Jadłospis

Jadłospis 22 – 26.02.2021

  Śniadanie Obiad Zupa Podwieczorek
Poniedziałek

22.02.2021

Płatki gryczane na mleku (d/herbata); pieczywo mieszane z masłem (d/Flora); jajecznica; pomidor malinowy; herbata owocowa

II śniadanie: jabłko, banan, mandarynka

Chili con carne z indykiem, czerwoną fasolą, kukurydzą; ryż jaśminowy; surówka z ogórka kiszonego, marchewki i cebuli z oliwą z oliwek; kompot owocowy Pomidorowa z makaronem i natką pietruszki Pudding chia z bananami i gorzka czekoladą (d/deser na mleku roślinnym); chrupki kukurydziane
Alergeny 1, 3, 7 1, 9 1, 9  7
Wtorek

23.02.2021

Kawa zbożowa na mleku (d/herbata); bułeczka z masłem (d/Flora); pasta twarogowa z chrzanem, pomidor koktajlowy, świeże kiełki;

II śniadanie: pomarańcza, melon, kiwi

Naleśniki z brokułami i serem mozzarella zapiekane w sosie pomidorowym; surówka z kiszonej kapusty z oliwą; kompot owocowy Ogórkowa z ziemniakami Jogurt z suszonymi owocami, posypany orzechami (d/przecier owocowy)
Alergeny 1, 7 1, 3, 7, 9 9 7, 8
Środa

24.02.2021

Płatki żytnie pełnoziarniste na mleku (d/kaszki bezml.); chleb orkiszowy  z masłem (d/Flora); sałata masłowa, szynka drobiowa; rzodkiewka; rumianek do picia

II śniadanie: winogrona ciemne, banan, pomelo

Pulpety rybne w sosie jogurtowo – koperkowym; ziemniaki puree; mini marchewka; surówka z selera z marchewką, rodzynkami i jogurtem (d/oliwa); kompot owocowy Krupnik z kaszą bulgur Chałka drożdżowa; ciepłe mleko do picia (d/napój roślinny)
Alergeny 1, 7 1, 3, 4, 7 1, 9 1, 3, 7
Czwartek

25.02.2021

Płatki jęczmienne na mleku (d/kaszki bezml.); pieczywo mieszane z masłem (d/Flora); pasta z pietruszki i migdałów; ogórek kiszony; herbata z cytryną

II śniadanie: banan, jabłko, gruszka

 

Kawałki kurczaka w sosie z suszonych pomidorów; ziemniaki z koperkiem; fasolka szparagowa; surówka z kapusty pekińskiej, jabłka i marchewki z oliwą; kompot owocowy Jarzynowa z groszkiem, bobem i kaszą jaglaną Krem twarożkowo – wiśniowy na waflu ryżowym (d/wafel ryżowy z dżemem)
Alergeny 1, 7, 8 1, 9  9  7, 8
Piątek

26.02.2021

Zacierki na mleku (d/kaszki bezml.); bułeczka  z miodem; lemoniada pomarańczowa

II śniadanie: jabłko, gruszka, winogrona jasne

Kotlety wieprzowe w sosie ze słodkiej papryki; kasza jęczmienna pęczak; marchewka z groszkiem; pomidor z dymką i  jogurtem (d/oliwa); kompot owocowy Krem z batatów z prażonymi pestkami dyni Legumina z kaszy manny z musem malinowym
Alergeny 1, 3, 7 1, 3, 7, 9  9 1, 7

 

Alergeny: gluten (1), jaja (3), ryby (4), soja (6), mleko i pochodne, w tym laktoza (7), orzechy (8), seler (9), gorczyca (10)

Dzieci z dietami eliminacyjnymi otrzymują posiłki wg zaleceń lekarza, na podstawie zaświadczenia lekarskiego. Wszystkie dzieci otrzymują na żądanie wodę do picia w nieograniczonych ilościach. Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowywania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności…
Przejdź do treści