Jadłospis | Żłobek nr 67

Jadłospis 15.02.-26.02.2021

  Śniadanie Drugie danie Zupa /Podwieczorek
15.02.2021 PONIEDZIAŁEK Lane kluski na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta warzywna, ogórek kw., kiełki lucerny,   pomidor cherry, II śniadanie: owoce DBM:  kaszki ryżowe z owocami Ziemniaki puree z koperkiem, medaliony  z kurczaka, sos ziołowy , brukselka gotowana surówka z   marchwi, mango   i jabłka, Kompot wieloowocowy Zupa  krupnik   jaglany z cieciorką,   natką pietruszki,   Koktajl wieloowocowy, biszkopty, wafle suche  
ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica,  żyto) Gluten (pszenica), jaja Laktoza (mleko), seler, gluten(pszenica), jaja
16.02.21 WTOREK Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser mozzarella  z rzodkiewką; papryką kolorową. DBM –dżem kaszki ryżowe z owocami, śniadanie: owoce, mięta z cytryną DBM: kaszka b. ml  z owocami Makaron gotowany,  bitki schabowe w sosie  pietruszkowo-pomidorowym, jarzyny różne /czerwone/ , surówka z selera , cukinii, kukurydzy  i  jabłka z bakaliami,  jogurtem greckim, Kompot wieloowocowy Zupa kapuśniak   z  zieleniną i ziemniakami   Budyń  z wiórkami kokosowymi, polewą owocową, chrupki kukurydziane / wafle DBM: kisiel wieloowocowy,  
ALERGENY gluten (pszenica, jęczmień,  żyto ), mleko, ser,(laktoza) Gluten (pszenica), laktoza (twaróg, jogurt), jaja  laktoza (mleko) seler, jaja, gluten(pszenica)
17.02.21 ŚRODA Kawa  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wędlina, sałata rukola,  roszponka, kiełki słonecznika,  ogórek kw ,/ ogórek ziel napój malinowy z  imbirem II śniadanie:  owoce DBM: kaszka ryżowa z owocami Kasza jęczmienna , sos z cukinii z czosnkiem, szczypiorem, klopsy  drobiowe, brokuł, kalafior   gotowane na parze, surówka z marchwi, kiwi z jogurtem greckim/ oliwą, Kompot wieloowocowy Zupa – krem  z dyni,  batatów, z czosnkiem, natka pietruszki,   Kasza jaglana/ pl. jaglane  z jabłkiem  pieczonym z polewą jogurtowo-serową,  pl. migdałowymi/wiórkami kokosowymi  
18.02.21 CZWARTEK Płatki żytnie   pełnoziarniste  na mleku, pieczywo mieszane z masłem,/wafle ryżowe z dod. pasta jajeczna, z  papryką cz., rzodkiewką.; herbatka cz.  z miodem  i cytryną , DBM:  kaszki ryżowe z owocami II śniadanie: gruszki Ziemniaki puree z koperkiem, sos szpinakowy, kotleciki  rybne / mintaj/  w sezamie z kolendrą , marchew  gotowana z groszkiem ziel., surówka z ogórka zielonego  , kapusty pek. z jabłkiem i  jogurtem  greckim. Kompot wieloowocowy /mieszanka owocowa/ Zupa  barszcz czerwony  z makaronem i  cząstką jaka, z zieleniną,   Kasza manna  z owocami,  jogurt naturalny,  
19.02.21 PIĄTEK Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty  mierzwiony z  ogórkiem kw, papryka czerw.,  sałata roszponka II śniadanie: DBM: kaszki b. ml  ryż. owoc. Kasza gryczana, dukaty warzywne w sezamie, sos musztardowy, fasolka szp.  zielona, surówka z, marchwi, dyni,  i  jabłka z oliwą.  Kompot wieloowocowy /wiśnia, jabłko/ Zupa z kalarepą, ziemniakami,  z koperkiem,   Ciasto drożdżowe  z jabłkiem, serem i wiórkami kokosowymi,  mleko  
ALERGENY laktoza (mleko),  gluten (pszenica, żyto) Gluten (pszenica), jaja laktoza (jogurt), gluten (pszenica), seler, jaja
