Jadłospis | Żłobek nr 68

Muffinki czekoladowe.

Muffinki czekoladowe ze śliwką

SKŁADNIKI na 12szt

Muffiny czekoladowe | Kwestia Smaku

  • 300 g węgierek
  • 80 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolad
  • 4 jajka
  • 150 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru brązowego
  • 2 łyżki kakao

DODAJ NOTATKĘ

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Śliwki umyć, pokroić w kosteczkę usuwając pestki.
  • W małym garnku na małym ogniu roztopić masło z dodatkiem połamanej na kosteczki czekolady, co chwilę zamieszać, nie podgrzewać za bardzo masy. Dodać jajka oraz mleko, rozmieszać trzepaczką na jednolitą masę.
  • Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać brązowy cukier, kakao i dokładnie wymieszać.
  • Do suchych składników dodać mokre, dodać pokrojone śliwki i wymieszać (delikatnie, łyżką, tylko do połączenia się składników).

Nałożyć ciasto do papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut do suchego patyczka

Przejdź do treści