Jadłospis - Żłobek 19

Jadłospis dekadowy 12-23/07/2021

DATA ŚNIADANIE i II ŚNIADANIE OBIAD ZUPA I PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK

12/07/2021

Makaron na mleku (d/m,pm- kaszka bezmleczna), pieczywo mieszane (d/gl- chleb bezglutenowy) z masłem (d/pm- Flora), dżem owocowy. Woda z  cytryną do picia.

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

Ziemniaki gotowane z koperkiem. Pulpeciki pieczone z mięsa mieszanego (d/gl- bez bułki). Buraczki na jarzynkę. Mizeria z jogurtem na słodko (d/pm- bez jogurtu). Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Jogurt ze świeżymi owocami sezonowymi do picia (d/pm- napój roślinny).

 

ZUPA: Krupnik jęczmienny (d/gl- jaglanka) z zieleninką.

Alergeny Gluten, przetwory mleczne, mleko Gluten, przetwory mleczne Przetwory mleczne, gluten
WTOREK

13/07/2021

Napój orkiszowy do picia,  pieczywo mieszane (d/gl- chleb bezglutenowy)  z masłem (d/pm- Flora), sałatka jajeczna z porem, kukurydzą i szczypiorem, sos jogurtowy (d/pm- bez jogurtu).

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

Ziemniaki z koperkiem, rolada z dorsza nadziewana szpinakiem (d/gl- bez bułki). Sałatka paprykowa z oliwą z oliwek. Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Herbatniki kukurydziane, cząstki banana.

 

ZUPA: Pomidorowa z natką pietruszki i makaronem orzo (d/gl- makaron kukurydziany) zabielana jogurtem.

Alergeny Gluten, przetwory mleczne Gluten, przetwory mleczne Gluten, pszenica
ŚRODA

14/07/2021

Chia na mleku (d/m,pm- kaszka bezmleczna), pieczywo mieszane  (d/gl- chleb bezglutenowy) z masłem (d/pm- Flora), twarożek malinowy (d/pm- dżem owocowy). Woda z miętą i cytryną.

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

 

Kasza gryczana z gulaszem wołowym i kabaczkiem w pomidorach. Surówka z ogórka kiszonego z marchwią, jabłkiem i oliwą z oliwek. Kompot owocowy do picia. Placuszki wegańskie drożdżowo- owsiane (d/gl- bezglutenowe).

 

ZUPA: Brokułowa z ziemniakami zabielana jogurtem (d/pm- bez jogurtu) z zieleninką.

Alergeny Gluten, mleko, przetwory mleczne   Gluten, pszenica, przetwory mleczne
CZWARTEK

15/07/2021

Kasza owsiana na mleku (d/m,pm- kaszka bezmleczna), pieczywo mieszane (d/gl- chleb bezglutenowy)  z masłem (d/pm- Flora), ser żółty (d/pm- bez sera), wędlina drobiowa, warzywo do wyboru. Woda z syropem owocowym do picia.

 

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

 

Ryż pełnoziarnisty z pulpetem drobiowym w sosie koperkowo- musztardowym i wiórkami włoszczyzny.  Surówka z selera z jabłkiem i rodzynkami (d/pm- bez jogurtu). Kompot owocowy do picia. Budyń mleczny z musem owocowym (d/pm- napój roślinny).

 

ZUPA: Z soczewicy z natką pietruszki.

Alergeny Gluten, mleko, przetwory mleczne Przetwory mleczne Mleko
 

PIĄTEK

16/07/2021

 

Kuskus na mleku (d/pm,m- kaszka bezmleczna), pieczywo mieszane (d/gl- chleb bezglutenowy)   z masłem (d/pm- Flora), twarożek „pistacjowy” (d/pm- pasta z awokado), orzechy pinii. Woda z miętą.

 

II śniadanie:  mix owoców, woda do picia.

 

Kluski leniwe z bułką tartą (d/gl, pm- bezglutenowe kopytka). Gotowana marchew junior. Tarta gruszka z cynamonem i sosem jogurtowym (d/pm- bez jogurtu). Kompot owocowy do picia.

 

PODWIECZOREK:

Jogurt pitny (d/pm- napój roślinny), chrupki kukurydziane

 

ZUPA: Rybna z łososiem (d/gl- bez bułki) i ziemniakami, zieleninka.

