Jadłospis - Żłobek 19

Jadłospis dekadowy 15-26/03/2021

DATA ŚNIADANIE i II ŚNIADANIE OBIAD ZUPA I PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK

15/03/2021

Lane kluski na mleku (d/m,p,j- kaszka bezmleczna), kanapki z pieczywa mieszanego (d/p- chleb razowy; d/gl- chleb bezglutenowy) z masłem (d/pm- Flora), plasterkiem sera żółtego (d/pm- szynka wieprzowa), świeże warzywa do wyboru. Herbatka ziołowa do picia.

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

Ziemniaczki z koperkiem. Medaliony z dorsza (d/p,gl- bez bułki). Surówka z kapusty kiszonej i marchwi z oliwą. Buraczki na ciepło. Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Deser jogurtowy gruszkowy (d/pm- napój roślinny)

 

ZUPA: Pomidorowa z ryżem pełnoziarnistym i zieleninką, zabielana jogurtem (d/pm- bez jogurtu).

Alergeny Pszenica, mleko, przetwory mleczne, gluten Jaja, gluten Przetwory mleczne
WTOREK

16/03/2021

Kawa jaglana do picia, pieczywo mieszane (d/p- chleb razowy; d/gl- chleb bezglutenowy) z masłem (d/pm- Flora),  pasta jajeczna, warzywo do wyboru. Herbatka owocowa do picia.

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

Drobiowe kuleczki (d/p- bez bułki; d/d- wieprzowina) w sosie migdałowo- szczypiorkowym. Kasza kuskus (d/gl- kasza gryczana). Surówka z pomidora i ogórka kiszonego (d/o- pomidor z cebulą). Fasolka szparagowa na jarzynkę. Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Placki ziemniaczane (d/p- mąka ryżowa)

 

ZUPA: Z warzyw korzeniowych z zieleninką, jogurtem (d/pm- bez jogurtu) i makaronem pszennym (d/gl, p- makaron kukurydziany).

Alergeny Pszenica, gluten, jaja, przetwory mleczne Przetwory mleczne, gluten, drób, ogórek kiszony Jaja, przetwory mleczne, gluten, pszenica
ŚRODA

17/03/2021

Płatki owsiane na mleku (d/m,pm- kaszka bezmleczna), pieczywo mieszane  (d/p- chleb razowy; d/gl- chleb bezglutenowy) z masłem (d/pm- Flora), dżem bez cukru. Herbatka liściasta do picia.

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

 

Ziemniaczki z koperkiem. Kotlecik wieprzowy z patelni (d/j- bez jaja, d/p- bez bułki; d/w-drób) Gotowana marchewka. Mizeria z sosem czosnkowo- jogurtowym (d/pm- bez jogurtu). Kompot owocowy do picia. Bezjajeczny biszkopt ryżowy z nadzieniem serowym i polewą czekoladową (d/pm- bez sera).

 

ZUPA: Groszkowa z kaszą jaglaną.

Alergeny Pszenica, gluten, mleko i przetwory mleczne Wieprzowina, przetwory mleczne Przetwory mleczne
CZWARTEK

18/03/2021

Kaszka manna na mleku (d/m,pm- kaszka bezmleczna), pieczywo mieszane (d/p- chleb razowy; d/gl- chleb bezglutenowy) z masłem (d/pm- Flora), wędlina drobiowa i wieprzowa, warzywa do wyboru. Woda z limonką i miętą do picia (d/c- mięta).

 

II śniadanie:  mix owoców, woda do picia

Kasza gryczana, gulasz warzywno- wołowy. Brokuł i kalafior na jarzynkę. Sałatka z kapusty pekińskiej z kukurydzą i papryką, oliwa z oliwek. Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Warzywa w paskach (ogórek kiszony, świeży, papryka, marchewka, seler naciowy, pieczony ziemniak).

 

ZUPA: Pomidorowa ze świderkami (d/p,gl- makaron kukurydziany), zieleninką i jogurtem (d/pm- bez jogurtu).

Alergeny Pszenica, przetwory mleczne, gluten, mleko, drób, wieprzowina, cytrusy   Pszenica, gluten, przetwory mleczne, ogórek kiszony
        PIĄTEK

19/03/2021

Płatki gryczane na mleku (d/m,pm- kaszka bezmleczna), pieczywo mieszane  (d/p- chleb razowy; d/gl- chleb bezglutenowy) z masłem (d/pm- Flora),  serek  biały z kalarepką i szczypiorem (d/pm- wędlina, warzywo). Woda ze świeżym ogórkiem z miętą.

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

Ziemniaki z koperkiem i łososiem w płatkach kukurydzianych (d/j- bez jaja, d/p- bez bułki) Biała kapusta z groszkiem na jarzynkę. Surówka  z ogórka kiszonego z marchwią, jabłkiem i papryką, oliwa z oliwek (d/o- surówka bez ogórka). Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Tropikalna kostka jogurtowa z brzoskwinią i ananasem (d/pm- owoce w kawałkach).

