Jadłospis | Żłobek nr 41

Jadłospis 04-15.01.2021r.

  Śniadanie Drugie danie Zupa /Podwieczorek
04.01.2021

PONIEDZAIŁEK

Kaszki ryżowe na mleku modyfikowanym,

pieczywo mieszane z masłem, pasta warzywna, ogórek kw.

II śniadanie: owoce DBM:  kaszki ryżowe z

II śniadanie: owoce

DBM: kaszka b. ml  z owocami

 

 

Ryż gotowany,  dukaty rybne w sosie pomidorowo- ziołowym,

marchew gotowana z dynią i  groszkiem zielonym,

surówka z selera , kukurydzy  i  jabłka z rodzynkami, jogurtem greckim,

Kompot wieloowocowy

Zupa kapuśniak   z  zieleniną i ziemniakami,

Kisiel owocowy  z polewą jogurtową,  herbatniki maślane

 

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica,  żyto) Gluten (pszenica), jaja Laktoza (mleko), seler, gluten(pszenica), jaja
05.01.2021

WTOREK

Płatki kukurydziane na mleku,

pieczywo mieszane z twarożek z rzodkiewką, papryką;

DBM –dżem, kaszki b. mleczne

II śniadanie: owoce

 

Ziemniaki puree z koperkiem,

medaliony  warzywne, sos szpinakowy,

brokuł gotowany,

surówka z kapusty, marchwi, kukurydzyi jabłka, Kompot wieloowocowy

Zupa  barszcz  ukraiński z lanym ciastem,   natką pietruski

Ciasto napolewonka DBM: przecier owocowy, herbatniki maślane

 

ALERGENY gluten (pszenica, jęczmień,  żyto ), mleko, ser,(laktoza) Gluten (pszenica), laktoza (twaróg, jogurt), jaja  laktoza (mleko) seler, jaja, gluten(pszenica)
07.01.2021

CZWARTEK

Płatki pszenne  pełnoziarniste  na mleku,

pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna z awokado, szczypiorkiem, /pomid cherry,

napój miętowy

DBM:  kaszki ryżowe z owocami

II śniadanie: owoce

Ziemniaki puree z koperkiem, sos szpinakowy,

kotleciki  mielone ze śliwką suszoną ,

buraki   gotowane , surówka

z białej rzodkwi, ogórka kw. z oliwą.

Kompot wieloowocowy

Zupa  pomidorowa z makaronem i  z zieleniną,

Mus owocowy z amarantusem, jogurtem naturalnym,  ciasteczka

 

08.01.2021

PIĄTEK

Kasza manna na mleku,

pieczywo mieszane z masłem,

ser żółty mierzwiony z  kiełkami słonecznika, lucerny

II śniadanie:  pwpce

DBM: kaszki b. ml  ryż. owoc.

Kasza gryczana,

dukaty jajeczne,

sos chrzanowy,

brukselka gotowana,

surówka z pomidorów i papryki,  i jabłka z oliwą.  Kompot wieloowocowy,

Zupa – ogórkowa z ziemniakami  z koperkiem  i cząstką  jajka zabielany jogurtem

Ryż gotowany z jabłkiem i cynonem  i , jogurt nat.

 

ALERGENY laktoza (mleko),  gluten (pszenica, żyto) Gluten (pszenica), jaja laktoza (jogurt), gluten (pszenica), seler, jaja
11.01.2021

PONIEDZAIŁEK

Zacierki  na mleku

pieczywo mieszane z masłem,

pasta warzywna  ze szczypiorem , kiełkami słonecznika i lucerny,  herbata owocowa z cytryną i  imbirem,. DBM:  kaszki zbożowe z owocami,

II śniadanie:,  owoce

Zieniaki puree  z natka pietruszki,

klopsy z mintaja, sos ziołowy z mozzarellą

szpinak gotowany,

surówka z kapusty kw, marchwi, jabłka   z oliwą.

Kompot wieloowocowy

Zupa dyniowa z kaszą kukurydzianą,,  mleczkiem kokosowym, koperkiem

Twarożek z owocami, ciasteczka

 

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica,  żyto) Gluten (pszenica), jaja Laktoza (mleko), seler, gluten(pszenica), jaja
12.01.2021

WTOREK

Kakao, pieczywo mieszane z masłem,

pieczywo mieszane z masłem, ser mozzarella, rzodkiewka, sałata roszponka,

II śniadanie: owoce

 

Kasza jęczmienna perłowa, mięsko  gotowane drobiowe  w sosie  jarzynowym , dynia  gotowana,  surówka; kapusta pekińska, kukrydza    z papryką żółtą i  jogurtem naturalnym

Kompot wieloowocowy.

Zupa  kalafiorowa, z  ziemniakami i  z zieleniną, zabielana jogurtem

Koktajl z owocami, groszek ptysiowy

 

ALERGENY laktoza, gluten (pszenica, ,żyto), jaja Gluten (pszenica), jaja  laktoza (twaróg, jogurt), gluten, seler
13.01.2021

ŚRODA

Płatki jaglane  na mleku,

pieczywo mieszane z masłem,

wędlina, pomidor cherry,  rzodkiewka, salta rulola

DBM  kaszki ryżowe z owocami

II śniadanie: owoce

Ziemniaki puree,  sos koperkowy

kulki z indyka i schabu, brokuł gotowany,

sur.marchwi i ananasa z jogurtem greckim . Kompot wieloowocowy.

Zupa cebulowa z zacierkami, koperkiem,

Makaron  z   owcami, jogurtem

ALERGENY Gluten (pszenica, żyto), laktoza (mleko) gluten (pszenica), jaja gluten, laktoza (mleko), jaja
14.01.2021

CZWARTEK

Kasza kuskus na mleku,

pieczywo mieszane z masłem,

pasta jajeczna, awokado, szczypiorkiem  DBM:  kaszki ryżowe z owocami

II śniadanie: owoce

 

Kasza gryczana z koperkiem, sos cebulowy

paluszki  z indyka i wołowego,

groszek zielony z marchwią,

surówka z ogórka kiszonego, i jabłka.   Kompot wieloowocowy.

Zupa – krem z brokuła z ziemniakami batat,  z zieleniną

Ryż z gruszką, jogurt naturalny

ALERGENY gluten (pszenica, żyto), laktoza (mleko) gluten (pszenica), jaja Gluten (pszenica), jaja, Seler
15.01.2021

PIĄTEK

Płatki owsiane  na mleku,

Twarożek z papryka czerwoną,   napój malinowy

II śniadanie: owoce

DBM:  kaszki ryżowe z owocami

N. – mus wieloowocowy (jabłko,)

Ziemniaki puree  z natką pietruszki, bitki z indyka, sos szpinakowo-pomidorowy  fasolka szp zielona  gotowana na parze, surówka z kapusty czerwonej i jabłka z   olejem, kompot wieloowocowy. Zupa z mango z ryżem,

Ciasto –drożdżowe z bakaliami,  mleko

DBM: makaron ryżowy z jabłkiem, herbatniki bez jaj,  bez mleka

 

ALERGENY gluten (pszenica, żyto), laktoza (mleko) gluten (pszenica), jaja Gluten (pszenica), jaja, Seler

Woda firmy Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z  Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

 

Przejdź do treści