Żłobek zapewnia dzieciom posiłki bezpieczne, pełnowartościowe pod względem udziału wszystkich składników odżywczych, zgodnie z aktualnymi normami żywienia.
Przy układaniu jadłospisów uwzględniane są produkty spożywcze z 5 podstawowych grup tj.
- Produkty zbożowe i ziemniaki
- Warzywa i owoce( w każdym posiłku)
- Mleko i jogo przetwory
- Mięso drobiowe, czerwone, wędliny, ryby i jajka
- Tłuszcze roślinne i zwierzęce
Wszystkie potrawy przygotowywane są na bieżąco przez Panie kucharki, ze świeżych produktów z ograniczeniem dodatku soli i cukru.
Do każdego posiłku podawane są herbatki ziołowe, owocowe, kompoty, woda( w ciągu dnia dziecko ma stały dostęp do wody)
W żłobku dzieci spożywają 4 posiłki, które realizują 70-75 % całodziennego zapotrzebowania energetycznego. Pozostałe 1-2 posiłki dziecko powinno otrzymać w domu.
ORIENTACYJNE WIELKOŚCI PORCJI
Posiłek | Rodzaj dania | Wielkość porcji |
Śniadanie: | Zupa mleczna z dodatkiem węglowodanowym | Mleko: 180-200 ml
Dodatek, n. kasze, płatki, makaron: 15 g Porcja talerzowa po ugotowaniu: 200-220 ml |
Napój mleczny (kakao, kawa zbożowa, bawarka) | Porcja: 180-200 ml | |
Kanapki z masłem i dodatkiem sera, wędliny, past warzywnych, jajecznych, itp.
Warzywa surowe, np. ogórek, pomidor, rzodkiewka, papryka itp. |
Pieczywo: 25 g
Masło: 5 g Dodatek 10-35 g Warzywa: 30 g |
|
II śniadanie: | Owoce, soki owocowe | Owoce porcja 120-150 g |
Obiad: | Produkt białkowy pochodzenia zwierzęcego( mięso, ryba, jajko), lub roślinnego( np. kotlecik sojowy)
Produkt węglowodanowy np. ziemniaki, kasze, ryż, makaron, kluski Surówka Jarzynka Kompot |
Mięso, ryby, jajko (pulpecik itp.) Porcja: 35 g
Dodatek węglowodanowy: Ziemniaki: 80 g Kasza/ryż/makaron 20 g suchego produktu
Porcja talerzowa: 35-40 g Porcja talerzowa: 35-40 g Kompot:150-200 ml |
Zupa | Zupa tradycyjna
Zupa krem |
Porcja talerzowa: 180-200 ml
Porcja talerzowa: 150-180ml
|
Podwieczorek | Na podwieczorek podawane są koktajle na bazie kefiru/maślanki/jogurtu
Serek biały Sałatki owocowe, Budynie, kisiele(przygotowywane w całości przez personel kuchenny) Ciasto domowe, naleśniki, placuszki itp. |
Porcja koktajlu” baza mleczna”: 100-120 g Dodatek owoców ok 50 g Ser biały z dodatkiem owoców porcja ok. 50 g Budynie, kisiele porcja talerzowa 150-200 ml Ciasto/ nasleśniki/placki: porcja ok. 50 g |
I śniadanie:
Na śniadanie podawane są zupy mleczne z dodatkiem kasz/ ryżu/ makaronu/kluseczek, oraz kanapki z masełkiem , dodatkiem wędlin, serów, pasta jajecznych, twarożku i świeżych plasterków warzyw. Do picia podawana jest herbatka owocowa, ziołowa, woda
II Śniadanie:
II śniadanie to przeważnie porcja owoców, lub soku owocowego.
Obiad:
Drugie danie obiadowe składające się z produktu białkowego, dodatku skrobiowego, oraz warzyw w formie świeżej i gotowanej
Zupa i podwieczorek