Muffinki czekoladowe ze śliwką
SKŁADNIKI na 12szt
- 300 g węgierek
- 80 g masła
- 100 g gorzkiej czekolad
- 4 jajka
- 150 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru brązowego
- 2 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Śliwki umyć, pokroić w kosteczkę usuwając pestki.
- W małym garnku na małym ogniu roztopić masło z dodatkiem połamanej na kosteczki czekolady, co chwilę zamieszać, nie podgrzewać za bardzo masy. Dodać jajka oraz mleko, rozmieszać trzepaczką na jednolitą masę.
- Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać brązowy cukier, kakao i dokładnie wymieszać.
- Do suchych składników dodać mokre, dodać pokrojone śliwki i wymieszać (delikatnie, łyżką, tylko do połączenia się składników).
Nałożyć ciasto do papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut do suchego patyczka