Jadłospis | Żłobek nr 53

Jadłospis 22-26.02.2021

DATA ŚNIADANIE I i II DRUGIE DANIE ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek

22.02.2021

Kakao na mleku.

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem,  plasterki żółtego sera, sałata lodowa, słupki kolorowej papryki.

Herbata.

D: Kaszka b/ml/b/gl, wafelek kukurydziany, masło roślinne flora Light, pasta z ciecierzycy z ziołami.

II śniadanie – mix owocowy. Woda

 

Kasza kus-kus razowa.

Pieczone pulpeciki cielęco-wieprzowy w sosie słodko-kwaśnym.

Jarzynka: gotowany żółta i zielona fasolka.

Surówka z białej kapusty z zielonym ogórkiem w sosie jogurtowo-ziołowym.

Kompot porzeczkowy.

D: kasza jaglana, pulpeciki wieprzowy/sos ziołowy, surówka z olejem.

Zupa krem kalafiorowa z groszkiem ptysiowym, natką pietruszki i olejem.

 

D: zupa bez selera, zupa z kaszą kukurydzianą.

 

Koktajl brzoskwiniowo-wiśniowy na maślance. Chrupki kukurydziane.

 

D: koktajl na mleku roślinnym.

 

Alergeny Mleko (laktoza), gluten Gluten, jaja, mleko (laktoza) Gluten, jaja. Mleko(laktoza).
Wtorek

23.02.2021

Płatki orkiszowe na mleku.

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, szynka wieprzowa, sałatka z rukoli z pomidorkami koktajlowymi, rzodkiewką, oliwkami i sosem ziołowym.

Herbata.

D: Kaszka b/ml,b/g, wafelek kukurydziany, masło roślinne flora Light, sałatka b/pomidorów.

II śniadanie – mix owocowy. Woda

Makaron orkiszowy

Wegetariański sos „spaghetti” z bakłażanem i pomidorami.

Jarzynka: gotowana dynia

Surówka z kalarepy z papryką i jogurtem.

Kompot śliwkowy.

D: makaron ryżowy/kasza jaglana, sos bakłażanowy, surówka z olejem.

Zupa jarzynowa z ziemniakami, cząstką jajka,  natką i olejem.

 

D: zupa bez selera, bez jajka, zupa z kaszą kukurydzianą.

Pszenno-kukurydziane placuszki z bananem i daktylami. Kawa zbożowa do picia.

 

D: placuszki kukurydziane, placuszki bez jaj/bez banana. Kawa orkiszowa na mleku roślinnym/mleko roślinne.

Alergeny Mleko (laktoza), gluten, jaja. Gluten, mleko(laktoza) Jajka, seler. Gluten, jaja, mleko(laktoza).
Środa

24.02.2021

Mix płatków na mleku.

Kanapki z pieczywa mieszanego  z masłem, twarożek z ziołami, plasterki zielonego ogórka i kiełki lucerny.

Herbata.

D: Kaszka b/ml, b/g,  wafelek kukurydziany, masło roślinne flora Light., pasta z ciecierzycy.

II śniadanie – mix owocowy. Woda

Ziemniaki z koperkiem.

Kotlecik z mintaja w sosie szpinakowym.

Jarzynka: gotowana mini marchewka.

Surówka z kapusty pekińskiej z pomarańczą i jogurtem.

Kompot truskawkowy.

D: surówka z oliwą.

Zupa z soczewicą i jarzynami z kaszą kukurydzianą,  natką pietruszki i olejem.

 

D: zupa bez selera.

 

Budyń waniliowy z prawdziwą wanilia i musem malinowym.

 

D: budyń na mleku roślinnym.

Alergeny Mleko (laktoza), gluten. Ryba, jaja, mleko(laktoza) Seler. Mleko(laktoza).
Czwartek

25.02.2021

Makaron na mleku.

Kanapki z pieczywa mieszanego  z masłem, pasta warzywna z bobem, czosnkiem i ziołami, plasterki kiszonego ogórka.

Herbata.

D: Kaszka b/m, b/g, wafelek kukurydziany, masło roślinne flora Light,

II śniadanie – mix owocowy. Woda

Ryż.

Roladki drobiowe w sosie figowym.

Jarzynka: gotowany brokuł

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, cebulą i oliwą.

Kompot owocowy.

D: kasza gryczana

Zupa meksykańska z batatami, natką i oliwą.

 

D: zupa bez selera.

Smoothie ananasowe na jogurcie greckim z nasionami chia. Wafle orkiszowe.

 

D: smoothie na mleku migdałowym/jaglanym. Wafelek kukurydziany.

 

Alergeny Mleko (laktoza), gluten. Jaja. Seler. Mleko (laktoza), gluten.
Piątek

26.02.2021

Kasza jęczmienna na mleku

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, gotowane jajko, sałata masłowa i plasterki pomidora malinowego.

Herbata.

D: Kaszka b/ml, b/g., wafelek kukurydziany, masło roślinne flora Light,

II śniadanie – mix owocowy. Woda

Ziemniaki z koperkiem.

Pieczony łosoś w sosie chrzanowym.

Jarzynka: gotowany kalafior.

Surówka z białej rzodkwi, czerwonej cykorii i marchewki z jogurtem.

Kompot czereśniowym.

 

 

Zupa dyniowo-marchewkowa z kaszą jaglaną, mlekiem kokosowym, świeżym imbirem, natką pietruszki i oliwą.

 

D: zupa bez selera.

 

Serowe babeczki. Mleko do picia.

 

D: waniliowe babeczki bez jaj/mleka/babeczka kukurydziana z bananem. Herbata owocowa.

 

Alergeny Mleko (laktoza), gluten. Ryba, jaja, mleko(laktoza) Seler. Mleko(laktoza), gluten, jaja.
  Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).
Przejdź do treści