Jadłospisy | Żłobek nr 1

jadłospis dekadowy 25 I – 5 II 2021r

 

DATA

ŚNIADANIE I i II I faza obiadu

DRUGIE DANIE

ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek

25 I 2021r

 

 

 

Zacierki pszenno – kukurydziane (gluten, jaja) na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie(gluten) z masłem serem mozzarella, pomidorem cherry i rucolą, herbatka z imbirem

II śniadanie: Pomelo, mandarynki, jabłka, woda

Kotlety schabowe podane z ziemniakami posypane koperkiem, buraczki puree,  surówka  z kapusty włoskiej z  marchewką i jogurtem greckim (laktoza), kompot gruszkowy Zupa ogórkowa z ryżem i natką (seler)

 

 

 

Placki jagodowe (jaja, gluten), mleko do picia (laktoza)

 

 

 

Wtorek

26 I 2021r

 

Płatki kukurydziane  pełnoziarniste na mleku (laktoza),  pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem sałatą karbowaną  szynką wieprzową (seler)  i ogórkiem świeżym, posypane dymką, herbatka z cytryną

II śniadanie: Jabłka, brzoskwinie, woda

 

Dorsz (ryba, jaja, gluten) w sosie cytrynowym z ziemniakami, marchew junior gotowana na parze, surówka z białej rzodkiewki z żurawiną i śmietaną 12 %,  kompot z kiwi  i truskawki ze świeżą miętą

 

Zupa z jarmużu zasypana kaszą manną (seler)

 

 

 

Budyń kakaowy (laktoza) polany sosem wiśniowym

 

Środa

27 I 2021r

 

 

 

Kawa zbożowa  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem twarożkiem (laktoza) z  wiórkami papryki żółtej i  szczypiorkiem

II śniadanie:  Winogrona czerwone, melon, woda

 

Gulasz wieprzowy  w sosie pomidorowym, kasza bulgur z koperkiem, kalafior gotowany na parze, surówka z sałaty rzymskiej z marchewką, kukurydzą  i oliwką, kompot morelowy Zupa z fasolki zielonej z ziemniakami  i natką (seler)

 

 

 

 

Jabłka pieczone z dodatkiem orzechów, chrupki kukurydziane, woda

 

 

 

Czwartek

28 I 2021r

 

 

 

Płatki jęczmienne błyskawiczne na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem i pastą z bobu z dodatkiem słonecznika, herbatka miętowa

 

II śniadanie: Gruszki, banany, woda

Łosoś duszony podany z (ryba, jaja, gluten), ziemniaki puree z koperkiem, bakłażan duszony z marchewką, surówka z papryki kolorowej ze świeżą bazylią i olejem z pestek winogron,  kompot ananasowy

 

Słoneczna zupa (kukurydza, fasolka żółta)  z kaszą jęczmienną  (gluten) i natką (seler)

 

 

 

Sałatka owocowa (brzoskwinie, winogrona jasne, ciemne, kiwi, pomarańcze, borówki), wafle kukurydziane,  woda

 

 

 

 

 Piątek

29 I 2021r

 

 

 

Makaron czterojajeczny (gluten, jaja) na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – orkiszowe (gluten) z masłem serem żółtym (laktoza)  i pomidorem malinowym, posypane kiełkami lucerny, herbatka z limonką

II śniadanie:  Mango, jabłka,  woda

Potrawka z kurczaka z kaszą jaglaną (gluten), dynia gotowana na parze,  mizeria w sosie jogurtowo (laktoza)-koperkowym, kompot z czarnej porzeczki

 

 

Zupa z marchewki  i cukinii z ziemniakami posypana groszkiem ptysiowym (gluten, jaja)  i natką (seler)

 

 

 

Deser   truskawkowy z amarantusem   na bazie jogurtu naturalnego i greckiego (laktoza)

 

 

 

 

 

 

 

DATA ŚNIADANIE I i II I faza obiadu

DRUGIE DANIE

ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek

1 II 2021r

 

 

 

Płatki gryczane pełnoziarniste (gluten) na mleku (laktoza),  pieczywo (gluten) pszenno – żytnie z masłem sałatką z brokuła, jajka i ogórka kiszonego z majonezem, herbata z cytryną.

II śniadanie: Gruszki, kiwi, woda

 

Kotlety z mintaja (ryba, gluten, jaja)  polane lekkim sosem chrzanowym, ziemniaki (gluten) z koperkiem, cukinia gotowana na parze, surówka z marchewki z rodzynkami i jogurtem naturalnym (laktoza), kompot malinowy Krem ze szpinaku z dodatkiem kaszy kukurydzianej i mleka kokosowego posypany  natką (seler)

 

 

Ciastka owsiane (gluten, jaja, miód) z bakaliami (słonecznik, morele i , żurawina suszone), woda

 

Wtorek

2 II 2021r

 

 

Kasza manna (gluten)  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten)  z masłem   (laktoza) pastą z cieciorki z czosnkiem i papryką kolorową, herbata owocowa

II śniadanie: Jabłka, mandarynki, woda

Jeżyki (jaja, gluten) z indyka w sosie ziołowym z makaronem pełnoziarnistym (gluten), fasolka żółta gotowana na parze, surówka z sałaty masłowej z jogurtem greckim, kompot wiśniowy Zacierkowa  (gluten, jaja) z ziemniakami i natką (seler) Wafle suche (gluten, jaja) z musem owocowym, mleko (laktoza)
Środa

3 II 2021r

 

 

 

Płatki ryżowe  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem cykorią szynką z kurczaka (seler) i kawałkami rzodkiewki, herbatka z pomarańczą

II śniadanie Banany,  jabłka, woda

Kotlety z kalafiora  ( jaja, gluten), ziemniaki puree z koperkiem, marchew z groszkiem podane z masłem bez laktozy, surówka z pomidorów malinowych z olejem z pestek winogron, kompot śliwkowy Zupa z soczewicy zielonej z kaszą pęczak (gluten) i natką (seler)

 

 

 

Ciasto „Zebra” (gluten, jaja), soki Bobovita do picia
Czwartek

4 II 2021r

 

 

Kluseczki pszenno – jaglane (gluten, jaja)  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem, sałatka jarzynowa (seler, jaja),  mięta

II śniadanie: Brzoskwinie, winogrona czerwone, woda

Wołowe duszone w sosie ziołowym, kasza kuskus (gluten) z koperkiem, kalarepa puree z imbirem, surówka z marchewki z rodzynkami i oliwką, kompot z owoców mieszanych

 

Zupa (seler) z brukselki  z ziemniakami i grzankami  z bułki wrocławskiej (gluten)

 

Deser borówkowy z malinami i płatkami kukurydzianymi na bazie jogurtu naturalnego i greckiego (laktoza)
Piątek

5 II 2021r

 

 

 

Płatki owsiane błyskawiczne  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – orkiszowe (gluten) z masłem i dżemem brzoskwiniowym, napar z rumianku

II śniadanie: Pomarańcze, pomelo, woda

Zapiekanka z ziemniaków mięsa wieprzowego i sera żółtego (laktoza) zapiekana pod sosem beszamelowym, surówka z selera z jabłka i marchewki z jogurtem bez laktozy,  kompot żurawinowy

 

Jarzynowa (seler) z  kaszą perłową (gluten)  i natką

 

 

 

Naleśniki pszenno – gryczane z twarożkiem jagodowym  (jaja, gluten, laktoza), woda

 

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

Przejdź do treści