Jadłospis - Żłobek 19

Jadłospis dekadowy 16-27/05/2022

DATA ŚNIADANIE i II ŚNIADANIE OBIAD ZUPA I PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK

16/05/2022

Kawa zbożowa do picia (d/m- napój roślinny), pieczywo mieszane z masłem (d/pm- Flora), pasta z sera mozzarella i szczypioru (d/pm- wędlina, warzywo), warzywo do wyboru.

 

II śniadanie:  mix owoców, woda do picia.

Kasza kuskus na sypko, gulasz z piersi kurczaka ze szparagami i włoszczyzną. Kapusta czerwona z jabłkiem i oliwą na surówkę. Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Naleśniki z dżemem i bananem (d/j, d/pm – naleśnik wegański)

 

ZUPA: Jarzynowa z ziemniakami i zieleninką zabielana jogurtem (d/pm – bez jogurtu).

Alergeny Mleko, przetwory mleczne   Mleko, przetwory mleczne, jaja
WTOREK

17/05/2022

 

Kasza manna na mleku (d/m – kaszka bezmleczna), bułka wrocławska z masłem (d/pm – Flora), jajko w talarkach (d/j – wędlina), świeże warzywo do wyboru. Mięta do picia.

 

II śniadanie:  mix owoców, woda do picia

Ziemniaki z koperkiem. Talarki rybne z mintaja obtoczone w płatkach kukurydzianych. (d/j – bez jaja). Fasolka szparagowa na jarzynkę. Surówka z tartej marchwi z jabłkiem i sosem jogurtowym (d/pm- bez jogurtu). Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Ciasto drożdżowe z musem jabłkowo-gruszkowym (d/j, d/pm – herbatniki BIO)

 

ZUPA: Krupnik z zieleninką

Alergeny Mleko, przetwory mleczne, jaja Przetwory mleczne, jaja Przetwory mleczne, jaja
ŚRODA

18/05/2022

Płatki ryżowe na mleku (d/m- kaszka bezmleczna), pieczywo mieszane z masłem (d/pm- Flora), twarożek z rzodkiewką (d/pm- wędlina), mix ogórków. Herbatka liściasta do picia.

 

II śniadanie:   mix owoców, woda do picia.

Makaron pszenny z sosem pomidorowym, mięsem wieprzowym i świeżymi ziołami (d/j – makaron bez jaj). Brukselka na jarzynkę. Kapusta biała z papryką i koperkiem na surówkę, oliwa z oliwek. Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Budyń mleczny z musem truskawkowym (d/m- napój roślinny, d/t – inny owoc).

 

ZUPA: Brokułowa z ziemniakami i zieleninką zabielana jogurtem (d/pm- bez jogurtu).

Alergeny Mleko, przetwory mleczne   Przetwory mleczne, mleko, truskawka
CZWARTEK

19/05/2022

Kasza jęczmienna na mleku (d/m- kaszka bezmleczna), pieczywo mieszane z masłem (d/pm- Flora), wędlina drobiowa, warzywo do wyboru. Herbatka liściasta z cytryną do picia.

 

II śniadanie:   mix owoców, woda do picia.

Ziemniaki z koperkiem. Kotlety jajeczne ze szczypiorem (d/j- kotlety mięsne). Marchewka z groszkiem na jarzynkę. Surówka z ogórków małosolnych z papryką czerwoną, oliwa z oliwek. Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Jogurt naturalny z bananem i winogronami (d/pm – napój roślinny)

 

ZUPA:  Pomidorowa z makaronem (d/j- makaron bez jaj) i zieleninką, zabielana jogurtem (d/pm – bez jogurtu).

 

Alergeny Mleko, przetwory mleczne Jaja Przetwory mleczne, winogrona
PIĄTEK

20/05/2022

 

Płatki owsiane na mleku (d/m- kaszka bezmleczna), pieczywo mieszane z masłem (d/pm- Flora), twarożek z brzoskwinią (d/pm – dżem owocowy). Woda z cytryną do picia.

 

II śniadanie:   mix owoców, woda do picia.

 

Kasza gryczana z pulpetem drobiowym (d/j – bez jaj) i sosem pieczeniowo-cebulowym. Kalafior na jarzynkę. Buraczki z ogórkiem kiszonym i jabłkiem na surówkę. Kompot owocowy do picia.

