DATA |
ŚNIADANIE I i II | I faza obiadu
DRUGIE DANIE |
ZUPA | PODWIECZOREK |
Poniedziałek
25 I 2021r
|
Zacierki pszenno – kukurydziane (gluten, jaja) na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie(gluten) z masłem serem mozzarella, pomidorem cherry i rucolą, herbatka z imbirem
II śniadanie: Pomelo, mandarynki, jabłka, woda |
Kotlety schabowe podane z ziemniakami posypane koperkiem, buraczki puree, surówka z kapusty włoskiej z marchewką i jogurtem greckim (laktoza), kompot gruszkowy | Zupa ogórkowa z ryżem i natką (seler)
|
Placki jagodowe (jaja, gluten), mleko do picia (laktoza)
|
Wtorek
26 I 2021r
|
Płatki kukurydziane pełnoziarniste na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem sałatą karbowaną szynką wieprzową (seler) i ogórkiem świeżym, posypane dymką, herbatka z cytryną
II śniadanie: Jabłka, brzoskwinie, woda
|
Dorsz (ryba, jaja, gluten) w sosie cytrynowym z ziemniakami, marchew junior gotowana na parze, surówka z białej rzodkiewki z żurawiną i śmietaną 12 %, kompot z kiwi i truskawki ze świeżą miętą
|
Zupa z jarmużu zasypana kaszą manną (seler)
|
Budyń kakaowy (laktoza) polany sosem wiśniowym
|
Środa
27 I 2021r
|
Kawa zbożowa na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem twarożkiem (laktoza) z wiórkami papryki żółtej i szczypiorkiem
II śniadanie: Winogrona czerwone, melon, woda
|
Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym, kasza bulgur z koperkiem, kalafior gotowany na parze, surówka z sałaty rzymskiej z marchewką, kukurydzą i oliwką, kompot morelowy | Zupa z fasolki zielonej z ziemniakami i natką (seler)
|
Jabłka pieczone z dodatkiem orzechów, chrupki kukurydziane, woda
|
Czwartek
28 I 2021r
|
Płatki jęczmienne błyskawiczne na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem i pastą z bobu z dodatkiem słonecznika, herbatka miętowa
II śniadanie: Gruszki, banany, woda |
Łosoś duszony podany z (ryba, jaja, gluten), ziemniaki puree z koperkiem, bakłażan duszony z marchewką, surówka z papryki kolorowej ze świeżą bazylią i olejem z pestek winogron, kompot ananasowy
|
Słoneczna zupa (kukurydza, fasolka żółta) z kaszą jęczmienną (gluten) i natką (seler)
|
Sałatka owocowa (brzoskwinie, winogrona jasne, ciemne, kiwi, pomarańcze, borówki), wafle kukurydziane, woda
|
Piątek
29 I 2021r
|
Makaron czterojajeczny (gluten, jaja) na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – orkiszowe (gluten) z masłem serem żółtym (laktoza) i pomidorem malinowym, posypane kiełkami lucerny, herbatka z limonką
II śniadanie: Mango, jabłka, woda |
Potrawka z kurczaka z kaszą jaglaną (gluten), dynia gotowana na parze, mizeria w sosie jogurtowo (laktoza)-koperkowym, kompot z czarnej porzeczki
|
Zupa z marchewki i cukinii z ziemniakami posypana groszkiem ptysiowym (gluten, jaja) i natką (seler)
|
Deser truskawkowy z amarantusem na bazie jogurtu naturalnego i greckiego (laktoza)
|
DATA | ŚNIADANIE I i II | I faza obiadu
DRUGIE DANIE |
ZUPA | PODWIECZOREK |
Poniedziałek
1 II 2021r
|
Płatki gryczane pełnoziarniste (gluten) na mleku (laktoza), pieczywo (gluten) pszenno – żytnie z masłem sałatką z brokuła, jajka i ogórka kiszonego z majonezem, herbata z cytryną.
II śniadanie: Gruszki, kiwi, woda
|
Kotlety z mintaja (ryba, gluten, jaja) polane lekkim sosem chrzanowym, ziemniaki (gluten) z koperkiem, cukinia gotowana na parze, surówka z marchewki z rodzynkami i jogurtem naturalnym (laktoza), kompot malinowy | Krem ze szpinaku z dodatkiem kaszy kukurydzianej i mleka kokosowego posypany natką (seler)
|
Ciastka owsiane (gluten, jaja, miód) z bakaliami (słonecznik, morele i , żurawina suszone), woda
|
Wtorek
2 II 2021r
|
Kasza manna (gluten) na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem (laktoza) pastą z cieciorki z czosnkiem i papryką kolorową, herbata owocowa
II śniadanie: Jabłka, mandarynki, woda |
Jeżyki (jaja, gluten) z indyka w sosie ziołowym z makaronem pełnoziarnistym (gluten), fasolka żółta gotowana na parze, surówka z sałaty masłowej z jogurtem greckim, kompot wiśniowy | Zacierkowa (gluten, jaja) z ziemniakami i natką (seler) | Wafle suche (gluten, jaja) z musem owocowym, mleko (laktoza) |
Środa
3 II 2021r
|
Płatki ryżowe na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem cykorią szynką z kurczaka (seler) i kawałkami rzodkiewki, herbatka z pomarańczą
II śniadanie Banany, jabłka, woda |
Kotlety z kalafiora ( jaja, gluten), ziemniaki puree z koperkiem, marchew z groszkiem podane z masłem bez laktozy, surówka z pomidorów malinowych z olejem z pestek winogron, kompot śliwkowy | Zupa z soczewicy zielonej z kaszą pęczak (gluten) i natką (seler)
|
Ciasto „Zebra” (gluten, jaja), soki Bobovita do picia |
Czwartek
4 II 2021r
|
Kluseczki pszenno – jaglane (gluten, jaja) na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem, sałatka jarzynowa (seler, jaja), mięta
II śniadanie: Brzoskwinie, winogrona czerwone, woda |
Wołowe duszone w sosie ziołowym, kasza kuskus (gluten) z koperkiem, kalarepa puree z imbirem, surówka z marchewki z rodzynkami i oliwką, kompot z owoców mieszanych
|
Zupa (seler) z brukselki z ziemniakami i grzankami z bułki wrocławskiej (gluten)
|
Deser borówkowy z malinami i płatkami kukurydzianymi na bazie jogurtu naturalnego i greckiego (laktoza) |
Piątek
5 II 2021r
|
Płatki owsiane błyskawiczne na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – orkiszowe (gluten) z masłem i dżemem brzoskwiniowym, napar z rumianku
II śniadanie: Pomarańcze, pomelo, woda |
Zapiekanka z ziemniaków mięsa wieprzowego i sera żółtego (laktoza) zapiekana pod sosem beszamelowym, surówka z selera z jabłka i marchewki z jogurtem bez laktozy, kompot żurawinowy
|
Jarzynowa (seler) z kaszą perłową (gluten) i natką
|
Naleśniki pszenno – gryczane z twarożkiem jagodowym (jaja, gluten, laktoza), woda
|
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).