Jadłospis - Żłobek 71 | Żłobek nr 71

Jadłospis 03-07.10. 2022r.

 

        JADŁOSPIS   

Data Śniadanie I i II Obiad Zupa Podwieczorek
Poniedziałek Płatki ryżowe na mleku.

Pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, jogurtem z krążkami rzodkiewki z ziołami d: Pieczywo bez glutenowe z masłem roślinnym z dżemem owocowym.

Herbata owocowa.

II śniadanie: Gruszki i jabłko deserowe.

Gulasz wieprzowo – wołowy w sosie własnym z ziemniakami z koperkiem.

Jarzynka: marchewka z groszkiem i oliwą z oliwek.

Surówka z białej kapusty, marchewki, pora z jabłkiem, oliwą i jogurtem d: bez jogurtu.

Kompot śliwkowy z jabłkiem.

Grysikowa z kaszą manną z natką pietruszki, oliwą zabielana mlekiem d: bez mleka.. Budyń waniliowy z musem truskawkowym z biszkoptami. D: Budyń waniliowy na bazie napoju sojowego.
03 10 2022
Alergeny Gluten, mleko Gluten, mleko Seler, gluten, mleko Mleko
Wtorek Kaszka jaglana na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pastą z jajek z awokado z czerwoną papryką. D: Pieczywo mieszane z masłem roślinnym z pastą z awokado cieciorką i czerwoną papryką.

Herbata owocowa.

II śniadanie: melon, mango, jabłko.

Dorsz zapiekany w sosie śmietanowym z ziołami transylwańskimi z kaszą gryczaną, oliwą i koperkiem.

Jarzynka: gotowany brokuł pod pierzynką z oliwą z pestek winogron.

Surówka z białej rzodkiewki, jabłka z rodzynkami, oliwą i jogurtem d: bez jogurtu.

Kompot truskawkowy.

Zupa z zielonej fasolki szparagowej z ziemniakami w kostce z natką pietruszki, oliwą zabielana mlekiem d: bez mleka. Placuszki ze śliwką z cukrem pudrem.

Napój mleczny do popicia.

D: Napój migdałowy.

04 10 2022
Alergeny mleko, gluten, jajko mleko, gluten, jajko Seler, mleko Jajko, mąka ,mleko
Środa Kakao na mleku z cynamonem.

Pieczywo mieszane z masłem, żółtym serem mierzwionym z pomidorem. D: Pieczyw mieszane z masłem roślinnym z dżemem truskawkowym. Herbata z mięty.

II śniadanie: Śliwka węgierka i jabłko deserowe.

Spaghetti z warzywami, soczewicą, olejem rzepakowym w sosie pomidorowym z ziołami i świeżym koperkiem.

Surówka z buraczków, jabłka, oliwy z jogurtem d: bez jogurtu.

Kompot z czarnej porzeczki z jabłkiem.

Pomidorowa z ryżem zabielana mlekiem, oliwą i natką pietruszki d: bez mleka. Smoothie bananowy na bazie maślanki.

D: Koktajl owocowy na bazie napoju ryżowy.

 

Wafle ryżowe.

05 10 2022
Alergeny mleko, gluten gluten, mleko seler, mleko Mleko

 

 

 

 

Data Śniadanie I i II Obiad Zupa Podwieczorek
Czwartek Kluski lane z mąki ryżowej na mleku.

Pieczywo mieszane z masłem (d: masło roślinne), pasta z soi i ogórkiem kiszonym.

Woda z pomarańczą.

II śniadanie: Winogrona białe i jabłko deserowe.

Klopsiki z kurczaka z białą kaszą gryczaną z koperkiem.

Jarzynka kalafior z bułka tartą i oliwą.

Surówka z kapusty pekińskiej, ananasem, groszkiem konserwowym, jabłkiem z jogurtem.

Kompot z owoców mieszanych.

Barszcz czerwony z ziemniakami z natką pietruszki zabielana mlekiem i oliwą d: bez mleka. Twarożek brzoskwiniowy z miodem, suszonymi owocami z płatkami kukurydzianymi z musem malinowym. Napój owocowy do popicia.
06 10 2022
Alergeny mleko, gluten, soja jajko, gluten, mleko Seler, mleko Mleko
Piątek Płatki gryczane na mleku. Pieczywo mieszane z masłem (chleb b/g, masło roślinne), plasterek szynki z kalarepką.

Herbata rumianek

II śniadanie: pomarańcze i jabłko deserowe.

Paluszki dorsza w sosie koperkowym z ziemniakami z koperkiem.

Jarzynka brukselka gotowana z przecierem pomidorowym.

Surówka z ogórka małosolnego z pomidorem i szalotką z oliwą z pestek winogron.

Kompot malinowo – jagodowy z jabłkiem

Ryżanka zabielana mlekiem z natką pietruszki i oliwą d: bez mleka. Ciasto drożdżowe z rodzynkami. Napój mleczno-owocowy do popicia. D: napój migdałowy do popicia.
07 10 2022
Alergeny mleko, gluten gluten, mleko, jajko Seler, mleko Mleko, jajko, gluten

 

 

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

Dzieci z dietami eliminacyjnymi otrzymują posiłki wg zaleceń lekarza, na podstawie zaświadczenia lekarskiego.

Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.

W trakcie dekady w jadłospisie mogą być nanoszone zmiany.

 

 

Przewiń do góry
Przejdź do treści