Alergeny Mleko, przetwory mleczne, gluten Gluten, przetwory mleczne Przetwory mleczne, gluten
PONIEDZIAŁEK

19/07/2021

Ryż na mleku (d/m, pm- kaszka bezmleczna), pieczywo  mieszane  (d/gl- chleb bezglutenowy) z masłem (d/pm- Flora), ser żółty (d/pm- wędlina), warzywa do wyboru. Woda imbirowa z miodem.

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

Ziemniaki z koperkiem. Kotlet pieczony z dorsza (d/gl- bez bułki). Kalafior na jarzynkę. Sałata rzymska z mixem warzyw i vinegreat. Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Sernik na zimno z owocami sezonowymi (d/pm- galaretka roślinna).

 

ZUPA: Pomidorowa z lanymi kluskami (d/gl- makaron kukurydziany) zabielana jogurtem (d/pm- bez jogurtu) z zieleninką.

Alergeny Mleko, przetwory mleczne, gluten Gluten, przetwory mleczne Gluten, przetwory mleczne, jaja
WTOREK

20/07/2021

Zacierki na mleku (d/m,pm- kaszka bezmleczna), pieczywo mieszane (d/gl- chleb bezglutenowy) z masłem (d/pm- Flora), dżem owocowy. Woda z pomarańczą do picia.

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

Ziemniaki z koperkiem. Pulpety wieprzowe (d/j- bez jaja; d/gl- bez bułki) sosie kokosowo- pomidorowym. Surówka z dyni z jabłkiem i jogurtem (d/pm- bez jogurtu). Groszek na jarzynkę. Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Budyń roślinny waniliowy z musem z owoców sezonowych (d/pm- napój roślinny).

 

ZUPA: Krupnik z zieleninką (d/gl- jaglanka).

Alergeny Mleko, przetwory mleczne, gluten Gluten, jaja, przetwory mleczne Jaja, gluten
ŚRODA

21/07/2021

Kasza manna na mleku (d/m,pm- kaszka bezmleczna), pieczywo mieszane (d/gl- chleb bezglutenowy) z masłem (d/pm- Flora), twarożek miętowo- czekoladowy (d/pm- dżem owocowy).  Herbatka z syropem do picia.

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

Makaron łazanki (d/gl- makaron kukurydziany; d/j- makaron bez jaj) z piersią kurczaka, fasolką szparagową i szparagami. Biała rzodkiew z jabłkiem i kukurydzą, sos jogurtowy (d/pm- bez jogurtu). Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Warzywa w paskach na surowo.

 

ZUPA: Buraczkowa z ziemniakami zabielana jogurtem (d/pm- bez jogurtu) z zieleninką.

Alergeny Przetwory mleczne, gluten, mleko Jaja, gluten, przetwory mleczne Przetwory mleczne
   CZWARTEK

22/07/2021

Kawa jaglana do picia, pieczywo mieszane (d/gl- chleb bezglutenowy) z masłem (d/pm- Flora), szynka wieprzowa, warzywo do wyboru.

 

II śniadanie:  mix owoców, woda do picia

Ziemniaki z koperkiem, kotlety pieczony jajeczny (d/j- wieprzowy; d/gl- bez bułki). Surówka z ogórka małosolnego z pomidorem i cebulą, oliwa z oliwek. Brokuł na jarzynkę. Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Mix kukurydziano- pszenny (herbatniki, chrupki, wafle).

 

ZUPA: Jarzynowa z ryżem i zieleninką zabielana jogurtem (d/pm- bez jogurtu).

 

Alergeny Gluten, przetwory mleczne Gluten, jaja Gluten, przetwory mleczne
PIĄTEK 23/07/2021 Kasza jaglana na mleku (d/m,pm- kaszka bezmleczna),  pieczywo mieszane (d/gl- chleb bezglutenowy) z masłem (d/pm- Flora), twarożek ze szczypiorem (d/pm- szynka, warzywo). Woda z miętą i cytryną do picia.

 

II śniadanie: mix owoców, herbatniki, woda do picia.

Kasza bulgur (d/gl- jaglana, gryczana) ze świeżymi warzywami, gulasz wołowy. Surówka z tartej marchwi z jabłkiem i jogurtem (d/pm- bez jogurtu). Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Sernik grecki na zimno z owocami sezonowymi i galaretką  (d/pm- galaretka roślinna).

 

ZUPA: Kalafiorowa z ziemniakami zabielana jogurtem (d/pm- bez jogurtu) z zieleninką.

Alergeny Mleko, przetwory mleczne, gluten Gluten, przetwory mleczne Przetwory mleczne
Przewiń do góry
Przejdź do treści