Jadłospisy | Żłobek nr 1

jadłospis dekadowy 19 – 30 X 2020

 

DATA

ŚNIADANIE I i II I faza obiadu

DRUGIE DANIE

ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek

19 X 2020r

 

 

 

Kluski pszenno – amarantusowe  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie(gluten) z masłem sałatką z serka mozzarella (laktoza) pomidorów cherry i ruccoli, herbatka z imbirem

II śniadanie: Jabłka, arbuz, mango, woda

 

Bitki wołowe w sosie własnym z,  ziemniakami posypane koperkiem, marchewka i dynia gotowane na parze,  surówka  z ogórków kiszonych z cebulką i oliwką, kompot ze świeżej gruszki Jarzynowa  (seler)z makaronem pięciojajecznym (gluten, jaja) i natką

 

 

 

Budyń kakaowy  (laktoza) polany sosem wiśniowym, herbatniki mini zoo, woda

 

 

 

Wtorek

20 X 2020r

 

Płatki kukurydziane pełnoziarniste (gluten, jaja) na mleku (laktoza),  pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem sałatą karbowaną szynką wieprzową  i papryką czerwoną,  herbatka z pomarańczą i goździkami

II śniadanie: Mandarynki, banany, jabłka, woda

Dorsz pieczony (ryba, jaja, gluten) z ziemniakami, kukurydza gotowana na parze, surówka z pora z marchewką, jabłkiem i jogurtem greckim (laktoza),  kompot z kiwi  i truskawki ze świeżą miętą Kalafiorowa zasypana kaszą manną (gluten, seler) i natką Koktajl jagodowy na bazie jogurtu naturalnego (laktoza),  chrupki kukurydziane,  woda
Środa

21 X 2020r

 

 

 

Kakao  na mleku (laktoza) , pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem serkiem białym (laktoza) koperkiem  i ogórkiem świeżym

II śniadanie:  Winogrona zielone, jabłka, woda

 

Gulasz z cielęciny  z makaronem bezglutenowym – gwiazdki, puree z zielonego groszku, surówka z kapusty czerwonej z marchewką, orzechami pini  i oliwką, kompot morelowy Zupka brokułowa (seler) z ziemniakami  i natką

 

 

 

Babeczki cytrynowe (jaj, gluten, laktoza)  posypane cukrem pudrem, mleko ryżowe do picia

 

Czwartek

22 X 2020r

 

 

 

Płatki jęczmienne błyskawiczne na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem plasterkami  rzodkiewki,  jajecznica (jaja) ze szczypiorkiem, herbatka miętowa

II śniadanie: Brzoskwinie, jabłka, banany, woda

Kotleciki rybne z mintaja (ryba, jaja, gluten), ziemniaki puree z koperkiem, bakłażan duszony z marchewką, surówka z papryki kolorowej z bazylią i oliwką,  kompot ananasowy

 

Zupka brukselkowa z kaszą perłową (gluten) i natką (seler)

 

 

 

Sałatka owocowa (ananas, truskawka, kiwi, pomarańcze, winogrona czerwone, borówki),  woda

 

 

 Piątek

23 X 2020r

 

 

 

Kasza manna (gluten) na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem,  pastą z fasolki zielonej, dyni, kukurydzy i  pomidora posypane szczypiorkiem, herbatka z cytryną

II śniadanie:  Gruszki, mango, jabłka, woda

Potrawka z kurczaka z ryżem pełnoziarnistym (gluten), buraczki gotowane na parze,  mizeria w sosie jogurtowo (laktoza)-koperkowym, kompot z brzoskwini

 

 

Zupka krem z selera naciowego i cukinii z groszkiem ptysiowym (gluten, jaja)  i natką (seler)

 

 

Sernik na zimno z truskawkami na bazie jogurtu greckiego (laktoza) z dodatkiem amarantusa

 

 

 

 

 

 

 

 

DATA ŚNIADANIE I i II I faza obiadu

DRUGIE DANIE

ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek

26 X 2020r

 

 

 

Płatki pszenne pełnoziarniste (gluten) na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem pastą z bobu i pestek słonecznika podane z kawałkami pomidora malinowego,  herbatka owocowa

II śniadanie: Kiwi, jabłka, woda

 

Szynka wp w sosie musztardowym zagęszczonym mąką pszenną (gluten), ziemniaki z koperkiem, marchew junior gotowana na parze, surówka z kapusty białej z kukurydzą, żurawiną suszoną  i jogurtem (laktoza), kompot malinowy Zupka marchewkowa z ryżem i (seler)  natką Wafle z masą kakaową na bazie mleka modyfikowanego i masła bez laktozy, kubek ciepłego mleka do picia (laktoza)
Wtorek

27 X 2020r

 

 

Kawa zbożowa  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten)  z masłem i dżemem owocowym

II śniadanie: Winogrona czerwone, pomarańcze, jabłka, woda

Jeżyki (jaja, gluten) z indyka w sosie ziołowym, kasza jęczmienna (gluten), puree z kalarepki z imbirem, sałatka z pomidorów malinowych ze świeżą bazylią  i oliwką, kompot brzoskwiniowo- truskawkowy Zupka krem z białych warzyw (seler)  z ziemniakami i natką Kisiel żurawinowy na bazie mąki ziemniaczanej, biszkopty (gluten, jaja), woda

 

Środa

28 X 2020r

 

 

 

Kasza kukurydziana  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem sałatą karbowaną szynką z kurczaka (seler) i plasterkami ogórka świeżego, posypane kiełkami,  herbatka z imbirem

II śniadanie Mandarynki, jabłka, woda

Kotlecik rybny z dorsza (ryba, jaja, gluten), ziemniaki puree z koperkiem, brokuły gotowane na parze, surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem, marchewką i oliwką, kompot ananasowo –śliwkowy Zupka z zielonego groszku z makaronem literki (gluten, jaja) i natką (seler)

 

 

 

Ciasto bananowe (gluten, jaja, orzechy) z orzechami włoskimi, napój wiśniowy
Czwartek

29 X 2020r

 

 

Płatki owsiane błyskawiczne  (gluten)  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem i serem białym (laktoza) z rzodkiewką i szczypiorkiem,  rumianek

II śniadanie: Gruszki, jabłka, woda

 

Schab duszony w sosie ziołowym, kasza kuskus (gluten) z koperkiem, szpinak  z czosnkiem i jajkiem (jaja), surówka z marchewki z jabłkiem, rodzynkami i oliwką, kompot z owoców mieszanych Krem (seler) z brokułów, brukselki i fasolki zielonej z ziemniakami i grzankami  z bułki wrocławskiej (gluten) Placuszki z cukinii (gluten, jaja) na bazie jogurtu naturalnego (laktoza), herbatka z cytryną
Piątek

30 X 2020r

 

 

 

Płatki żytnie (gluten) na leku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie(gluten) z masłem, sałatką z sera żółtego, rzodkiewki, papryki kolorowej i ogórka kiszonego, mięta

II śniadanie:  Banany, woda

Kaszotto (gluten) z bakłażanem, pomidorami, cebulką i świeżą bazylią, kompot z mango

 

 

Słoneczna zupka (dynia, fasolka żółta, kukurydza)  z ziemniakami i natką (seler) Kawałki duszonego jabłka i gruszki posypane cynamonem z dodatkiem miodu (miód),  herbatniki maślane (gluten, jaja), woda

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

Przejdź do treści