Jadłospis | Żłobek nr 69

Zasady Żywienia i galeria posiłków

Żłobek zapewnia dzieciom posiłki bezpieczne, pełnowartościowe pod względem udziału wszystkich składników odżywczych, zgodnie z aktualnymi normami żywienia.

Przy układaniu jadłospisów uwzględniane są produkty spożywcze z 5 podstawowych grup tj.

  1. Produkty zbożowe i ziemniaki
  2. Warzywa i owoce( w każdym posiłku)
  3. Mleko i jogo przetwory
  4. Mięso drobiowe, czerwone, wędliny, ryby i jajka
  5. Tłuszcze roślinne i zwierzęce

 

Wszystkie potrawy przygotowywane są na bieżąco przez Panie kucharki, ze świeżych produktów z ograniczeniem dodatku soli i cukru.

Do każdego posiłku podawane są herbatki ziołowe, owocowe, kompoty, woda( w ciągu dnia dziecko ma stały dostęp do wody)

W żłobku dzieci spożywają 4 posiłki, które realizują 70-75 % całodziennego zapotrzebowania energetycznego. Pozostałe 1-2 posiłki dziecko powinno otrzymać w domu.

ORIENTACYJNE WIELKOŚCI PORCJI

Posiłek Rodzaj dania Wielkość porcji
Śniadanie: Zupa mleczna z dodatkiem węglowodanowym Mleko: 180-200 ml

Dodatek, n. kasze, płatki, makaron: 15 g

Porcja talerzowa po ugotowaniu: 200-220 ml

  Napój mleczny (kakao, kawa zbożowa, bawarka) Porcja: 180-200 ml
  Kanapki z masłem i  dodatkiem sera, wędliny, past warzywnych, jajecznych, itp.

Warzywa surowe, np. ogórek, pomidor, rzodkiewka, papryka itp.

Pieczywo: 25 g

Masło: 5 g

Dodatek 10-35 g

Warzywa: 30 g

II śniadanie: Owoce, soki owocowe Owoce porcja 120-150 g
Obiad: Produkt białkowy pochodzenia zwierzęcego( mięso, ryba, jajko), lub roślinnego( np. kotlecik sojowy)

Produkt  węglowodanowy np. ziemniaki, kasze, ryż, makaron, kluski

Surówka

Jarzynka

Kompot

Mięso, ryby, jajko (pulpecik itp.) Porcja: 35 g

Dodatek węglowodanowy:

Ziemniaki: 80 g

Kasza/ryż/makaron 20 g suchego produktu

 

Porcja talerzowa: 35-40 g

Porcja talerzowa: 35-40 g

Kompot:150-200 ml

Zupa Zupa tradycyjna

Zupa krem

Porcja talerzowa: 180-200 ml

Porcja talerzowa: 150-180ml

 

 

Podwieczorek Na podwieczorek podawane są koktajle na bazie kefiru/maślanki/jogurtu

Serek biały

Sałatki owocowe,

Budynie, kisiele(przygotowywane w całości przez personel kuchenny)

Ciasto domowe, naleśniki, placuszki itp.

 

Porcja koktajlu” baza mleczna”: 100-120 g

Dodatek owoców ok 50 g

Ser biały z dodatkiem owoców porcja ok. 50 g

Budynie, kisiele porcja talerzowa 150-200 ml

Ciasto/ nasleśniki/placki: porcja ok. 50 g

I śniadanie:

Na śniadanie podawane są zupy mleczne z dodatkiem kasz/ ryżu/ makaronu/kluseczek, oraz kanapki z masełkiem , dodatkiem wędlin, serów, pasta jajecznych, twarożku i świeżych plasterków warzyw. Do picia podawana jest herbatka owocowa, ziołowa, woda

 

 

II Śniadanie:

II śniadanie to przeważnie porcja owoców, lub soku owocowego.

 

Obiad:

Drugie danie obiadowe składające się z produktu białkowego, dodatku skrobiowego, oraz warzyw w formie świeżej i gotowanej

 

Zupa i podwieczorek

Przejdź do treści