Jadłospis - Żłobek 19

Jadłospis dekadowy 07-18/12/2020

DATA ŚNIADANIE i II ŚNIADANIE OBIAD ZUPA I PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK

07/12/2020

Makaron na mleku (d/m, p- kaszka bezmleczna), pieczywo mieszane (d/p- chleb razowy) z masłem (d/pm- Flora), pasta z groszku i mozzarelli (d/pm- bez sera). Warzywa do wyboru. Herbata owocowa do picia.

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

Ziemniaczki z koperkiem. Pulpety z kurczaka (d/d- wieprzowina). Surówka a’la grecka z vinegreat. Brokuł na jarzynkę. Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Jogurt truskawkowy do picia (d/pm- mus owocowy; d/t- inny owoc).

 

ZUPA: Krupnik z zieleninką.

Alergeny Pszenica, mleko, przetwory mleczne Jaja Przetwory mleczne, truskawka
WTOREK

08/12/2020

Kasza manna na mleku, (d/m- kaszka bezmleczna), pieczywo mieszane  (d/p- chleb razowy) z masłem (d/pm- Flora), pasta z soczewicy.  Warzywa do wyboru. Herbatka rumiankowa do picia.

 

II śniadanie: soczek jabłkowy do picia.

Krokiety z jajkiem (d/j- krokiet bez jaja z mięsem).  Surówka z pomidora cherry i ogórka kiszonego (d/o- pomidor). Marchew junior na jarzynkę. Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Jogurt jagodowy (d/pm- mus owocowy).

 

ZUPA: Kalafiorowa z ziemniakami zabielana jogurtem (d/pm- bez jogurtu) z zieleninką.

Alergeny Mleko, przetwory mleczne, pszenica Jaja Przetwory mleczne
ŚRODA

09/12/2020

Ryż na mleku (d/m- kaszka bezmleczna), bułka wrocławska (d/p- chleb razowy) z masłem (d/pm- Flora) i dżemem. Napój cytrusowy z miętą i imbirem (d/c- bez cytrusów).

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

 

Kasza gryczana z gulaszem drobiowo- wieprzowym (d/d- wieprzowina; d/w- drób). Surówka z kapusty pekińskiej z papryką, marchwią i oliwą. Buraczki na jarzynkę.  Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Rafaello serowe, herbatniki bio.

 

ZUPA: Ogórkowa z ziemniakami zabielana jogurtem (d/pm- bez jogurtu) z zieleninką.

Alergeny Mleko, pszenica, cytrusy Drób, wieprzowina Przetwory mleczne
CZWARTEK

10/12/2020

Kakao ryżowe do picia, pieczywo mieszane (d/p- chleb razowy) z masłem (d/pm- Flora), polędwica wieprzowa (d/w- drobiowa). Warzywa do wyboru.

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

Ziemniaczki z koperkiem. Kotlety mielone wieprzowe (d/w- drób). Surówka z selera, mango i brzoskwini z jogurtem (d/pm- bez jogurtu). Fasolka szparagowa na jarzynkę. Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Sałatka tabbouleh.

 

ZUPA: Pomidorowa z makaronem (d/p,j- makaron razowy) zabielana jogurtem (d/pm- bez jogurtu) z zieleninką.

Alergeny Pszenica, mleko, przetwory mleczne Wieprzowina Przetwory mleczne
        PIĄTEK

11/12/2020

Kaszka mleczna (d/m- kaszka bezmleczna), pieczywo mieszane (d/p- chleb razowy) z masłem (d/pm- Flora), ser biały z  miodem (d/pm- kromka z miodem).

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

Pieczony łosoś z ziołami i natką pietruszki. Ziemniaki z koperkiem. Surówka z ogórka kiszonego z jabłkiem, papryką i oliwą z oliwek (d/o- bez ogórka).  Zielony groszek z kalafiorem na jarzynkę. Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Kisiel owocowy.

 

ZUPA: Lane kluski na rosołku warzywny (d/j, p- makaron orkiszowy).

 

Alergeny Mleko, przetwory mleczne, pszenica   Pszenica, jaja
PONIEDZIAŁEK

14/12/2020

Mleko do picia (d/m- napój roślinny), pieczywo mieszane (d/p- chlebek razowy) z masłem (d/pm- Flora), jajecznica ze szczypiorem (d/j- kanapka z wędliną). Warzywa do wyboru.

