Jadłospis | Żłobek nr 52

Jadłospis 16 – 20.11.2020

DATA ŚNIADANIE OBIAD ZUPA PODWIECZOREK
16.11.2020 Kasza manna na mleku (d/kaszka bezml.); pieczywo mieszane z masłem (d/Flora); jajecznica z pomidorem; napar imbirowy z pomarańczą

II śniadanie:  jabłka, banany, mandarynki

Kawałki indyka w sosie słodko – kwaśnym z warzywami; ryż jaśminowy; surówka colesław z jogurtem (d/oliwa z oliwek); kompot owocowy Zupa krem porowo – ziemniaczana z groszkiem zielonym i grzankami Ciasto marchewkowe; ciepłe mleko (d/napój ryżowy)
ALERGENY 1, 3, 7 1, 9 1, 9 1, 3, 7
17.11.2020 Kakao na mleku (d/kaszka bezml.); pieczywo mieszane z masłem (d/Flora); pasta z soczewicy z pestkami dyni; ogórek kiszony; napój rumiankowy

II śniadanie: jabłko, winogrona, gruszki

Kotlety mielone wieprzowe; ziemniaki; buraczki zasmażane;  surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka; kompot owocowy Zupa kalafiorowa z kaszą pęczak i koperkiem Twarożek z owocami i herbatnikiem (d/przecier owocowy, chrupki kukurydziane)
ALERGENY 1, 7 1, 3, 9 1, 9 1, 3, 7
18.11.2020 Płatki gryczane na mleku(d/kaszka bezml.); pieczywo mieszane z masłem (d/Flora),  sałatą, wędliną i ogórkiem świeżym; herbata miętowa

II śniadanie: kiwi, śliwka, mandarynka

Talarki z dorsza w sosie koperkowym; kasza gryczana niepalona; paski marchewki i cukinii z masłem i sezamem; surówka z sałaty lodowej, kukurydzy i pomidora z oliwą; kompot owocowy Zupa krem z ciecierzycy z groszkiem ptysiowym i natką pietruszki Gofry z cukrem pudrem; maślanka truskawkowa (d/napój roślinny)
ALERGENY 1, 7 1, 3, 4, 9 1, 9 1, 3, 7
19.11.2020 Płatki jęczmienne na mleku (d/kaszka bezml.); pieczywo mieszane z masłem (d/Flora); pasta z mozzarelli i suszonych pomidorów (d/dżem), ogórek kiszony; herbata ziołowo – owocowa

II śniadanie: banan, winogrona, jabłka

Leczo warzywne z wołowiną; kasza kus kus; surówka z marchewki i selera z jogurtem (d/oliwa); kompot owocowy Kapuśniak z ziemniakami Jogurt grecki z orzechami polany musem malinowym (d/przecier owocowy)
ALERGENY 1, 7 1, 7, 9 9 7, 8
20.11.2020 Zacierki na mleku (d/kaszka bezml.); pieczywo mieszane z masłem (d/Flora); twarożek z czarnuszką i pomidorem (d/wędlina); napar miodowo – imbirowy

II śniadanie: gruszka, khaki

Paluszki rybne; ziemniaki puree; szpinak zasmażany; pomidorki koktajlowe ze szczypiorkiem i oliwą;  kompot owocowy Zupa brukselkowa z kaszą jaglaną Wafle z dżemem; mleko do picia (d/napój ryżowy)
ALERGENY 1, 7 1, 3, 4, 9 9  1, 3, 7

Alergeny : gluten (1), jaja (3), ryby (4), soja (6), mleko i pochodne, w tym laktoza (7), orzechy (8), seler (9), gorczyca (10)

Dzieci z dietami eliminacyjnymi otrzymują posiłki wg zaleceń lekarza, na podstawie zaświadczenia lekarskiego. Wszystkie dzieci otrzymują na żądanie wodę do picia w nieograniczonych ilościach. Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

 

 

 

Przejdź do treści