22.02.21 PONIEDZAIŁEK Zacierki  na mleku pieczywo mieszane z masłem, pasta warzywna  ze szczypiorem , kiełkami słonecznika i lucerny,  herbata owocowa z cytryną i  imbirem,. DBM:  kaszki ryżowe e z owocami, II śniadanie:,  owoce Ryż czerwony  gotowany  z natką pietruszki, klopsy z dorsza  , sos ziołowy. szpinak gotowany,   / groszek ziel. surówka z buraka i  ogórka kw. /chrzanu   z oliwą. Kompot wieloowocowy Zupa groszkowa  z cukinią, ziemniakami,  mleczkiem kokosowym, koperkiem   Gruszka pieczona z polewą jogurtowo-kokosową, chrupki kukurydziane
ALERGENY laktoza (mleko), gluten (pszenica,  żyto) Gluten (pszenica), jaja Laktoza (mleko), seler, gluten(pszenica), jaja
23.02.21 WTOREK Kakao, pieczywo mieszane z masłem, pieczywo mieszane z masłem, ser mierzwiony , rzodkiewka, sałata roszponka II śniadanie: owoce   Kasza kuskus, mięsko  gotowane drobiowe  w sosie  jarzynowym ze śliwką suszoną i awokado, Dynia  gotowana z groszkiem zielonym/ f. sz żółtą ,  surówka; rzodkiew biała,  papryką żółtą/cukinią  i .  kukurydzą oliwkami cz.,  jogurtem naturalnym Kompot wieloowocowy. Zupa  kalafiorowa, z  ziemniakami i  z zieleniną, zabielana jogurtem.   Koktajl z owocami , biszkopty / wafle suche;  
ALERGENY laktoza, gluten (pszenica, ,żyto), jaja Gluten (pszenica), jaja  laktoza (twaróg, jogurt), gluten, seler
24.02.21 ŚRODA Płatki jaglane  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wędlina, pomidor cherry,  rzodkiewka, salta rukola, DBM  kaszki ryżowe z owocami II śniadanie: owoce Ziemniaki puree,  sos koperkowo-szpinakowy kulki z indyka, kurczaka  i schabu, brokuł gotowany  ,    sur.  kalarepy i ananasa z jogurtem greckim . Kompot wieloowocowy. Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej z soczewicą zieloną. Kasza kukurydziana   z   jabłkiem,
ALERGENY Gluten (pszenica, żyto), laktoza (mleko) gluten (pszenica), jaja gluten, laktoza (mleko), jaja
25.02.21 CZWARTEK Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna, awokado, szczypiorkiem  DBM:  kaszki ryżowe z owocami II śniadanie: owoce   Ziemniaki puree z koperkiem, sos pomidorowy, paluszki  z indyka i wołowego, burak gotowany z chrzanem, surówka z ogórka kiszonego, cebulki  i jabłka.   Kompot wieloowocowy. Zupa – krem z  brokuł  z kaszą kuskus/ jaglaną ,  z zieleniną   Koktajl śliwkowy , wafle suche
ALERGENY gluten (pszenica, żyto), laktoza (mleko) gluten (pszenica), jaja Gluten (pszenica), jaja, Seler
26.02.21 PIĄTEK Płatki kukurydziane  na mleku, twarożek z papryką czerwoną, kiełki lucerny, kiełki słonecznika,   napój malinowy DBM:  kaszki ryżowe z owocami II śniadanie: owoce   Ziemniaki puree  z natką pietruszki, bitki z indyka, sos z brokułów, fasolka szp żółta   gotowana na parze, surówka z kapusty czerwonej, cebuli i jabłka  z   olejem, Kompot jagodowy. Zupa pomidorowa  z makaronem, Ciasto piaskowe z bakaliami, jogurt  kefir z musem gruszkowym DBM: przecier owocowy
ALERGENY gluten (pszenica, żyto), laktoza (mleko) gluten (pszenica), jaja Gluten (pszenica), jaja, Seler

Woda firmy Piast Pol dostępna dla dzieci przez cały dzień

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z  Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.                                                    
Przejdź do treści