Jadłospis - Żłobek 53 | Żłobek nr 53

Jadłospis 26.09.22 – 30.09.22

DATA ŚNIADANIE I i II DRUGIE DANIE ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek

26.09.2022

Płatki jęczmienne na mleku.

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, pasta z sera mozarella z ziołami, papryka.

D:  Kaszka b/m, b/gl,  margaryna flora, wędlina.

II śniadanie- mix owocowy. Woda.

Ziemniaki.

Pieczony mintaj w sosie koperkowym.

Jarzynka: gotowana dynia i marchewka.

Surówka z ogórka małosolnego z kukurydza, cebulą czerwoną i olejem z pestek winogron.

Kompot mango-brzoskwinia.

Zupa ogórkowa z ryżem z  natką i olejem. Morelowo-wiśniowe smoothie jogurtowe. Biszkopty.

D: sałatka owocowa. Biszkopty/herbatniki bez jajek.

Alergeny Mleko(laktoza), gluten,  przetwory mleczne(laktoza). Jajka. Seler. Przetwory mleczne(laktoza), gluten, jajka.
Wtorek

27.09.2022

Kawa zbożowa na mleku.

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, pasta z pieczonej papryki z suszonymi pomidorami i czosnkiem, kiełki.

D: Kawa na napoju roślinnym, margaryna flora, wędlina.

II śniadanie- mix owocowy. Woda.

  Kasza jęczmienna.

Klopsiki wieprzowe w sosie śliwkowym.

Jarzynka: gotowany kalafior.

Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, kukurydzą  i olejem z pestek winogron.

Kompot borówkowo-gruszkowy.

Barszcz czerwony z  ziemniakami, natka i olejem.

 

Muffinki marchewkowe. Mleko do picia.

D: bułeczka bez jajek. Napój roślinny.

Alergeny Mleko(laktoza), gluten, przetwory mleczne(laktoza). Jajka. Seler. Mleko(laktoza), gluten, jajka.
Środa

28.09.2022

 

Pełnoziarniste kluski lane na mleku.

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem,  twarożek z rzodkiewką, plasterki zielonego ogórka.

Herbata rumiankowa.

D: makaron na mleku bez jajek,  margaryna flora, wędlina.

II śniadanie- mix owocowy. Woda.

Kasza orkiszowa.

Indyk  w sosie morelowym.

Jarzynka: gotowana cukinia.

Surówka z kapusty białej z marchewka, szczypiorkiem i jogurtem.

Kompot wiśniowy.

D: surówka z olejem z pestek winogron.

Zupa z fasolką szparagową z ziemniakami, natką i olejem. Jogurt jagodowy. Herbatniki bio bez jajek.

D: napój jagodowy.  Herbatniki bio bez jajek.

Alergeny Mleko(laktoza), gluten, przetwory mleczne(laktoza), jajka. Jajka. Seler Przetwory mleczne(laktoza), gluten.
Czwartek

29.08.2022

Kasza kus-kus na mleku.

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem,  jajecznica,  papryka. Herbata owocowa.

Herbata miętowa.

D: Kaszka b/m, b/gl, margaryna flora, wędlina.

II śniadanie- mix owocowy. Woda.

Makaron pełnoziarnisty.

Kuleczki wieprzowo-wołowe w sosie z czerwoną cebulą.

Jarzynka: gotowany brokuł.

Surówka z sałaty masłowej z rzodkiewką i jogurtem.

Kompot gruszkowo-porzeczkowy.

D: sur. z olejem z pestek winogron.

Zupa jarzynowa z  ziemniakami natką i olejem. Ciasteczka owsiane z kakao i bananem. Kawa zbożowa.

D: mus owocowy, ciasteczka bio bez jajek. Kawa na napoju roślinnym.

Alergeny Mleko(laktoza), gluten, przetwory mleczne(laktoza) Gluten, jajka, przetwory mleczne(laktoza). Seler. Jajka, gluten, mleko(laktoza).
Piątek

30.09.2022

Mix płatków (jęczmienne, owsiane, żytnie) na mleku.

Kanapki z pieczywa mieszanego, szynka wieprzowa, pomidor. Herbata owocowa.

D: Kaszka b/m, b/gl, margaryna flora.

II śniadanie- mix owocowy. Woda.

Ziemniaki z koperkiem.

Pieczony klopsik z dorsza w sosie cytrynowym.

Jarzynka: gotowana marchew junior.

Surówka z kiszonej kapusty z marchewką, jabłkiem i olejem.

Kompot truskawkowy.

D: kotlecik drobiowy.

Zupa pomidorowa z makaronem natką i olejem.

D: zupa jarzynowa z ryżem.

Wafle orkiszowe przeskładane serkiem  twarogowym z kakao. Herbatka miętowa.

D: wafle przekładane dżemem.

Alergeny Mleko(laktoza), gluten,  przetwory mleczne(laktoza). Ryba, jajka. Seler Przetwory mleczne(laktoza), gluten.

Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczne owocowe i kleiki bezmleczne. Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

Przewiń do góry
Przejdź do treści