Kokosowy pudding z tapioki i malin.
Składniki na 20 porcji:
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 400 ml mleka
- 1/3 szklanki (80 ml) drobnej tapioki
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski z wanilii
- 2 łyżki cukru, lub więcej do smaku
- konfitura malinowa lub sos malinowy do podania
Tapiokę przesypać do garnuszka, zalać mlekiem kokosowym i zwykłym, odstawić na 1 godzinę.
Po tym czasie dodać do niej cukier, wanilię, zagotować. Gotować, mieszając od czasu do czasu by budyń nie przywarł. Gotować do czasu, aż kuleczki tapioki zmiękną i staną się przezroczyste, około 5 – 10 minut.
Przelać do pucharków, odstawić do stężenia.
Podawać z konfiturą malinową lub sosem malinowym.