DATA | ŚNIADANIE I i II | DRUGIE DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
Poniedziałek
11.01.2021 |
Kaszka ryżowa na mleku.
Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, plasterek sera mozzarella, sałatka z roszponki, pomidorkami koktajlowymi, rzodkiewki z oliwkami i oliwą z oliwek. Herbata. D: Kaszka b/ml, b/g, masło roślinne flora Light, szynka z kurczaka, sałatka bez pomidorków. II śniadanie – mix owocowy. Woda
|
Ziemniaki.
Pulpeciki rybne w sosie cytrynowym. Jarzynka: gotowany kalafior i brukselka. Surówka z kalarepki z morelą z sosem jogurtowym z awokado. Kompot śliwkowo-czereśniowy. D: surówka z oliwą. |
Zupa fasolowa z kaszą gryczaną, natką pietruszki i oliwą.
D: zupa bez selera.
|
Makaron z twarogiem i sosem truskawkowym na bazie śmietanki z prażonymi płatkami migdałów. Herbata.
D: makaron z sosem truskawkowym/kasza kukurydziana na mleku roślinnym z sosem truskawkowym.
|
Alergeny | Mleko (laktoza), gluten | Mleko(laktoza), ryba, seler | Seler | Mleko(laktoza), jaja, gluten |
Wtorek
12.01.2021 |
Płatki pszenne na mleku.
Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, zielony ogórek. Herbata. D: Kaszka b/ml,b/g, masło roślinne flora Light, polędwica z kurczaka, II śniadanie – mix owocowy. Woda |
Ziemniaki z koperkiem.
Kotlecik wieprzowo-cielęcy w sosie śliwkowym. Jarzynka: mix gotowanych warzyw. Surówka z czerwonej kapusty z cebulą szalotką i olejem. Kompot wiśniowy.
|
Zupa barszcz czerwony z cząstką jajka, kaszą jaglaną i natką pietruszki.
D: zupa b/jaja, zupa bez selera.
|
Koktajl malinowy na maślance. Wafle orkiszowe
D:koktajl na mleku roślinnym. Wafle orkiszowe/kukurydziane.
|
Alergeny | Mleko (laktoza), gluten. | Jaja, seler. | Mleko(laktoza), gluten, jaja. | |
Środa
13.01.2021 |
Kawa orkiszowa na mleku.
Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, pasta z pieczonego bakłażana z czosnkiem i słonecznikiem z oliwą. Herbata. D: Kaszka b/ml,b/g, masło roślinne flora Light, II śniadanie – mix owocowy. Woda
|
Kasza bulgur.
Potrawka drobiowa z warzywami (brokuł, fasolka żółta, groszek) Surówka z białej kapusty z zielonym ogórkiem i papryką w sosie jogurtowo-ziołowym. Kompot brzoskwiniowo-gruszkowy. D: kasza jaglana, surówka z sosem ziołowym na oleju.
|
Zupa cukiniowa z groszkiem ptysiowym, natką i olejem.
D: zupa z ziemniakami, zupa bez selera.
|
Kukurydziano-pszenne placuszki z musem jagodowym. Kakao na mleku.
D: kukurydziane placuszki. Kakao na mleku roślinnym. |
Alergeny | Mleko (laktoza), gluten. | Gluten, mleko(laktoza). | Seler, mleko(laktoza), jaja. | Mleko(laktoza), gluten, jaja. |
Czwartek
14.01.2021 |
Lane kluski pełnoziarniste na mleku.
Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, polędwicą z kurczaka, sałatą karbowaną i kolorową papryką. D: Kaszka b/ml, b/g, masło roślinne flora Light, polędwica z kurczaka II śniadanie – mix owocowy. Woda
|
Ryż jaśminowy.
Pieczone klopsiki drobiowe w sosie morelowym. Jarzynka: gotowane buraczki. Surówka z rukoli z pomidorkami koktajlowymi, prażonymi pestkami dyni i oliwą. Kompot porzeczkowy. D: surówka bez pomidorów |
Zupa krem kukurydziany z ziemniakami i mlekiem kokosowy.
D: zupa bez selera
|
Deser z owocami (ananas, brzoskwinia, wiśnia) z jogurtem greckim i orkiszem ekspandowanym
D: mus owocowy, wafelek bezglutenowy/wafelek kukurydziany.
|
Alergeny | Mleko (laktoza), gluten. | Seler. | Mleko (laktoza), gluten. | |
Piątek
15.01.2021 |
Płatki kukurydziane na mleku.
Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, sałatka jarzynowa. Herbata. D: Kaszka b/ml, b/g, masło roślinne flora Light, polędwica z kurczaka II śniadanie – mix owocowy. Woda |
Ziemniaki z koperkiem.
Pieczony łosoś w sosie ziołowym. Jarzynka: gotowana mini marchewka. Surówka z kiszonych ogórków z kukurydzą, cebulą czerwoną i oliwą. Kompot owocowy.
|
Zupa pomidorowa z ryżem, natką pietruszki i oliwą z oliwek. D:zupa jarzynowa/ bez selera/z kaszą kukurydzianą.
|
Bułeczki drożdżowe z serkiem waniliowym. Kawa zbożowa na mleku.
D: bułeczki drożdżowe na mleku roślinnym, kawa zbożowa na mleku roślinnym/soczek Bobovita
|
Alergeny | Mleko (laktoza), gluten, jaja. | Ryba. | Seler. | Mleko(laktoza), gluten, jaja. |
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).
|