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

Ziemniaki z koperkiem. Dorsz z patelni w sezamie. Kiszona kapusta z jabłkiem i oliwą z oliwek.  Brukselka i marchew na jarzynkę. Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Kasza jaglana z musem owocowym.

 

ZUPA: Barszczyk czerwony z makaronem (d/p,j- makaron orkiszowy) zabielany jogurtem (d/pm- bez jogurtu) z zieleninką.

Alergeny Pszenica, przetwory mleczne, jaja   Przetwory mleczne, pszenica
WTOREK

15/12/2020

Płatki jęczmienne na mleku (d/m- kaszka bezmleczna) pieczywo mieszane z masłem (d/p- chleb razowy, d/pm- Flora), pasta z awokado z limonką i suszonym pomidorem. Warzywa do wyboru. Mięta do picia.

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

Zraziki wołowe z sosem cebulowym. Ryż na sypko. Sałata z rzodkiewką, kukurydzą i jogurtem (d/pm- bez jogurtu) na surówkę. Marchewka z groszkiem na jarzynkę.  Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Biszkopty, herbatniki bio (d/p- mus owocowy), jogurt do picia (d/pm- napój roślinny).

 

ZUPA: Kapuśniak z ziemniakami.

Alergeny Mleko, przetwory mleczne, pszenica Przetwory mleczne Pszenica
ŚRODA

16/12/2020

Płatki żytnie na mleku (d/m- kaszka bezmleczna), pieczywo mieszane (d/p- chleb razowy) z masłem (d/pm- Flora), serek biały z rzodkiewką i świeżym ogórkiem. Herbatka owocowa do picia.

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

Kluski śląskie (d/p- ziemniaki), pulpeciki z indyka (d/d-wieprz albo wołowina) z włoszczyzną. Buraczki na ciepło. Surówka z dyni z jabłuszkiem i jogurtem (d/ pm- bez jogurtu). Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Sernik grecki z mandarynką i brzoskwinią (d/c- bez mandarynki; d/pm- owoce bez jogurtu, napój roślinny)

 

ZUPA: Brokułowa z kaszą perłową i jogurtem (d/pm- bez jogurtu) i zieleninką.

Alergeny Pszenica, mleko, przetwory mleczne Pszenica Przetwory mleczne
CZWARTEK

17/12/2020

Lane kluski na mleku (d/m,p,j- kaszka bezmleczna), pieczywo mieszane (d/p- chleb razowy) z masłem (d/pm- Flora), wędlinka drobiowa (d/d- wieprzowa), ser żółty (d/pm- sama wędlina), świeże warzywa do wyboru. Herbatka liściasta z imbirem do picia.

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia

Kotlety mielone wieprzowe (d/w- drób). Kasza gryczana, sos dyniowy. Surówka z pora z jabłkiem i kukurydzą, sos jogurtowy (d/pm- bez jogurtu). Kalafior na jarzynkę. Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Lody truskawkowe, roślinne (d/t- inny owoc).

 

ZUPA: Jarmużowo- szpinakowa z ziemniakami zabielana jogurtem (d/pm- bez jogurtu).

 

Alergeny Mleko, przetwory mleczne, pszenica, jaja, drób Przetwory mleczne, wieprzowina Przetwory mleczne
PIĄTEK 18/12/2020 Kasza kukurydziana na mleku (d/m- kaszka bezmleczna), pieczywo mieszane (d/p- chleb razowy) z masłem (d/pm- Flora), serek biały z porzeczką (d/pm- dżem owocowy). Napój rumiankowy do picia.

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

Pulpety z łososia z makaronem penne(d/p- makaron razowy),  warzywami i kokosem. Kapusta biała na jarzynkę. Surówka z pomidora cherry z cebulą czerwoną i oliwą. Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Napój owsiany do picia, chrupki kukurydziane.

 

ZUPA: Krem z buraka z migdałami i ziemniakami zabielany jogurtem (d/pm- bez jogurtu).

Alergeny Mleko, przetwory mleczne, pszenica   Przetwory mleczne.

 

Przewiń do góry
Przejdź do treści