Aktualności - Żłobek 70 | Żłobek nr 70

JAK KSZTAŁTUJEMY PRAWIDŁOWE NAWYKI ŻYWIENIOWE W NASZYM ŻŁOBKU.

W celu kształtowania u dzieci prawidłowych nawyków żywieniowych przestrzegamy kilku zasad:
– Mamy stałe pory posiłków;
– Myjemy ręce przed posiłkiem;
– W przyjaznej atmosferze uczymy dzieci właściwej kultury spożywania posiłków, stawiamy na samodzielność, ale gdy trzeba spieszymy z pomocą 😉;
– Nie zmuszamy dzieci do jedzenia, ale staramy się umiejętnie zachęcać;
– Posiłki są urozmaicone i właściwie zbilansowane zgodnie z aktualnymi wytycznymi;
– Rezygnujemy z dosładzania napoi, zup mlecznych i surówek. Cukier zastępujemy miodem ucząc w ten sposób od najmłodszych lat prawidłowej piramidy żywienia oraz zapobiegając chorobom cywilizacyjnym w późniejszym wieku;
– Minimalizując wykorzystanie soli dodajemy przyprawy ziołowe celem wzbogacenia smaku i poprawy strawności spożytych posiłków przez dzieci;
– Między posiłkami do picia podajemy wyłącznie niegazowaną wodę źródlaną;

I ŚNIADANIE
Podstawą I śniadania w żłobku jest mleko w postaci ciepłych napojów mlecznych (kakao, kawa zbożowa, mleko modyfikowane) lub ciepłych zup mlecznych z dodatkiem węglowodanowym w postaci kasz/płatków/ryżu/makaronu. Ponadto, jako uzupełnienie śniadania serwowane są – mini kanapki z urozmaiconego asortymentu pieczywa z masłem (diety-margaryna wysokiej jakości), dodatkiem produktów wysokobiałkowych pochodzenia zwierzęcego (wędliny, sery podpuszczkowe, jaja, sery twarogowe, różnego rodzaju pasty na bazie jaj, twarogu, wędlin itp.) oraz dodatkiem warzywnym lub sałatki warzywne z dodatkiem białkowym i kromką pieczywa/wafelkiem.
II ŚNIADANIE
Na II śniadanie serwujemy owoce/warzywa głównie w formie stałej (kawałki do gryzienia) lub w formie soku oraz na życzenie niegazowana woda źródlana.
ZUPY
Zupy przygotowujemy na bazie warzyw z dodatkiem składnika głównego nadającego zupie charakterystyczny i specyficzny smak ( np. zupa pomidorowa – świeże pomidory/przecier pomidorowy itp.) z dodatkiem ziemniaków lub produktów zbożowych (makaron, ryż, kasze, płatki). Do podprawiania zup stosujemy głównie: oliwę z oliwek, olej lub mleko, jogurt czy kefir.
DRUGIE DANIE
Drugie danie obiadowe składa się z produktu białkowego pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego, produktu objętościowego (ziemniaki, kasza, makaron, ryż, kopytka) oraz dodatków warzywnych (surówki warzywne lub owocowo-warzywne + warzywa gotowane). Do picia podajemy kompot na bazie owoców świeżych/mrożonych.
PODWIECZOREK
Podwieczorek stanowi uzupełnienie puli energetycznej całodziennej diety dziecka. Może składać się z owoców lub przetworów owocowych, ciasta, budyniu, koktajlu mleczno-owocowego, placuszków, naleśników, twarogu z owocami itd.

Przewiń do góry
Przejdź do treści