Jadłospisy | Żłobek nr 1

jadłospis dekadowy 22 II – 5 III 2021

 

DATA

ŚNIADANIE I i II I faza obiadu

DRUGIE DANIE

ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek

22 II 2021r

 

 

 

Płatki kukurydziane pełnoziarniste  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie(gluten) z masłem sałatką z sera żółtego, papryki czerwonej i ogórka kiszonego z majonezem (jaja), herbata z imbirem

II śniadanie: Pomelo, gruszki, kiwi, mandarynki, woda

 

Szynka wieprzowa w sosie pomidorowym  na bazie mąki pszennej (gluten),  ziemniaki puree z koperkiem, różyczki brokuła polane florą light,  surówka  z marchewki, daktyli i oliwek z olejem z pestek winogron, kompot z mango i winogron czerwonych Jarzynowa z płatkami ryżowymi  (seler) i natką

 

 

 

 

Budyń waniliowy  polany sosem brzoskwiniowym, wafle ryżowe z dynią

 

 

Wtorek

23 II 2021r

Kasza manna  na mleku (laktoza),  pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem sałatą karbowaną szynką wieprzową  i pomidorem malinowym posypane kiełkami słonecznika, herbatka z dodatkiem pomarańczy

II śniadanie: Mandarynki, jabłka, woda

Mintaj pieczony (ryba, jaja, gluten) z ziemniakami, kukurydza gotowana na parze, surówka z kapusty kiszonej z marchewką, jabłkiem i oliwką,  kompot z kiwi i truskawki ze świeżą miętą Zupka krem z dyni z soczewicą czerwoną (seler) i natką Naleśniki z mąki pszenno – gryczanej z dżemem wiśniowym polane jogurtem naturalnym (gluten, jaja, laktoza), woda

 

Środa

24 II 2021r

 

 

 

Kakao  na mleku (laktoza) , pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem serkiem białym (laktoza), wiórkami rzodkiewki  i dymką

II śniadanie:  Winogrona zielone, jabłka, woda

 

Gulasz drobiowy w sosie curry z ryżem naturalnym parboiled , kalafior gotowany na parze, surówka z pora z marchewką, koperkiem  i śmietaną, kompot morelowo-gruszkowy Barszcz czerwony z ziemniakami (seler)  i natką zabielony mlekiem kokosowym

 

 

Babeczki z mąki pszennej z kawałkami mango (jaja, gluten), napój owsiany do picia

 

Czwartek

25 II 2021r

 

 

 

Płatki jęczmienne błyskawiczne na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem cykorią czerwoną ,  jajecznica (jaja) ze szczypiorkiem, herbatka miętowa

II śniadanie: Brzoskwinie, banany, woda

Rolada z łososia (ryba, jaja, gluten), makaron – rurki, szpinak duszony z czosnkiem, surówka z pomidorów malinowych ze świeżą bazylią i olejem z pestek winogron,  kompot ananasowo – jabłkowy Zupka z białej fasolki z ziemniakami i natką (seler)

 

Sałatka owocowa podana z nasionami chia (ananas, truskawka, kiwi, pomarańcze, winogrona czerwone, borówki),  woda

 

 Piątek

26 II 2021r

 

 

 

Makaron gwiazdki (gluten, jaja) na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem,  pastą z fasolki zielonej, dyni, kukurydzy i  pomidora, herbatka z cytryną

II śniadanie:  Banany, jabłka, woda

Kotlety sojowe z kaszą jaglaną BIO, buraczki gotowane na parze,  mizeria w sosie śmietanowo (laktoza)-koperkowym, kompot z brzoskwiniowo – porzeczkowy

 

 

Zupka krem z selera naciowego i cukinii z groszkiem ptysiowym (gluten, jaja)  i natką (seler)

 

 

Pralinki kokosowe (laktoza, miód),

napój ryżowy do picia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DATA ŚNIADANIE I i II I faza obiadu

DRUGIE DANIE

ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek

1 III 2021r

 

 

 

Płatki pszenne pełnoziarniste (gluten) na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem serem mozzarella kulki (mleko), pomidorem cherry  i rucolą,  herbatka z miodem i cytryną

II śniadanie: Gruszki, jabłka, woda

 

Schab w sosie musztardowym zagęszczonym mąką żytnią, ziemniaki z koperkiem, marchew junior gotowana na parze, surówka z kalarepki z kukurydzą i jogurtem (laktoza), kompot jagodowo – truskawkowy Pomidorowa z lanym ciastem (gluten, jaja) i natką Placek drożdżowy (gluten, jaja)  ze śliwkami, woda
Wtorek

2 III 2021r

 

 

Płatki orkiszowe (gluten)  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten)  z masłem i pastą  z cukinii, marchewki i brokuła, rumianek

II śniadanie: Melon, winogrona czerwone, banany, woda

Jeżyki (jaja, gluten) z indyka w sosie ziołowym, kasza jęczmienna (gluten), fasolka żółta gotowana na parze, sałatka z pomidorów malinowych ze świeżą bazylią  i oliwką, kompot jabłkowy ze świeżą miętą Zupka krem z białych warzyw (seler)  z ziemniakami i natką Kisiel żurawinowy, wafle kukurydziane

 

Środa

3 III 2021r

 

 

 

Kasza kukurydziana  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem sałatą karbowaną szynką z kurczaka (seler) i plasterkami ogórka kiszonego, herbatka z imbirem

II śniadanie Mandarynki, jabłka, woda

Kotlecik rybny z dorsza  (ryba, jaja, gluten), ziemniaki puree z koperkiem,  puree z dyni, surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem, marchewką i olejem z pestek winogron, kompot wiśniowo – gruszkowy Zupka marchewkowa  z ryżem i natką (seler) zabielona śmietaną

 

 

 

Ciasto cytrynowe (gluten, jaja), napój migdałowy do picia
Czwartek

4 III 2021r

 

 

Kawa zbożowa  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem i serem żółtym (laktoza) z rzodkiewką i szczypiorkiem

II śniadanie: Banany, pomarańcze, woda

 

Wołowe duszone w sosie ziołowym, kasza kuskus (gluten) z koperkiem, marchew z groszkiem polane florą light, surówka colesław ze śmietaną, kompot z owoców mieszanych Krem (seler) z  brukselki i fasolki zielonej z ziemniakami i grzankami  z bułki wrocławskiej (gluten) Ryż z jabłkiem prażonym z cynamonem i rodzynkami,  woda

 

Piątek

5 III 2021r

 

 

 

Kaszka ryżowa z owocami na mleku (laktoza) , pieczywo (gluten) pszenno – żytnie z masłem, pastą jajeczną z awokado, szczypiorkiem i plasterkami ogórka świeżego, mięta

II śniadanie: Mango, jabłka,  woda

Kaszotto (gluten) z bakłażanem, papryką czerwoną, cebulką i świeżą bazylią, kompot z mango i limonki

 

 

 

Słoneczna zupka (dynia, fasolka żółta, kukurydza)  z ziemniakami i natką (seler)

 

Serek waniliowy (laktoza)  z kawałkami brzoskwini, biszkopty (gluten, jaja)

 

 

 

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

Przejdź do treści