Jadłospisy | Żłobek nr 1

jadłospis dekadowy 8 – 19 II 2021r

 

DATA

ŚNIADANIE I i II I faza obiadu

DRUGIE DANIE

ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek 8 II  2021

 

 

 

ALERGENY

Płatki owsiane pełnoziarniste  na mleku, pieczywo pszenno – żytnie z masłem serem żółtym, pomidorem cherry posypane  szczypiorkiem, mięta

II śniadanie: Kiwi, gruszki, woda

mleko, gluten

Schab pieczony podany z cebulą i kaszą gryczaną posypaną koperkiem, bukiet warzyw na parze (fasolką żółta, marchew mini, brukselka), surówka z kapusty czerwonej z rodzynkami i jogurtem greckim, kompot z borówki

gluten, mleko, rodzynki

Zupka krem ze świeżej dyni z ziemniakami i  natką posypana pestkami słonecznika

 

seler, słonecznik

Budyń waniliowy z musem brzoskwiniowym

 

 

 

mleko

Wtorek

9 II 2021

 

 

ALERGENY

Kasza manna BIO  na mleku, pieczywo pszenno – żytnie z masłem pastą z soczewicy kolorowej BIO (czerwona, żółta, zielona)  z rzodkiewką i szczypiorkiem, herbatka z imbirem.

II śniadanie: Banany, jabłka, winogrona,  woda

mleko, gluten

Potrawka z kurczaka w sosie paprykowym,  makaron pełnoziarnisty świderki, kalarepka puree z dodatkiem flory light, surówka z buraczków z jabłkiem i oliwką, kompot ze świeżych gruszek z dodatkiem goździków

 gluten

Zupa z jarmużu z ziemniakami  z dodatkiem  mleka kokosowego posypana natką

seler

Koktajl  z czereśnią i nasionami chia na bazie maślanki i jogurtu naturalnego, chrupki kukurydziane

 

mleko

Środa

10 II 2021

 

 

 

ALERGENY

Kakao na mleku, pieczywo pszenno – żytnie z masłem sałatą karbowaną szynką wieprzową i plasterkami ogórka świeżego, posypane kiełkami słonecznika

II śniadanie: Winogrona, mandarynki, jabłka, woda

mleko, gluten, słonecznik

Dorsz w sosie cytrynowym, ziemniaki z koperkiem, brukselka gotowana na parze, surówka z selera z ananasem,  natką i jogurtem naturalnym , kompot jabłkowy z cynamonem

 

 

gluten,  mleko, jaja, ryba, seler

Krupnik z kaszy krakowskiej z  natką

 

 

 

 

seler, gluten

Makaron czterojajeczny gwiazdki z serem polany sosem wiśniowym posypany płatkami migdałowymi, woda

 

 

mleko, jaja, gluten, migdały

Czwartek

11 II 2021

 

 

 

 

ALERGENY

Ryż biały  na mleku, pieczywo pszenno – żytnie z masłem i twarożkiem z wiórkami papryki czerwonej i dymką, herbata owocowa

II śniadanie: Jabłka, pomarańcze, banany, woda

 

 

 

mleko, gluten

Gulasz wieprzowy w sosie własnym,  ziemniaki  z koperkiem,  marchew mini gotowana na parze, surówka wiosenna  /sałata, rzodkiewka, szczypiorek, ogórek świeży / z sosem ziołowym  i oliwą z oliwek, kompot malinowy ze świeżą miętą

 

gluten

Jarzynowa z płatkami orkiszowymi i natką

 

 

 

 

 

seler

Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową,  napój migdałowy do picia

 

 

 

gluten,  jaja, czekolada, migdały

 Piątek

12 II 2021

 

 

ALERGENY

Lane kluski z mąki pszennej pełnoziarnistej na mleku, pieczywo pszenno – orkiszowe z masłem i cykorią czerwoną,  jajecznica ze szczypiorkiem, napar z rumianku.

