Jadłospis - Żłobek 53 | Żłobek nr 53

Jadłospis 8-12.08.2022

DATA ŚNIADANIE I i II DRUGIE DANIE ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek

08.08.2022

Kawa zbożowa na mleku.

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem,  pasta z soczewicy z suszonymi pomidorami, ogórek kiszony.

Herbata.

D: kawa na napoju roślinnym/napój roślinny, wafelek kukurydziany, masło roślinne flora Light,

II śniadanie – mix owocowy. Woda

Kasza gryczana.

Schab w sosie śliwkowo-cebulowym.

Jarzynka: gotowane buraczki.

Surówka z marchewki, pora, jabłka z jogurtem.

Kompot porzeczkowy.

D: surówka z oliwą/surówka bez jabłka, woda.

Zupa kapuśniak z ziemniakami, natką i olejem.

D: zupa bez selera.

Napój morelowy na maślance z nasionami chia. Wafle orkiszowe.

D: napój na mleku roślinnym/mus owocowy. Wafelek kukurydziany.

 

Alergeny Mleko (laktoza), gluten, przetwory mleczne(laktoza) Przetwory mleczne(laktoza) Seler. Przetwory mleczne(laktoza), gluten.
Wtorek

09.08.2022

Płatki jęczmienne na mleku.

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, plasterek wędliny,  pomidor.

Herbata.

D: Kaszka b/ml, b/g,  makaron bez jajek, wafelek kukurydziany ,masło roślinne flora Light,

II śniadanie – mix owocowy. Woda

Ziemniaki.

Pulpeciki rybny z mintaja w sosie musztardowym.

Jarzynka: gotowany kalafior.

Surówka z białej rzodkwi z papryką, kukurydzą o lejem z pestek winogron.

Kompot wiśniowy.

D: kotlecik wieprzowy

Zupa krem marchwiowo-pomidorowy z kaszą kukurydzianą, mlekiem kokosowym, natką i olejem.

D: zupa bez selera.

Placuszki pszenno-kukurydziane. Mleko do picia.

D: placuszki bez jajek/placuszki kukurydziane. Napój roślinny.

Alergeny Mleko (laktoza), gluten, przetwory mleczne(laktoza) Ryba, jajka. Seler. Mleko(laktoza), gluten, jaja.
Środa

10.08.2022

Płatki jaglane na mleku.

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem,  pasta twarogowa z ziołami, ogórek zielony.

D: kasza b/ml,b/g, wafelek kukurydziany, masło roślinne flora Light, wędlina

II śniadanie – mix owocowy. Woda

Ziemniaki z koperkiem.

Pieczone kotleciki cielęco-wieprzowe w sosie ziołowym.

Jarzynka: marchew junior.

Surówka z sałaty lodowej, pomidorkami koktajlowymi, szczypiorkiem) z olejem z pestek winogron z czosnkiem.

Kompot owocowy.

D: kotlecik wieprzowy, woda.

Zupa z białych warzyw z płatkami ryżowymi, natką i olejem.

 

D: zupa bez selera, zupa z kaszą jaglaną.

 

Kisiel mango. Chrupki kukurydziane.

D: mus owocowy. Wafelek ryżowy.

Alergeny Mleko (laktoza), gluten, przetwory mleczne(laktoza) Jajka. Seler
Czwartek

11.08.2022

Mix płatków na mleku.

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, plasterek żółtego sera, papryka.

Herbata.

D: Kaszka b/ml, b/g, wafelek kukurydziany, masło roślinne flora Light, wędlina.

II śniadanie – mix owocowy. Woda

Makaron pełnoziarnisty.

Wegetariański sos spaghetti z bakłażana.

Surówka z kapusty pekińskiej, zielonego ogórka w sosie jogurtowo-ziołowym.

Kompot czereśniowy.

D: makaron ryżowy/kasza jaglana, sos bazyliowy surówka z olejem, woda.

Zupa barszcz czerwony z ziemniakami, cząstka jajka, natką i olejem.

D: zupa bez selera, zupa bez jajek.

Sernik z jogurtów greckich z sosem malinowym.  Herbata

D: panna cotta na mleku kokosowym z sosem malinowym.

Alergeny Mleko (laktoza), gluten, przetwory mleczne(laktoza) Gluten. Seler, jajka. Przetwory mleczne(laktoza)
Piątek

12.08.2022

Kasza manna na mleku.

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem,  twarożek ze szczypiorkiem, pomidor

D: Kaszka b/ml, b/g, wafelek kukurydziany, masło roślinne flora Light, wędlina, zielony ogórek.

II śniadanie – mix owocowy. Woda

Ziemniaki z koperkiem.

Pulpeciki drobiowe w sosie morelowym.

Jarzynka: gotowany brokuł.

Mizeria z rzodkiewką.

Kompot brzoskwiniowy.

D: tarty ogórek z rzodkiewką, woda.

Zupa cukiniowa  z kus-kus, natką pietruszki i olejem.

D: zupa bez selera, z kaszą kukurydzianą.

Budyń kakaowy.

D: pudding kukurydziany na napoju roślinnym.

 

Alergeny Mleko (laktoza), gluten, przetwory mleczne(laktoza) Jajka, przetwory mleczne(laktoza). Seler. Gluten, mleko(laktoza)
 

Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczne owocowe i kleiki bezmleczne. Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest olej rzepakowy.

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

 

 

 

Przewiń do góry
Przejdź do treści