Jadłospisy | Żłobek nr 2

Jadłospis 01-05 marzec 2021

Data Śniadanie Obiad Zupa Podwieczorek
Poniedziałek Kasza manna na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pastą z jajka ze szczypiorkiem, papryką czerwoną i żółtą. Herbata owocowa ze świeżą miętą.

Diety: Kanapka z dżemem owocowym

II śniadanie: mandarynka, pomelo, jabłko

Pulpety drobiowe w sosie żurawinowym ze świeżą bazylią i ryżem pełnoziarnistym. Surówka z pora z kukurydzą, groszkiem i jabłkiem. Brokuły w oliwie z cytryną. Kompot owocowy Zupa ziemniaczana z batatów na oliwce ze złocistą kukurydzą  z mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą Jogurt truskawkowo-wiśniowy z nasionami Chia z biszkoptami

Diety: przecier owocowy

01 03 2021
Alergeny mleko, gluten, jajko jajko, gluten seler mleko, gluten
Wtorek Kakao na mleku. Pieczywo mieszane z masłem,

smalec z białej fasoli z czosnkiem i majerankiem, kiełki słonecznika i lucerny z ogórkiem kiszonym.

 

II śniadanie: banany, jabłka, mango

Pieczeń z cielęciny w lekkim sosie musztardowym, Puree z batatów. Surówka wielowarzywna z suszoną śliwką, pomarańczą i jogurtem greckim, puree z buraczków z sokiem z cytryny. Kompot żurawinowo- jabłkowy. Zupa krem z zielonego groszku z kaszą jaglaną i natką zabielona mlekiem Naleśniki kokosowe z serkiem owocowym z jagodami

 

Diety: Naleśnik z mąki b/g, z marmoladką

02 03 2021
Alergeny mleko, gluten seler, mleko, jajko seler mleko, gluten, jajko
Środa Płatki kukurydziane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, szynką drobiową z plastrami ogórka świeżego i kalarepki. Rumianek ze świeżą limonką

 

II śniadanie: gruszka, winogrono jasne

Zapiekanka makaronowa z cukinią i bakłażanem w sosie greckim ze świeżą bazylią i kolendrą.

Surówka z ogórka kiszonego z cebulką z szalotką i pieprzem cytrynowym. Kompot czereśniowy ze świeżą miętą

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i świeżą bazylią zabielana mlekiem Budyń kokosowy z konfiturą z wiśni, ananasem i maliną.

 

Dieta: kisiel wiśniowo- malinowy, biszkopty bezglutenowe. 

03 03 2021
Alergeny mleko, gluten mleko, gluten seler, mleko mleko, jajko, gluten

 

Data Śniadanie Obiad Zupa Podwieczorek
Czwartek Zacierki na mleku z cynamonem. Pieczywo mieszane z masłem, sałatka z mozzarelli z bananem, figą, kosteczką kiwi i sosem jogurtowym. Herbatka z owoców leśnych.

 

Diety: Kanapka z wędliną i pomidorem.

 

II śniadanie: mandarynka, winogrono jasne

Dorsz  w sosie groszkowym, ziemniaki puree z koperkiem, marchewka juniorki z oliwką z oliwek, surówka z selera z jabłkiem, orzeszkami pinii, żółtą papryką i jogurtem. Kompot porzeczkowy Jarzynowa z kaszą manną natką pietruszki zabielana mlekiem Czekoladowa panna cotta z musem wiśniowym. Nektar owocowy

Dieta: Herbatniki z musem owocowym

04 03 2021
Alergeny mleko, jajko, gluten mleko, gluten seler, mleko mleko
Piątek Kaszki mleczno- owocowe Bobovita. Pieczywo mieszane z masłem, twarożek z rzodkiewką i pomidorem suszonym z jogurtem bezglutenowym.

 

Diety: Bułka z miodem

 

II śniadanie: pomarańcze, jabłka deserowe

Pulpety wołowo wieprzowe w sosie chrzanowym z ryżem jaśminowym i natką.

Mizeria z ogórkiem, cebulą i koperkiem.

Kapusta włoska duszona z masłem, pomidorem malinowy z dymką i jog. greckim. Kompot owocowy 

Zupa zacierkowa  ze świeżym koperkiem  Placki ziemniaczane, marmoladka śliwkowa, jogurt grecki z wiórkami kokosowymi
05 03 2021
Alergeny mleko, gluten mleko, jajko, gluten seler, jajko, gluten jajko, gluten

 

 

Informacje o składnikach użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności

Dzieci z dietami eliminacyjnymi otrzymują posiłki wg zaleceń lekarza, na podstawie zaświadczenia lekarskiego. Wszystkie dzieci otrzymują na żądanie wodę do picia w nieograniczonych ilościach.

Dzieci mają zapewniony stały dostęp do wody pitnej

W trakcie dekady w jadłospisie mogą być nanoszone zmiany

Przejdź do treści