Jadłospis | Żłobek nr 68

Korzenne kulki z fasoli.

  Kulki mocy z białej fasoli

Kulki mocy z białej fasoli (wegańskie, bez glutenu, bez cukru)

  • 250 g ugotowanej fasoli Jaś, bardzo dokładnie odsączonej z wody
  • 200 g niesiarkowanych słodkich owoców suszonych np. rodzynek, moreli, daktyli (u mnie pół na pół morele i rodzynki i wyszło mało  słodkie)
  • 50 g wrzątku do namoczenia owoców
  • 20 g kakao
  • 50 g zmielonych na mąkę orzechów laskowych
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych
  • 50 g z grubsza posiekanych orzechów laskowych lub innych orzechów
  • 60 g niesiarkowanych wiórek kokosowych do otoczenia kulek ewentualnie można obtoczyć w kakao

Suszone owoce umieścić w miseczce, zalać wrzącą wodą, tylko do przykrycia owoców, namoczyć 10 min.
Owoce dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Wodę zostawić.
W misie malaksera / miksera wysokoobrotowego umieścić wszystkie składniki oprócz płatków owsianych i posiekanych orzechów. Zmielić na gładką masę, w razie konieczności, gdy masa jest zbyt gęsta do zmielenia, dodać 50 ml wody z moczenia owoców. Spróbować, jeżeli za mało słodkie, dodać kilka suszonych owoców . Ponownie zmielić.
Masę przełożyć do miski, dodać płatki owsiane, orzechy, dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, aby płatki owsiane wchłonęły nadmiar wody.
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego!

 

 

Przejdź do treści