Jadłospisy | Żłobek nr 1

jadłospis dekadowy 11 – 22 I 2021r

 

DATA

ŚNIADANIE I i II I faza obiadu

DRUGIE DANIE

ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek

11 I 2021r

 

 

 

Płatki żytnie pełnoziarniste (gluten)  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie(gluten) z masłem sałatką z serka żółtego (laktoza) pomidorów cherry, dymką i ogórkiem kiszonym z dodatkiem majonezu (jaja), rumianek

II śniadanie: Gruszki, melon, woda

 

Schab w sosie chrzanowym na bazie mąki pszennej (gluten),  ziemniaki z koperkiem, marchew z groszkiem gotowane na parze z dodatkiem masła bez laktozy,  surówka z buraczków z cebulką i olejem z pestek winogron, kompot z mango Pomidorowa z ryżem  (seler) i natką

 

 

 

 

Budyń kakaowy (laktoza)  na bazie mąki ziemniaczanej polany sosem wiśniowym, herbatniki maślane (jaja, gluten)

 

 

 

Wtorek

12 I 2021r

 

Zacierki pszenne  (gluten, jaja) na mleku (laktoza),  pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem sałatą karbowaną szynką wieprzową (seler)  i plasterkami rzodkiewki posypane kiełkami słonecznika, herbatka owocowa

II śniadanie: Mandarynki, banany, woda

Dorsz pieczony (ryba, jaja, gluten) z ziemniakami, kukurydza gotowana na parze, surówka z pora z marchewką, jabłkiem i jogurtem greckim (laktoza),  kompot z kiwi i jabłka Zupka krem ze świeżej dyni z soczewicą czerwoną (seler) i natką Racuchy z jabłkami na kefirze z cynamonem i wanilią posypane cukrem pudrem (gluten, jaja, laktoza), woda

 

Środa

13 I 2021r

 

 

 

Kakao  na mleku (laktoza) , pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem serkiem białym (laktoza) koperkiem  i ogórkiem świeżym

II śniadanie:  Winogrona czerwone, jabłka, woda

 

Gulasz drobiowy w sosie curry z ziemniakami , kalafior gotowany na parze, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, rucolą  i oliwką, kompot morelowo-gruszkowy Jarzynowa (seler) z kaszą perłową (gluten)  i natką

 

 

 

Babeczki z kawałkami mango (jaja, gluten), mleko (laktoza)

 

Czwartek

14 I 2021r

 

 

 

Płatki jęczmienne błyskawiczne (gluten) na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem paskami papryki żółtej i czerwonej,  jajecznica (jaja) z dymką, herbatka ze świeżą miętą

II śniadanie: Brzoskwinie, jabłka, banany, woda

Kotleciki rybne z łososia (ryba, jaja, gluten), makaron – rurki (gluten, jaja), szpinak duszony z czosnkiem, surówka z pomidorów z bazylią i oliwką,  kompot ananasowy Zupka z białej fasolki z ziemniakami i natką (seler)

 

Wafle przekładane masą kakaową na bazie mleka modyfikowanego,  woda

 

 Piątek

15 I 2021r

 

 

 

Makaron kokardki (gluten, jaja) na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem,  pastą z fasolki zielonej, dyni, kukurydzy i  pomidora posypane szczypiorkiem, herbatka z cytryną

II śniadanie:  Pomarańcze, jabłka, woda

Potrawka z mięsa wieprzowego z kaszą jaglaną (gluten), buraczki gotowane na parze,  mizeria w sosie śmietanowo (laktoza)-koperkowym, kompot z brzoskwini

 

 

Zupka krem z selera naciowego i cukinii z groszkiem ptysiowym (gluten, jaja)  i natką (seler)

 

 

Sernik na zimno z truskawkami i amarantusem na bazie jogurtu naturalnego i greckiego (laktoza)

 

 

 

 

 

 

 

 

DATA ŚNIADANIE I i II I faza obiadu

DRUGIE DANIE

ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek

18 I 2021

 

 

 

Płatki owsiane błyskawiczne (gluten) na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem serem mozzarella kulki (laktoza), pomidorem cherry  i szczypiorkiem,  herbatka z miodem i cytryną

II śniadanie: Kiwi, jabłka, woda

 

Cielęcina w sosie musztardowym zagęszczonym mąką (gluten), ziemniaki z koperkiem, marchew junior gotowana na parze, surówka z kapusty czerwonej  z kukurydzą i jogurtem (laktoza), kompot jagodowy Pomidorowa z lanym ciastem (gluten, jaja) i natką Placek drożdżowy (gluten, jaja)  ze śliwkami, napój z dzikiej róży
Wtorek

19 I 2021r

 

 

Płatki jaglane na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten)  z masłem i pastą  z cukinii, marchewki i brokuła, rumianek

II śniadanie: Melon, winogrona czerwone, woda

Jeżyki (jaja, gluten) z indyka w sosie ziołowym, kasza jęczmienna (gluten), fasolka żółta gotowana na parze, sałatka z pomidorów malinowych ze świeżą bazylią  i oliwką, kompot jabłkowo – malinowy Zupka krem z białych warzyw (seler)  z ziemniakami i natką Kisiel żurawinowy na bazie mąki ziemniaczanej, chrupki kukurydziane, woda

 

Środa

20 I 2021r

 

 

 

Kasza kukurydziana  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem sałatą karbowaną szynką z kurczaka (seler) i plasterkami ogórka świeżego, herbatka z imbirem

II śniadanie Mandarynki, jabłka, woda

Kotlecik rybny z mintaja  (ryba, jaja, gluten), ziemniaki puree z koperkiem, brokuły gotowane na parze, surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem, marchewką i oliwką, kompot śliwkowy Zupka marchewkowa  z ryżem i natką (seler) zabielona śmietaną 18 %

 

 

 

Ciasto cytrynowo – limonkowe  (gluten, jaja), mleko (laktoza)
Czwartek

21 I 2021r

 

 

Kawa zbożowa  na mleku (laktoza), pieczywo pszenno – żytnie (gluten) z masłem i dżemem brzoskwiniowo – truskawkowym

II śniadanie: Banany, pomarańcze, woda

 

Wołowe duszone w sosie ziołowym, kasza kuskus (gluten) z koperkiem, marchew junior gotowana na parze polana masłem bez laktozy, surówka colesław z jogurtem naturalnym (laktoza), kompot z owoców mieszanych Krem (seler) z  brukselki i fasolki zielonej z ziemniakami i grzankami  z bułki wrocławskiej (gluten) Makaron literki (jaja, gluten) z serem białym bez laktozy, cynamonem i śmietaną bez laktozy, woda

 

Piątek

22 I 2021r

 

 

 

Kaszka ryżowa z owocami na mleku (laktoza) , pieczywo (gluten) pszenno – żytnie z masłem, pastą jajeczną (jaja) ze szczypiorkiem i awokado, mięta

II śniadanie: Mango, jabłka,  woda

Kaszotto (gluten) z bakłażanem, papryką czerwoną, cebulką i świeżą bazylią, kompot z czereśni

 

 

 

Słoneczna zupka (dynia, fasolka żółta, kukurydza)  z ziemniakami i natką (seler)

 

Koktajl bananowy z kawą i kakao na bazie jogurtu greckiego (laktoza)

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

Przejdź do treści