Jadłospis - Żłobek 69 | Żłobek nr 69

Jadłospis 17-21/10/2022 Żłobek 69

DATA ŚNIADANIE OBIAD ZUPA PODWIECZOREK
17.10.22

Poniedziałek

Płatki jaglane na mleku/mleku zbożowym. Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, ogórek kiszony,   Herbata rumiankowa

D: wędlina.

II śniadanie: gruszka,  jabłko.

alergeny-gluten, mleko,

Ziemniaki z koperkiem, kotlecik z mintaja  w sosie tymiankowym. Jarzynka: bukiet jarzyn Surówka z tartej  marchewki i jabłka z oliwą z oliwek  Kompot borówkowy

 

alergeny- ryba,  jajko, gluten

Zupka jarzynowa z kaszą manną  i natką pietruszki.

D: zupa z ryżem

 

alergeny-seler, gluten

Budyń czekoladowy z musem truskawkowym/kisiel truskawkowy. Biszkopty/wafle orkiszowe

 

alergeny-nabiał, gluten

 

18.10.22

Wtorek

Kakao  na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa, papryka czerwona,

Kakao na mleku roślinnym.

 

II śniadanie: jabłko, banan

alergeny- mleko, gluten,

Puree ziemniaczane z marchewką, zapiekane kotleciki jajeczne ze szczypiorkiem.

Jarzynka: kapustka czerwona z jabłkiem, marchewką i oliwką. Surówka:  pomidory z cebulką. Kompot brzoskwiniowo-czereśniowy

D: kotlet warzywny

alergeny- jajko, gluten

Zupka ogórkowa z ryżem i natką pietruszki, zabielana jogurtem naturalnym

D: zupa bez jogurtu

alergeny-seler, nabiał

Racuszki z jabłkiem, mleko waniliowe

D: Racuszki b/ jajka ,na mleku roślinnym, b/ glutenu.

 

alergeny- nabiał, jajka,

19.10.22

Środa

Kasza kukurydziana na mleku /na mleku zbożowym. Pieczywo mieszane  z masłem, twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem/ szyneczka wieprzowa; dżem. Herbata czarna z limonką

II śniadanie: jabłko, winogrono jasne

alergeny-nabiał, gluten,

Makaron pełnoziarnisty, gulasz z kurczaka z warzywami i dodatkiem cebulki. Surówka z selera z marchewką, jabłkiem i jogurtem naturalnym,  Kompot gruszkowo-malinowy

D: makaron b/ glutenowy, bezjajeczny, surówka bez jogurtu.

alergeny- jajka, gluten, nabiał, seler

Zupka meksykańska z pomidorami, czerwoną  fasolą, kukurydzą, bazylią i ziemniakami, posypana natką pietruszki.

alergeny-seler

Deser jogurtowy z nasionami chia i truskawkami

D: Deser z mleka kokosowego

 

 

alergeny-nabiał, jajka, gluten

 

20.10.22

Czwartek

Płatki gryczane na mleku /na wodzie z owocami. Pieczywo mieszane z masłem, szwedzki stół (wędlina, ser żółty, warzywa, jajko)  Mięta

II śniadanie: jabłko, gruszka

alergeny-mleko, gluten, jajko

Kasza orkiszowa z koperkiem, kotlecik wołowe z dodatkiem cebulki w sosie morelowym Jarzynka: Fasolka zielona . Surówka z białą kapustą z marchewką, kukurydzą, jabłkiem i oliwą. Kompot owocowy

D: kasza jaglana

alergeny-jajko, gluten

Zupka brokułowa z ziemniakami  i natką pietruszki.

 

 

alergeny-  seler

Sernik dyniowy, herbatka owocowa .

D: Ciasteczka z dynią b/ jajek, b/ glutenu

alergeny-nabiał, gluten,  jajka

21.10.22

Piątek

Makaron na mleku / kaszka ryżowa. Pieczywo mieszane z masłem, pasta z soczewicy, ogórek zielony, kiełki słonecznika. Herbata owocowa.

II śniadanie: banan, jabłko

alergeny-gluten, mleko,

Ziemniaki z natką pietruszki, pulpeciki z szynki w sosie pomidorowym/ kotlecik warzywny. Jarzynka: brukselka gotowana. Surówka: z buraczków z jabłkiem, polane oliwą z winogron. Kompot morelowy

alergeny- jajko,

Zupka dyniowa z groszkiem ptysiowym.

D: groszek bezglutenowy

 

alergeny-seler, gluten,

Koktajl z czereśniami na bazie kefiru/ napój czereśniowy na mleku roślinnym, wafle orkiszowe

D: koktajl na mleku kokosowym

alergeny-nabiał, gluten

 

Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczne owocowe i kleiki bezmleczne, pieczywo bezglutenowe, produkty zastępcze. Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie.

U dzieci na dietach stosuje się eliminację produktów wywołujących alergie.
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).
Przewiń do góry
Przejdź do treści