Kulki mocy z białej fasoli (wegańskie, bez glutenu, bez cukru)
- 250 g ugotowanej fasoli Jaś, bardzo dokładnie odsączonej z wody
- 200 g niesiarkowanych słodkich owoców suszonych np. rodzynek, moreli, daktyli (u mnie pół na pół morele i rodzynki i wyszło mało słodkie)
- 50 g wrzątku do namoczenia owoców
- 20 g kakao
- 50 g zmielonych na mąkę orzechów laskowych
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych
- 50 g z grubsza posiekanych orzechów laskowych lub innych orzechów
- 60 g niesiarkowanych wiórek kokosowych do otoczenia kulek ewentualnie można obtoczyć w kakao
Suszone owoce umieścić w miseczce, zalać wrzącą wodą, tylko do przykrycia owoców, namoczyć 10 min.
Owoce dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Wodę zostawić.
W misie malaksera / miksera wysokoobrotowego umieścić wszystkie składniki oprócz płatków owsianych i posiekanych orzechów. Zmielić na gładką masę, w razie konieczności, gdy masa jest zbyt gęsta do zmielenia, dodać 50 ml wody z moczenia owoców. Spróbować, jeżeli za mało słodkie, dodać kilka suszonych owoców . Ponownie zmielić.
Masę przełożyć do miski, dodać płatki owsiane, orzechy, dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, aby płatki owsiane wchłonęły nadmiar wody.
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego!