami i cebulą, kompot morelowy

 

 

 

Barszcz czerwony z ziemniakami i natką (seler)

 

 

 

Naleśniki z twarożkiem waniliowym  (jaja, gluten, laktoza) polane sosem z czarnej porzeczki,  woda

 

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

Przejdź do treści