II śniadanie: Pomelo, jabłka, woda

mleko, gluten, jaja

Kaszotto z kaszy jęczmiennej pęczak  z bakłażanem, kukurydzą, papryką czerwoną i żółtą oraz pomidorami podane  ze świeżą bazylią posypane wiórkami sera żółtego, kompot z owoców mieszanych

gluten, mleko

Kapuśniaczek z kapusty włoskiej z ziemniakami i koperkiem

 

 

seler

Smoothie z truskawki i ananasa  na bazie kefiru, wafle ryżowe z dynią

 

 

mleko

 

 

 

 

 

DATA ŚNIADANIE I i II I faza obiadu

DRUGIE DANIE

ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek

15 II 2021

 

 

ALERGENY

Płatki jęczmienne  na mleku, pieczywo pszenno – żytnie  z masłem sałatką z sera mozzarella kulki, pomidora malinowego i rucoli, herbata z cytryną

II śniadanie: Jabłka, melon , woda

mleko, gluten

Zraziki wołowe w sosie własnym, ziemniaki z koperkiem, kapusta kiszona gotowana z majerankiem, surówka z marchewki  z orzechem włoskim i jogurtem greckim, kompot  śliwkowy

 mleko, gluten, orzechy

Pomidorowa z ryżem jaśminowym  i  natką

 

 

 

seler

Krem z kaszy manny na mleku ryżowym z sosem malinowym z dodatkiem wiórków kokosowych, woda

 

mleko, gluten

Wtorek

16 II 2021

 

 

ALERGENY

Kluseczki pszenno-orkiszowe na mleku, pieczywo pszenno – żytnie z masłem pastą z cieciorki z dodatkiem czosnku i szczypiorku, herbata z rumianku

II śniadanie: Banany, mandarynki, woda

mleko, gluten, orkisz, cieciorka

Rolada jajeczna podana z  kaszą bulgur,  buraki puree gotowane na parze, surówka z sałaty roszponki z oliwkami czarnymi, pomidorami koktajlowymi z sosem typu vinegret, kompot morelowo – jabłkowy

gluten, jaja

Zupka krem z białych warzyw z ziemniakami i natką  posypana pestkami dyni

 

seler

Zielone ciasto szpinakowe „ leśny mech”  z żurawiną suszoną, napój owsiany do picia

 

 

mleko, gluten, jaja

Środa

17 II 2021

 

 

ALERGENY

Makaron bezglutenowy  na mleku, pieczywo pszenno – żytnie z masłem pastą z fasolki białej  z wiórkami rzodkiewki i szczypiorkiem, herbatka owocowa

II śniadanie: Jabłka, banany, kiwi,  woda

mleko, gluten

Cielęcina duszona w sosie jarzynowym,  kasza jęczmienna perłowa z koperkiem, brokuły gotowane na parze, sałatka z ogórków kiszonych z cebulką i olejem z pestek winogron,  kompot ananasowy

gluten

Zupka z cukinii z ziemniakami i natką

 

 

 

seler

Kisiel wiśniowy z tartym jabłkiem,  herbatniki maślane

 

 

 

gluten, jaja

Czwartek

18 II 2021

 

 

ALERGENY

Kawa na mleku, pieczywo pszenno – żytnie z masłem  sałatą karbowaną szynką z kurczaka i papryką żółtą posypane kiełkami lucerny

II śniadanie: Gruszki, jabłka, pomarańcze, woda

mleko, gluten

Kotlety z łososia, ziemniaki z  koperkiem, szpinak duszony z czosnkiem, surówka z rzodkiewek z jogurtem naturalnym , kompot z truskawki i kiwi

 

mleko, ryba,  jaja, gluten

Zupka słoneczna (dynia, fasolka żółta, kukurydza) z kaszą jaglaną  i natką

 

seler, gluten

Racuchy z mąki pszennej z brzoskwinią, napój migdałowy do picia

 

 

mleko, gluten,  jaja

Piątek

19 II 2021

 

 

ALERGENY

Płatki żytnie pełnoziarniste na mleku, pieczywo pszenno – orkiszowe z masłem i dżemem 100 % owoców o smaku malinowym i wiśniowym, herbatka z mięty

II śniadanie: Mango, mandarynki, woda

mleko, gluten

Czerwone risotto z ryżem czerwonym BIO  i kawałkami indyka , marchew junior  gotowana na parze,  surówka z kalarepki i jabłka z jogurtem greckim, kompot z owoców mieszanych

mleko

Zupa ogórkowa  z ziemniakami i natką

 

 

 

seler

Koktajl  z jogurtu greckiego z amarantusem oraz kawałkami moreli suszonej

 

 

mleko

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

Przejdź do treści