Jadłospisy | Żłobek nr 1

Jadłospis dekadowy 21 IX – 2 X 2020r

 

DATA

ŚNIADANIE I i II I faza obiadu

DRUGIE DANIE

ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek

21 IX 2020r

 

 

 

Płatki kukurydziane (żyto) na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie(gluten) z masłem pastą z fasolki zielonej, dyni i kukurydzy z wiórkami ogórka świeżego posypane szczypiorkiem, herbatka z cytryną

II śniadanie: Jabłka, mango, woda

 

Szynka wieprzowa  w sosie chrzanowym zagęszczonym mąką pszenną (gluten),  ziemniaki  z koperkiem, cukinia gotowana na parze,  surówka  wielowarzywna z pestkami dyni, daktylami i jogurtem greckim (laktoza), kompot jagodowy

 

Pomidorowa z ryżem i natką  (seler)

 

 

 

 

Ciasto dyniowe z kawałkami jabłka (jaja, gluten),  woda

 

 

 

Wtorek

22 IX 2020r

 

Zacierki pszenne  (gluten, jaja) na mleku (laktoza),  pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem plasterkami rzodkiewki, jajecznica ze szczypiorkiem,  herbatka owocowa

II śniadanie: Mandarynki, banany, woda

 

Dorsz (ryba, jaja, gluten) w sosie koperkowym z ziemniakami, marchew junior z kukurydzą gotowane na parze, surówka z buraczków z  jabłkiem i oliwką,  kompot z kiwi  i truskawki

 

Zupka krem  z papryki czerwonej z kaszą kukurydzianą i natką (seler, gluten)

 

 

 

Kolorowy makaron z kokosowo – czereśniową polewą na bazie jogurtu greckiego (laktoza) z dodatkiem nasion chia, woda

 

 

Środa

23 IX 2020r

 

 

 

Kawa  na mleku (laktoza) , pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem pastą z bobu z czosnkiem, koperkiem i paseczkami papryki żółtej

II śniadanie:  Winogrona czerwone, jabłka, woda

 

Gulasz wieprzowo – drobiowy w sosie śliwkowym z kaszą jęczmienną (gluten) z koperkiem, groszek gotowany na parze, surówka z cykorii, selera naciowego, tartego jabłka z dodatkiem śmietany, posypana kiełkami słonecznika, kompot morelowo-gruszkowy

 

Zupka z botwinki z ziemniakami i natką pietruszki. Ćwiarteczki jajeczka gotowanego. (seler, jaja)

 

 

Mus z kaszy mannej (gluten) polany sosem ze świeżych malin, woda

 

 

 

 

Czwartek

24 IX 2020r

 

 

 

Płatki jęczmienne błyskawiczne na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem sałatą karbowaną szynką wieprzową i pomidorem malinowym, herbatka miętowa

 

II śniadanie: Nektarynki, melon, woda

Kotleciki rybne z łososia (ryba, jaja, gluten), ziemniaki puree z koperkiem, brokuły gotowane na parze, surówka kapusty pekińskiej z pomidorkiem cherry i szczypiorkiem, czarnymi oliwkami i śmietaną posypana sezamem,  kompot z czerwonych owoców

 

Jarzynowa (seler) z kaszą perłową (gluten) i natką

 

 

 

 

 

Ryż z serkiem białym (laktoza) ,  jabłkiem prażonym z cynamonem i rodzynkami,  woda

 

 

 

 

 Piątek

25 IX 2020r

 

 

 

Makaron czterojajeczny (gluten, jaja) na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem pastą z serka żółtego i suszonych pomidorów oraz plasterkami ogórka kiszonego, herbatka z imbirem

II śniadanie:  Pomarańcze, jabłka, woda

Potrawka z kurczaka z kaszą jaglaną (gluten), puree z kalarepki,  surówka z kapusty czerwonej  w sosie jogurtowo (laktoza)-koperkowym, kompot z brzoskwini

