Jadłospis | Żłobek nr 52

Jadłospis 26-30.07.2021

DATA ŚNIADANIE OBIAD ZUPA + PODWIECZOREK
26.07

2021

(PON)

Płatki kukurydziane typu „corn flakes”
na mleku7.
Pieczywo mieszane1 (bułka wrocławska, chleb żytni) z masłem7 i pastą z groszku.

Paseczki papryki żółtej.

(dieta: flora).

Herbata owocowa.

II śniadanie: Sałatka owocowa z mango
i malin.

 

Ziemniaki puree z koperkiem, pulpecik z indyka w sosie szpinakowym.

Jarzynka: Buraczki puree z oliwką.

Surówka: Tarty kabaczek z jabłkiem, szczypiorkiem i jogurtem naturalnym7.

(dieta: olej rzepakowy)

Kompot malinowy.

 

 

Zupka9 z fasolki szparagowej z makaronikiem bezglutenowym i natką pietruszki. Kaszka manna1 na mleku7, polana musem truskawkowym.

Chrupki kukurydziane.

(dieta: owocowa kaszka zbożowa na wodzie/ chrupki)

 

27.07

2021

(WTO)

Kawa zbożowa1 na mleku7.

Pieczywo mieszane1 (bułka wrocławska, chleb żytni)  z masłem7, plasterkiem serka żółtego7 i wędlinki wieprzowej1.

Mix warzyw: pomidor cherry, ogórek świeży.

(dieta: flora/ bez sera żółtego/ herbata owocowa)

II śniadanie: Sałatka owocowa z nektarynek i gruszek.

 

 

 

Risotto z warzywami i gulaszem z cielęciny, w sosie pomidorowym.

Surówka z gruszki i pietruszki z koperkiem i jogurtem naturalnym7.

(dieta: olej rzepakowy)

Kompot jagodowy.

 

Zupka9 z botwinki z ziemniakami i natką pietruszki, zaprawiana śmietanką.

(dieta: bez śmietany)

Waniliowy pudding chia8 na bazie jogurtów greckich7 z dodatkiem plasterków banana.

(dieta: ciasteczka w kształcie zwierzątek, banany)

28.07

2021

(ŚR)

Kolorowy makaronik1,3 na mleku7.
Pieczywo mieszane1 (bułka wrocławska, chleb orkiszowy)1 z masłem7.

Jajecznica3 ze szczypiorkiem.

Mix warzyw: papryka czerwona, ogórek kiszony.
(dieta: flora/ dżem 100 % owoców).

Herbata owocowa.

II śniadanie: Sałatka owocowa z winogron i brzoskwinek.

 

Ziemniaki puree z koperkiem, gulasz wieprzowo-wołowy, w sosie paprykowym.

Jarzynka: Fasolka szparagowa i kosteczki dyni z oliwką.

Surówka: Mizeria ze szczypiorkiem
i jogurtem naturalnym.

(dieta: olej rzepakowy)

Kompot o smaku mango.

 

Zupka9 krem z pora z ryżem i natką pietruszki. Musli z płatkami1, bakaliami, jogurtem greckim7 i amarantusem.

Pieczone jabłka z cynamonem.

(dieta: deserek owocowy typu „Bobovita”)

29.07

2021
(CZW)

Ryżanka na mleku7.
Pieczywo mieszane1 (bułka wrocławska, chleb żytni) z masłem7, twarożkiem7 na słodko z kropeczką dżemu owocowego.
(dieta: flora/ bez twarogu)

Mięta.

II śniadanie: Sałatka owocowa z borówek
i gruszek.

 

Ziemniaki puree z koperkiem, jajko3 na twardo w lekkim sosie chrzanowo-koperkowym.

Jarzynka: Różyczki kalafiorka i brokułów z oliwką.

Surówka: Tarta marchewka z jabłkiem i jogurtem naturalnym7.

Kompot żurawinowy.

 

Zupka9  krem z bakłażana z kaszą jaglaną i natką pietruszki.

 

 

Kruche ciasteczka.

Malinowy koktajl mleczny7 do picia.

(dieta: ciasteczka b/j, b/mk, napój ryżowy)

30.07

2021(PT)

Mix płatków1 na mleku7.
Pieczywo mieszane1 (bułka wrocławska, chleb żytni)1 z masłem7, pastą z pieczonej papryki czerwonej.
Plasterki rzodkiewki.
(dieta: flora)

Herbata czarna z cytrynką.

II śniadanie: Sałatka owocowa z winogron i mandarynek.

 

Gryczane kaszotto polane sosem tymiankowym, pieczony dorsz4 z bazylią.

Jarzynka: Marchewka z groszkiem i oliwką.

Surówka: Szpinak z suszonymi pomidorami, ananasem, papryką żółtą i olejem rzepakowym.

Kompot jagodowy.

Zupka9 cebulowa
z ziemniakami i natką pietruszki.

 

Cynamonowy serek twarogowy7 z herbatnikiem1,3.

Nektar owocowy do picia.

(dieta: nektar owocowy, herbatniki)

 

Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczne owocowe i kleiki bezmleczne.
Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

Przejdź do treści