Jadłospisy | Żłobek nr 1

jadłospis dekadowy 5 – 16 X 2020r

DATA ŚNIADANIE I i II I faza obiadu

DRUGIE DANIE

ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek

5 X 2020r

 

 

 

Kluseczki pszenno – migdałowe (gluten, jaja) na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie(gluten) z masłem serkiem mozzarella kulki, pomidorem cherry i kiełkami słonecznika, herbatka z imbirem

II śniadanie: Jabłka, kiwi, arbuz, woda

 

Cielęcina w lekkim sosie cebulowym  z ziemniakami, marchew junior gotowana na parze polana masełkiem bez laktozy,  surówka  z kapusty włoskiej z papryką  żółtą i czerwoną z dodatkiem jogurtu greckiego (laktoza), kompot z mango

 

Zupka jarzynowa z makaronem mini – kółka (gluten, jaja)  posypana natką  (seler)

 

 

 

 

Budyń kakaowy na bazie mąki ziemniaczanej posypany migdałami (laktoza)

 

 

 

Wtorek

6 X 2020r

 

Płatki owsiane błyskawiczne (gluten, jaja) na mleku (laktoza),  pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem szynką wieprzową (seler)  i  cykorią, napar z rumianku

II śniadanie: Jabłka, winogrona zielone, woda

 

Dorsz pieczony (ryba, jaja, gluten), ziemniaki z koperkiem, marchew z groszkiem gotowane na parze, surówka z buraczków z  jabłkiem i oliwką,  kompot z kiwi  i truskawki ze świeżą miętą

 

Zupka krem z jarmużu i brokuła zasypana kaszą manną (gluten)  i natką (seler)

 

 

Koktajl z dyni, pomarańczy i marchewki, wafle suche (gluten), woda

 

Środa

7 X 2020r

 

 

 

Kawa zbożowa  na mleku (laktoza) , pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem serkiem żółtym mierzwionym (laktoza)  plasterkami rzodkiewki i dymką

II śniadanie:  Ananas, mandarynki, jabłka, woda

 

Gulasz wieprzowo – drobiowy w sosie śliwkowy z makaronem pełnoziarnistym świderki (gluten, jaja), kalafior gotowany na parze, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, kukurydzą  i jogurtem (laktoza), kompot morelowo-gruszkowy

 

Ogórkowa z ziemniakami  i

natką  (seler) zabielona mleczkiem kokosowym

 

 

 

Amarantusowo – bananowe ciasteczka z płatkami owsianymi i  bakaliami (morele, śliwki, żurawina suszone) i nasionami chia, woda

 

 

Czwartek

8 X 2020r

 

 

 

Płatki jęczmienne błyskawiczne na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem, stół szwedzki (sałata, wędlina drobiowa, ser żółty, warzywa, jajko)  herbatka miętowa

II śniadanie: Banany, winogrona czerwone, woda

Kotleciki rybne z mintaja  (ryba, jaja, gluten), ziemniaki puree z koperkiem, bakłażan duszony z marchewką, surówka z pomidorów z bazylią i oliwką,  kompot ananasowy

 

Zupka brukselkowa (seler) z kaszą perłową (gluten) i natką

 

 

Ryż biały z jabłkiem prażonym z cynamonem i rodzynkami,  woda

 

 

 Piątek

9 X 2020r

 

 

 

Kasza kukurydziana  (gluten) na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem dżemem owocowym, herbatka z cytryną

II śniadanie:  Jabłka, pomarańcze, woda

Ryż podany z kawałkami z kurczaka w sosie curry,  dynia świeża gotowana na parze,  mizeria w sosie jogurtowo (laktoza)-koperkowym, kompot z brzoskwini

 

 

Zupka  z cieciorki, czerwonej fasolki i papryki czerwonej z ziemniakami i natką (seler)

 

Kluski leniwe z serkiem białym (laktoza) na bazie mąki pszennej (gluten, jaja) polane masełkiem flora, woda

 

 

 

 

 

 

DATA ŚNIADANIE I i II I faza obiadu

DRUGIE DANIE

ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek

12 X 2020r

 

 

 

Płatki pszenne pełnoziarniste (gluten) na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem pastą z soczewicy czerwonej, pestek dyni i suszonych pomidorów,  herbatka owocowa

II śniadanie: Gruszki, jabłka, woda

 

Łopatka wp w sosie musztardowym zagęszczonym mąką pszenną (gluten), ziemniaki z koperkiem, kukurydza gotowana na parze, surówka z kapusty włoskiej z marchewką  i jogurtem greckim (laktoza), kompot malinowy Krupnik (seler) z kaszą krakowską (gluten) i natką Placki drożdżowe posypane cukrem pudrem, napój pomarańczowy
Wtorek

13 X 2020r

 

 

Kakao  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten)  z masłem twarożkiem z  (laktoza) rzodkiewką i szczypiorkiem

II śniadanie: Winogrona zielone, banany,  woda

Klopsiki (jaja, gluten) z indyka w sosie ziołowym, kasza jęczmienna (gluten), fasolka żółta gotowana na parze, sałatka z pomidorów malinowych ze świeżą bazylią  i oliwką, kompot brzoskwiniowo- truskawkowy Zupka krem z białych warzyw (seler)  z ziemniakami i natką Kisiel jagodowy, wafelek suchy posmarowany dżemem owocowym
Środa

14 X 2020r

 

 

 

Płatki ryżowe błyskawiczne  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem sałatą karbowaną szynką z kurczaka (seler) i plasterkami ogórka świeżego, herbatka z cytryną

II śniadanie Jabłka, pomarańcze, woda

Paluszki rybne z dorsza (ryba, jaja, gluten), ziemniaki puree z koperkiem, brokuły gotowane na parze, surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem, marchewką i oliwką, kompot ananasowo –śliwkowy Zupka z fasolki żółtej zasypana kaszą kukurydzianą i natką (seler) zabielona śmietaną bez laktozy

 

 

Ciasto kakaowe (Isaura) (gluten, jaja) z białym serkiem (laktoza) posypane wiórkami kokosowymi, jogurt truskawkowy (laktoza), woda
Czwartek

15 X 2020r

 

 

Kluseczki orkiszowe (gluten, jaja)  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem, wiórkami serka żółtego i papryką żółtą,  mięta

II śniadanie: Brzoskwinie, banany, woda

Schab duszony w sosie ziołowym, kasza kuskus (gluten) z koperkiem, szpinak  z czosnkiem i jajkiem (jaja), surówka z marchewki z rodzynkami i oliwką, kompot z owoców mieszanych

 

Krem (seler)  brukselki i fasolki zielonej z ziemniakami i groszkiem ptysiowym  (gluten) Deser  malinowy z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi na bazie jogurtu naturalnego i greckiego (laktoza), woda
Piątek

16 X 2020r

 

 

 

Płatki jaglane pełnoziarniste na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem pastą z jaj (jaja) z awokado, ogórkiem kiszonym i szczypiorkiem, napar z rumianku

II śniadanie: Jabłka, kiwi, woda

Ryż jaśminowy zapiekany z cukinią papryką czerwoną, pomidorami i cebulą, kompot morelowy

 

 

 

Barszcz czerwony ze świeżych buraczków z ziemniakami i natką (seler) Naleśniki z mąki pszennej (gluten, jaja, mleko) z musem owocowym z mango, napój migdałowy

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

Przejdź do treści