Jadłospis | Żłobek nr 53

Jadłospis 25-28.01.2021

DATA ŚNIADANIE I i II DRUGIE DANIE ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek

25.01.2021

Makaron na mleku.

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem,  pasta z sera mozzarella z suszonymi pomidorami i ziołami, słupki papryki kolorowej.

Herbata.

D: Kaszka b/ml, b//makaron ryżowy na mleku, wafelek kukurydziany, masło roślinne flora Light, szynka z kurczaka.

II śniadanie – mix owocowy. Woda

Kasza bulgur.

Wołowina w sosie słodko-kwaśnym z warzywami.

Surówka z rukoli z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, pestkami dyni i oliwą z oliwek.

Kompot śliwkowo-porzeczkowy.

D: kasza jaglana, wieprzowina w sosie, wieprzowina w sosie ziołowym, surówka bez pomidorów..

Zupa barszcz ukraiński z ziemniakami, fasolką, natka pietruszki i oliwą.

 

D: zupa bez selera.

 

Kisiel czereśniowy. Chrupki kukurydziane.

 

Alergeny Mleko (laktoza), gluten Gluten. Seler  
Wtorek

26.01.2021

Kasza gryczana krakowska na mleku.

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, szynka wędzona z kurczaka, sałata lodowa, plasterki zielonego ogórka.

Herbata.

D: Kaszka b/ml, b/g, wafelek kukurydziany, masło roślinne flora Light,

II śniadanie – mix owocowy. Woda

Ziemniaki z koperkiem.

Kotlecik z ciecierzycy z suszonymi pomidorami w sosie porowym.

Jarzynka: mix gotowanych warzyw.

Surówka z kalarepy z papryką i jogurtem.

Kompot wiśniowy.

D: kotlecik drobiowy/wieprzowy, surówka z olejem.

 

Zupa krem z dyni z imbirem, kaszą kukurydzianą , prażonymi pestkami dyni, mlekiem kokosowym, natką i olejem.

 

D: zupa bez selera

Ciasto ucierane z rodzynkami. Kawa zbożowa do picia.

 

D: babeczki bez mleka/jaj/przecier bobovita. Kawa zbożowa na mleku roślinnym/mleko roślinne.

Alergeny Mleko (laktoza), gluten. Jaja, mleko(laktoza) Seler. Gluten, jaja, mleko(laktoza)
Środa

27.01.2021

Kakao na mleku.

Kanapki z pieczywa mieszanego  z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, słupki papryki.

Herbata.

D: Kaszka b/ml, b/g, wafelek kukurydziany, masło roślinne flora Light,, szynka z kurczaka.

II śniadanie – mix owocowy. Woda

Ryż jaśminowy pełnoziarnisty

Klopsiki cielęce w sosie chrzanowym.

Jarzynka: gotowana marchew junior i cukinia.

Surówka z białej rzodkwi, marchewki z kukurydzą i jogurtem.

Kompot gruszkowo-truskawkowy.

D: kasza jaglana, klopsiki wieprzowe, surówka z olejem..

Zupa brokułowa z ziemniakami, natką pietruszki i olejem.

 

D: zupa bez selera.

 

Gofry z cukrem pudrem. Koktajl malinowo-bananowy na jogurcie.

 

D: gofry na mleku roślinnym/placuszki kukurydziane. Koktajl na mleku roślinnym.

Alergeny Mleko (laktoza), gluten. Mleko(laktoza), jaja. Seler. Mleko(laktoza), gluten, jaja.
Czwartek

28.01.2021

Płatki żytnie na mleku.

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, pasta warzywna, wiórki tartej rzodkiewki i  kiełki.

Herbata.

D: Kaszka b/ml, b/g, wafelek kukurydziany, masło roślinne flora Light,

II śniadanie – mix owocowy. Woda

Ziemniaki z koperkiem.

Duszony schab w sosie śliwkowym.

Jarzynka: gotowane buraczki.

Mizeria.

Kompot owocowy.

D: tarty ogórek.

Zupa zacierkowa z warzywami, natką i oliwą.

D: zupa bez selera

Kasza manna na mleku z sosem jagodowym. Mięta do picia.

 

D: kasza manna na mleku roślinnym/kasza kukurydziana na mleku roślinnym.

 

Alergeny Mleko (laktoza), gluten. Mleko(laktoza) Seler. Mleko (laktoza), gluten.
Piątek

29.01.2021

Kasza jaglana na mleku.

Kanapki z pieczywa mieszanego  z masłem, pasta twarogowa z ziołami, plasterki zielonego ogórka.

Herbata.

D: Kaszka b/ml, b/g, wafelek kukurydziany, masło roślinne flora Light, polędwica z kurczaka

II śniadanie – mix owocowy. Woda

Ziemniaki z koperkiem.

Pieczony łosoś w sosie cytrynowym.

Jarzynka: gotowana kolorowa fasolka.

Surówka z kiszonej kapusty z marchewką, cebulą szalotką i olejem.

Kompot owocowy.

 

 

Zupa jarzynowa z makaronem ryżowym, natką i olejem.

 

D: zupa z kaszą gryczaną, zupa bez selera.

 

Maślanka wiśniowa do picia. Biszkopty.

 

D: napój na mleku roślinnym. Ciasteczka bez mleka i jaj/wafelek kukurydziany.

 

Alergeny Mleko (laktoza), gluten, jaja. Ryba. Seler. Mleko(laktoza), gluten, jaja.
  Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).
Przejdź do treści