 

PODWIECZOREK:

Sernik jogurtowy z rodzynkami obsypany orzechami (d/pm- napój roślinny), wafelki orkiszowe do chrupania.

 

ZUPA: Ogórkowa z ziemniakami i zieleninką zabielana jogurtem (d/pm- bez jogurtu).

 

Alergeny Mleko, przetwory mleczne Jaja Przetwory mleczne
PONIEDZIAŁEK

23/05/2022

Kakao do picia (d/m-napój roślinny), bułka wrocławska z masłem (d/pm- Flora), dżem owocowy.

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

Kasza jaglana, gulasz wołowy letni (d/w- wieprzowina) z cukinią w pomidorach. Surówka z ogórka kiszonego i jabłka z oliwą z oliwek. Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Racuchy z cukrem pudrem i musem z owoców leśnych (d/j d/pm – racuchy wegańskie).

 

ZUPA: Krem szpinakowy z ziemniakami i tartym jajkiem (d/j – bez jaja) zabielany jogurtem (d/pm- bez jogurtu) z zieleninką.

Alergeny Mleko Wołowina Przetwory mleczne, jaja
WTOREK

24/05/2022

Makaron na mleku (d/m- kaszka bezmleczna), pieczywo mieszane z masłem (d/pm- Flora), ser żółty w plasterkach (d/pm – wędlina), warzywo do wyboru. Herbatka liściasta do picia.

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

Ziemniaki z koperkiem.  Pulpeciki z dorsza (d/j- bez jaja). Marchew junior na jarzynkę. Surówka z sałaty rzymskiej, pomidora i ogórka świeżego. Kompot owocowy do picia.

 

PODWIECZOREK:

Owoce zapiekane z cynamonem i wanilią, jogurt naturalny do picia (d/pm – napój roślinny)

 

ZUPA: Kalafiorowa z kaszą jęczmienną i zieleninką, zabielana jogurtem (d/pm – bez jogurtu).

Alergeny Mleko, przetwory mleczne Jaja Przetwory mleczne
ŚRODA

25/05/2022

Płatki kukurydziane na mleku (d/m- kaszka bezmleczna), pieczywo mieszane z masłem (d/pm- Flora), twarożek ze szczypiorem (d/pm – wędlina), świeże warzywo do wyboru. Mięta do picia.

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

Makaron z mixem warzyw w kostce, kotleciki wieprzowe z natką pietruszki (d/j- bez jaja). Surówka z pora z jabłkiem, kukurydzą i jogurtem (d/pm – bez jogurtu) . Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Galaretka owocowa z borówką.

 

ZUPA: Krem cebulowy z ziemniakami z zieleninką.

 

Alergeny Mleko, przetwory mleczne Jaja  
CZWARTEK

26/05/2022

 

Zacierki na mleku (d/m- kaszka bezmleczna), pieczywo mieszane z masłem (d/pm- Flora), wędlina wieprzowa, świeże warzywo do wyboru. Woda z syropem do picia.

 

II śniadanie:   mix owoców, woda do picia.

Ziemniaki z koperkiem. Pulpeciki z indyka (d/j- bez jaja) ze szczypiorem. Włoszczyzna w paskach na jarzynkę. Surówka z sałaty masłowej i papryki z oliwą. Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Budyń mleczny waniliowy (d/m- napój roślinny), cząstki banana i pomarańczy.

 

ZUPA: Pomidorowa z ryżem i zieleninką zabielana jogurtem (d/pm- bez jogurtu).

Alergeny

 

Mleko, przetwory mleczne Jaja Przetwory mleczne, mleko
        PIĄTEK

27/05/2022

Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane   z masłem (d/pm- Flora), twarożek wiśniowy (d/pm – dżem). Herbatka liściasta do picia.

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

Ziemniaki z koperkiem. Paluszki z mintaja z natką pietruszki (d/j – bez jaja). Brokuł na jarzynkę. Mizeria z rzodkiewką (d/pm – bez jogurtu). Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Jogurt jagodowy do picia (d/pm – napój roślinny)

 

ZUPA: Rosołek warzywny z lanymi kluskami (d/j – makaron bez jaj) i zieleninką.

Alergeny Przetwory mleczne Jaja, przetwory mleczne Przetwory mleczne, jaja
Przewiń do góry
Przejdź do treści