Jadłospis | Żłobek nr 68

Kokosowy pudding z tapioki z malinami.

Kokosowy pudding z tapioki z malinami

Kokosowy pudding z tapioki i malin.

Składniki na 20 porcji:

  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 400 ml mleka
  • 1/3 szklanki (80 ml) drobnej tapioki
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski z wanilii
  • 2 łyżki cukru, lub więcej do smaku
  • konfitura malinowa lub sos malinowy do podania

Tapiokę przesypać do garnuszka, zalać mlekiem kokosowym i zwykłym, odstawić na 1 godzinę.

Po tym czasie dodać do niej cukier, wanilię, zagotować. Gotować, mieszając od czasu do czasu by budyń nie przywarł. Gotować do czasu, aż kuleczki tapioki zmiękną i staną się przezroczyste, około 5 – 10 minut.

Przelać do pucharków, odstawić do stężenia.

Podawać z konfiturą malinową lub sosem malinowym.

Przejdź do treści