Jadłospis | Żłobek nr 67

Jadłospis 09.11.2020- 20.11.2020.

  Śniadanie Drugie danie Zupa /Podwieczorek
09.11.2020

PONIEDZAIŁEK

Lane kluski na mleku,

pieczywo mieszane z masłem,  twarożek z papryką;

DBM –dżem, kaszki b. mleczne

II śniadanie: owoce

DBM: kleik ryżowy z przecierem owoc   z owocami

 

 

Kasza orkiszowa,  medaliony  rybne w sosie  ziołowym,

jarzyny różne  / zielone/ ,

surówka z kapusty czerwonej, cebuli   i  jabłka z oliwąm

Kompot wieloowocowy

Zupa jarzynowa    z  zieleniną i ziemniakami ,

 

Kisiel owocowy  z polewą jogurtową,  herbatniki b/ j,

 

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica,  żyto) Gluten (pszenica), jaja Laktoza (mleko), seler, gluten(pszenica), jaja
10.11.2020

WTOREK

Kawa  na mleku,

pieczywo mieszane z masłem, pasta warzywna, ogórek kw.

II śniadanie: owoce DBM:  kaszki ryżowe z owocami

Ziemniaki puree z koperkiem,

medaliony  drobiowe, sos szpinakowy,

marchew  gotowana,,

surówka z kapusty b.  kukurydzy,  jabłka i rodzynek, Kompot wieloowocowy

Zupa  dyniowa z lanym ciastem,   natką pietruszki

Kasza jaglana z owocami,

DBM: przecier owocowy, ciasteczka

 

ALERGENY gluten (pszenica, jęczmień,  żyto ), mleko, ser,(laktoza) Gluten (pszenica), laktoza (twaróg, jogurt), jaja  laktoza (mleko) seler, jaja, gluten(pszenica)
12.11.2020

CZWARTEK

Kaszki mleczno-ryżowe ,

pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna z awokado, szczypiorkiem, /pomid cherry, ;

napój miętowy

DBM:  kaszki ryżowe z owocami

II śniadanie: kiwi,

Ziemniaki puree z koperkiem, sos szpinakowy,

kotleciki  rybne z ziołami ,/kolendrą/ ,

buraki   gotowane , surówka

z ogórka kw., z oliwą.

Kompot wieloowocowy

Zupa  pomidorowa z makaronem i  z zieleniną, , jogurtem greckim

Mus owocowy z kaki, jogurt naturalny z amarantusem, ciasteczka owsiane

 

13.11.2020

PIĄTEK

Kasza manna na mleku,

pieczywo mieszane z masłem,

ser żółty  z  ogórkiem kw,

II śniadanie:

DBM: kaszki b. ml  ryż. owoc.

Kasza gryczana prażona,

dukaty jajeczne,

sos chrzanowy,

kalafior gotowany,

surówka z pomidorów i papryki,  i oliwek  z oliwą.  Kompot wieloowocowy,

Zupa – barszcz czerwony z ziemniakami  z koperkiem  i cząstką  jajka zabielany jogurtem

Ryż gotowany z jabłkiem i cynamonem, wiórkami kokosowymi , jogurt greckim/nat.

DBM; ryż jaśminowy z musem wieloowocowym.

ALERGENY laktoza (mleko),  gluten (pszenica, żyto) Gluten (pszenica), jaja laktoza (jogurt), gluten (pszenica), seler, jaja
16.11.2020

PONIEDZAIŁEK

Zacierki  na mleku

pieczywo mieszane z masłem,

pasta warzywna  ze szczypiorem , kiełkami słonecznika i lucerny,  herbata owocowa z cytryną i  imbirem,. DBM:  kaszki zbożowe z owocami,

II śniadanie:,  owoce

Ryż gotowany  z natka pietruszki,

klopsy z mintaja, sos ziołowy z mozzarellą

szpinak gotowany,

surówka z buraka i  ogórka kw   z oliwą.

Kompot wieloowocowy

Zupa kapuśniak  z ziemniakami,  mleczkiem kokosowym, koperkiem

 

Koktajl wieloowocowy, ciasteczka

 

ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica,  żyto) Gluten (pszenica), jaja Laktoza (mleko), seler, gluten(pszenica), jaja
17.11.2020

WTOREK

Kawa, pieczywo mieszane z masłem,

pieczywo mieszane z masłem,

ser mierzwiony , papryka cz, sałata roszponka

, II śniadanie: owoce

 

Kasza jaglana, mięsko  gotowane drobiowe  w sosie  jarzynowym ze śliwką suszoną,

Dynia  gotowana,  surówka; rzodkiew biała    z papryką żółtą i .  kukurydzą, jogurtem naturalnym

Kompot wieloowocowy.

Zupa  kalafiorowa, z  ziemniakami i  z zieleniną, zabielana jogurtem

Naleśniki z twarożkiem truskawkowym,

 

ALERGENY laktoza, gluten (pszenica, ,żyto), jaja Gluten (pszenica), jaja  laktoza (twaróg, jogurt), gluten, seler
18.11.2020

ŚRODA

Płatki jaglane  na mleku,

pieczywo mieszane z masłem,

wędlina, pomidor cherry,  rzodkiewka, salta rukola

DBM  kaszki ryżowe z owocami

II śniadanie: owoce

Ziemniaki puree,   koperkowy

kulki z wołowego, , brokuł

gotowany.  sur. rzodkwi, kapusty p i ananasa z jogurtem greckim . Kompot wieloowocowy.

Zupa – krupnik  z koperkiem,

Kasza kukurydziana  na bazie jogurtu nat. z   owcami,

ALERGENY Gluten (pszenica, żyto), laktoza (mleko) gluten (pszenica), jaja gluten, laktoza (mleko), jaja
19.11.2020

CZWARTEK

Płatki orkiszowe   na mleku,

pieczywo mieszane z masłem,

pasta jajeczna, awokado, szczypiorkiem  DBM:  kaszki ryżowe z owocami

II śniadanie: owoce

 

Ziemniaki puree z koperkiem,

paluszki  z indyka,

groszek zielony z marchwią,

surówka z ogórka kiszonego, małosolnego, kukurydzy  i jabłka.   Kompot wieloowocowy.

Zupa – krem z dyni z kaszą maną,  z zieleniną

Sałatka owocowa, jogurt grecki

ALERGENY gluten (pszenica, żyto), laktoza (mleko) gluten (pszenica), jaja Gluten (pszenica), jaja, Seler
20.11.2020

PIĄTEK

Płatki gryczane  na mleku,

Twarożek z rzodkiewką/ papryka czerwoną,    napój malinowy

II śniadanie: owoce

DBM:  kaszki ryżowe z owocami

N. – mus wieloowocowy (jabłko,)

Ziemniaki puree  z natką pietruszki, bitki shabowe, sos szpinakowo-pomidorowy  fasolka szp zielona  gotowana na parze, surówka z pomidorów, sałaty i oliwek z   olejem, Kompot wieloowocowy. Zupa ogórkowa z / mango  ryżem,

Ciasto marchewkowe  z bakaliami,  mleko

DBM: makaron ryżowy z jabłkiem, herbatniki bez jaj , bez mleka

 

ALERGENY gluten (pszenica, żyto), laktoza (mleko) gluten (pszenica), jaja Gluten (pszenica), jaja, Seler

Woda firmy Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z  Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

 

 

 

 

Przejdź do treści