 

 

Zupka krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym (gluten, jaja)  i natką (seler)

 

 

 

Koktajl bananowo- truskawkowy z miętą na bazie jogurtu greckiego (laktoza), wafle suche (gluten), woda

 

 

 

 

 

DATA ŚNIADANIE I i II I faza obiadu

DRUGIE DANIE

ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek

28 IX 2020r

 

 

 

Płatki gryczane pełnoziarniste (gluten) na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem serem mozzarella  (mleko), pomidorem mal.  i szczypiorkiem,  herbatka owocowa

II śniadanie: Kiwi, jabłka, woda

 

Schab w sosie musztardowym zagęszczonym mąką pszenną (gluten), ziemniaki z koperkiem, marchew junior gotowana na parze, surówka z młodej kapusty z kukurydzą i jogurtem (laktoza), kompot malinowy Krupnik (seler) z kaszą krakowską (gluten) i natką Kolorowy deser z amarantusem (jogurt naturalny (laktoza), gruszka, truskawka, amarantus, migdały),  woda
Wtorek

29 IX 2020r

 

 

Kakao na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten)  z masłem serem żółtym (laktoza) rzodkiewką i szczypiorkiem

II śniadanie: Winogrona zielone, jabłko,  woda

Jeżyki (jaja, gluten) z indyka w sosie ziołowym, kasza bulgur  (gluten), fasolka żółta gotowana na parze, sałatka z pomidorów malinowych ze świeżą bazylią  i oliwką, kompot brzoskwiniowo- truskawkowy Zupka krem marchewkowa  (seler)  z ziemniakami i natką Ciasteczka owsiane (gluten, jaja, miód) z bakaliami (słonecznik, morele i żurawina suszona), napój cytrynowy, woda
Środa

30 IX 2020r

 

 

 

Kasza kukurydziana  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem sałatą karbowaną szynką z kurczaka (seler) i plasterkami ogórka małosolnego, herbatka z cytryną

II śniadanie Jabłka, nektarynki, woda

Kotlecik rybny z mintaja (ryba, jaja, gluten), ziemniaki puree z koperkiem, brokuły gotowane na parze, surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem, marchewką i oliwką, kompot ananasowo –śliwkowy Zupka z zielonego groszku z płatkami ryżowymi i natką (seler)

 

 

 

Murzynek (gluten, jaja) z dżemem. Morelowy koktajl mleczny na bazie napoju orkiszowego.
Czwartek

1 X 2020r

 

 

Kluseczki pszenne  (gluten, jaja)  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem, sałatka jarzynowa (seler, jaja),  mięta

II śniadanie: Brzoskwinie, banany, woda

 

Wołowe duszone w sosie ziołowym, kasza gryczana  (gluten) z koperkiem, szpinak  z czosnkiem i jajkiem (jaja), surówka z selera z ananasem, orzechami i jogurtem greckim (laktoza) , kompot z owoców mieszanych

 

Krem (seler) z brokułów, brukselki i fasolki zielonej z ziemniakami i grzankami  z bułki wrocławskiej (gluten)

 

Deser borówkowy z malinami i płatkami kukurydzianymi na bazie jogurtu naturalnego i greckiego (laktoza), woda
Piątek

2 X 2020r

 

 

 

Płatki jaglane na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem pastą z jaj (jaja)  i awokado ze szczypiorkiem, napar z rumianku

II śniadanie: Jabłka, gruszki, woda

Ryż jaśminowy zapiekany z cukinią papryką kolorową, pomidorami i cebulą, kompot gruszkowy z goździkami

 

 

 

Barszcz czerwony z ziemniakami i natką (seler)

 

 

 

Naleśniki pszenno – gryczane (gluten, jaja) z twarożkiem waniliowym ( laktoza) i sosem brzoskwiniowym, woda

 

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

Przejdź do treści