 

ZUPA: Lane kluski na wywarze warzywnym (d/j, gl,p- makaron kukurydziany)

 

Alergeny Mleko, przetwory mleczne, pszenica, gluten Jaja, gluten, pszenica, ogórek kiszony Przetwory mleczne, jaja, pszenica, gluten
PONIEDZIAŁEK

22/03/2021

Kakao na mleku do picia, pieczywo mieszane (d/p, gl- chleb bezglutenowy)  z masłem (d/pm- Flora), jajecznica z dymką (d/j- ser żółty, wędlina). Warzywa do wyboru.

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

Kluski pszenne (d/p, gl- makaron kukurydziany), sos pomidorowo- mięsny ze świeżą bazylią (d/d- wieprz, w/w- drób). Kalafior i brukselka na jarzynkę. Surówka z kapusty czerwonej z mango. Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Jogurt naturalny z siemieniem lnianym i maliną (d/pm- napój roślinny, d/m- inny owoc).

 

ZUPA: Brokułowa z ziemniakami i zieleninką zabielana jogurtem (d/pm- bez jogurtu)

Alergeny Pszenica, przetwory mleczne, gluten, mleko, jaja Gluten, drób, wieprzowina, pszenica Przetwory mleczne, malina
WTOREK

23/03/2021

Makaron na mleku (d/m,pm- kaszka bezmleczna), pieczywo mieszane (d/p- chleb razowy, gl- chleb bezglutenowy) z masłem (d/pm- Flora),   ser żółty (d/pm- wędlina). Warzywo do wyboru.  Herbatka owocowa z syropem do picia.

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

Kotlet z ciecierzycy (d/j- bez jaja, d/p,gl- bez bułki) Seler, pietruszka i marchew w kostce gotowana na mleku kokosowym na jarzynkę. Kasza bulgur na sypko (d/gl- kasza gryczana; jaglana)  Sałata rzymska na słodko z sosem jogurtowym (d/pm- bez jogurtu). Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Pudding chia na napoju migdałowym z musem owocowym.

 

 

ZUPA: Porowa z ziemniakami i zieleninką.

Alergeny Mleko, przetwory mleczne, pszenica, gluten Przetwory mleczne, gluten, jaja  
ŚRODA

24/03/2021

Płatki jaglane na mleku (d/m,pm,gl- kaszka bezmleczna), pieczywo mieszane (d/p- chleb razowy; d/gl- chleb bezglutenowy) z masłem (d/pm- Flora), serek biały z truskawką i miętą (d/pm- dżem owocowy; d/t- inny owoc). Woda z cytryną do picia (d/c- syrop owocowy).

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

Kopytka (d/j- makaron bez jaj; d/p- kluski ryżowe), gulasz wołowy z buraczkami na ciepło.  Surówka z tartej marchwi z jabłkiem i jogurtem (d/pm- bez jogurtu). Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Herbatniki bio (d/gl, p- ciastka kukurydziano- ryżowe), cząstki banana (d/b- inny owoc).

 

ZUPA: Szpinakowa z tartym jajkiem (d/j- bez jaja)

 

Alergeny Pszenica, mleko, przetwory mleczne, gluten, cytrusy, truskawka Gluten, jaja, drób Gluten, pszenica, jaja
CZWARTEK

25/03/2021

Płatki kukurydziane na mleku (d/m,pm,gl,j- kaszka bezmleczna), pieczywo mieszane (d/p- chleb razowy; d/gl- chleb bezglutenowy) z masłem (d/pm- Flora),  sałatka z selera z szynką z kurczaka (d/d- wieprzowa), kukurydzą i jajkiem (d/j- bez jaja). Herbatka liściasta do picia.

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

Makaron spaghetti (d/p,gl- makaron ryżowy), potrawka z indyka (d/d- wieprzowina) z warzywami w paskach, ananasem i pomidorem. Kapusta pekińska z porem i jabłkiem, sos jogurtowy (d/pm- bez jogurtu). Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Budyń wegański z musem jabłkowo- gruszkowym i cynamonem.

 

ZUPA: Batatowa z imbirem i mlekiem kokosowym, świeża kolendra.

 

Alergeny Mleko, przetwory mleczne, pszenica, gluten,  drób, jaja Przetwory mleczne, drób  
PIĄTEK 26/03/2021 Kasza owsiana na mleku (d/m,pm- kaszka bezmleczna),  pieczywo mieszane (d/p- chleb razowy; d/gl- chleb bezglutenowy) z masłem (d/pm- Flora), pasztecik warzywny z ogórkiem kiszonym (d/o- inne warzywo). Woda z syropem owocowym do picia.

 

II śniadanie: jogurt naturalny ze świeżymi owocami (d/pm- owoce)

Ziemniaki z koperkiem. Kotlecik z łososia (d/j- bez jaja, d/p,gl- bez bułki). Brokuł i marchew junior na jarzynkę. Surówka żydowska z oliwą. Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Serek biały z laską wanilii (d/pm- budyń roślinny).

 

ZUPA: Jarzynowa z makaronem (d/p, gl- makaron kukurydziany) zabielana jogurtem (d/pm- bez jogurtu) z zieleninką.

Alergeny Pszenica, mleko, przetwory mleczne, gluten, ogórek kiszony Jaja, gluten, pszenica Gluten, pszenica, przetwory mleczne
Przewiń do góry
Przejdź do treści