Jadłospisy | Żłobek nr 1

jadłospis dekadowy 28 XII 2020r – 8 I 2021r

 

DATA

ŚNIADANIE I i II I faza obiadu

DRUGIE DANIE

ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek

28 XII 2020r

 

 

ALERGENY

Zacierki pszenno – migdałowe  na mleku, pieczywo pszenno –żytnie z masłem i pastą z soczewicy czerwonej oraz papryki, herbatka z cytryną

II śniadanie: Jabłka, kiwi, woda

gluten,  mleko, jaja

Cielęcina duszona w sosie jarzynowym, kasza perłowa z koperkiem, fasolka zielona gotowana  na parze, surówka z buraczków z jabłkiem i oliwką, kompot

z owoców mieszanych

gluten

Kalafiorowa z  ziemniakami  i natką

 

 

 

seler

Koktajl  jogurtowo-kefirowy z jagodami i amarantusem, woda

 

 

 

mleko

Wtorek

29 XII 2020r

 

 

ALERGENY

Makaron czterojajeczny literki na mleku, pieczywo – żytnie z masłem  serkiem żółtym mierzwionym, ogórkiem kiszonym  i szczypiorkiem, herbatka owocowa

II śniadanie: Brzoskwinie, gruszki, woda

gluten, mleko, jaja

Kotleciki schabowe w lekkim sosie cebulowym z kaszą gryczaną, brokuły gotowane na parze, surówka z selera z ananasem i jogurtem greckim,  kompot ze śliwek

gluten, jaja, seler, laktoza

Kapuśniaczek z białej kapusty z ziemniakami i  natką

 

 

 

seler

Twarożek z truskawkami i morelą suszoną, herbatniki maślane, woda

 

 

 

mleko, jaja, gluten

Środa

30 XII 2020r

 

 

ALERGENY

Płatki kukurydziane  na mleku, pieczywo pszenno – żytnie  z masłem,  pastą z cieciorki i czosnku z wiórkami rzodkiewki, herbatka miętowa

II śniadanie: Winogrona, banany, woda

gluten, mleko

Pulpety z indyka, ziemniaki puree z koperkiem, kukurydza gotowana na parze, surówka z marchewki, pora i jabłka z jogurtem, kompot z czereśni

 

gluten, jaja, mleko

 

Ogórkowa  z  natką zasypana kaszą manną

 

 

 

seler, gluten

 

Naleśniki z dżemem 100 % owoców, woda.

 

 

 

mleko, jaja, gluten

Czwartek

31 XII 2020r

 

ALERGENY

Kawa na mleku, pieczywo pszenno – żytnie z masłem, plasterkami jajka gotowanego,  pomidorem i szczypiorkiem

II śniadanie: Jabłka, pomarańcze, woda

gluten, mleko, jaja

Ryż biały zapiekany z bakłażanem papryką kolorową, pomidorami cebulą i czosnkiem, kompot z ananasa

 

 

 

Zupka krem brukselkowa z  ziemniakami i natką posypana pestkami słonecznika

 

seler, słonecznik

Napój jogurtowy z owocami, biszkopty, woda

 

 

mleko, gluten, jaja

 

 Piątek

1 I 2021r

 

NOWY ROK NOWY ROK NOWY ROK NOWY ROK

 

 

 

 

DATA ŚNIADANIE I i II I faza obiadu

DRUGIE DANIE

ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek

4 I 2021r

 

 

ALERGENY

Kasza manna na mleku, pieczywo pszenno – żytnie z masłem dżemem 100 % owoców, herbatka z imbirem

II śniadanie: Jabłka, kiwi, woda

 

gluten,  mleko

Wołowe duszone ,  makaron pełnoziarnisty, szpinak  z czosnkiem jajkiem, surówka z marchwi i jabłka z rodzynkami i oliwką, kompot z owoców mieszanych

gluten,  jaja, rodzynki

Zupka słoneczna (papryka żółta, fasolka żółta, kukurydza) z ziemniakami  i natką.

 

seler

Musli jogurtowe z płatkami pełnoziarnistymi i borówką amerykańska, woda

 

 

mleko, gluten

Wtorek

5 I 2021r

 

 

ALERGENY

Płatki owsiane błyskawiczne  na mleku, pieczywo pszenno – żytnie z masłem szynką z kurczaka plasterkami rzodkiewki  i szczypiorkiem, herbatka miętowa

II śniadanie: Banany, jabłka, winogrona, woda

mleko,  gluten,  jaja, seler, gorczyca

Paluszki rybne z mintaja, ziemniaki z koperkiem, kalafior gotowany  na parze, surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka z natką i oliwką, kompot truskawkowy

 

gluten, ryba, jaja

Zupka z jarmużu i selera naciowego z olejem z pestek winogron

 

 

seler

Kluski leniwe z serkiem białym polane sosem brzoskwiniowym, woda

 

 

gluten, jaja, mleko

Środa

6 I 2021r

 

 

 

TRZECH KRÓLI TRZECH KRÓLI TRZECH KRÓLI TRZECH KRÓLI
Czwartek

7 I 2021r

 

 

ALERGENY

Kluseczki pszenno – kukurydziane  na mleku, pieczywo pszenno – żytnie z masłem twarożkiem z ogórkiem świeżym i szczypiorkiem, herbatka z cytryną

II śniadanie: Jabłka, mango, woda

gluten, mleko, jaja

Szynka wp w sosie ziołowym, kasza jęczmienna z koperkiem, bukiet warzyw gotowanych na parze (kalafior, marchew, fasolka zielona) , surówka z cykorii, pora i jabłka z jogurtem greckim, kompot z moreli

mleko, gluten

Brokułowa z ziemniakami i natką

 

 

 

 

seler

Sałatka owocowa (brzoskwinia, kiwi, ananas, ciemne winogrono, melon), chrupki kukurydziane, woda

 

 

 

Piątek

8 I 2021r

 

 

ALERGENY

Makaron bezjajeczny  na mleku, pieczywo pszenno – żytnie z masłem i  pomidorem, jajecznica ze szczypiorkiem, herbatka owocowa

II śniadanie: Melon, mandarynki, woda

gluten, mleko, jaja

Kotlety z dorsza,  kuleczki ziemniaczane, kalarepka puree, surówka z papryki kolorowej z oliwką, kompot ananasowy

 

 

gluten, jaja, ryba

 

Krupnik z kaszą perłową i natką

 

 

 

seler, gluten

Amarantusowo-bananowe ciasteczka z bakaliami,  kawa zbożowa, woda

 

 

mleko

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

Przejdź do treści