Jadłospis

Jadłospis dekadowy 18-29.01.2021

DATA ŚNIADANIE i II ŚNIADANIE OBIAD ZUPA I PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK

18/01/2021

Kluski kładzione na mleku (d/m,pm,gl,j- kaszka bezmleczna), pieczywo mieszane (d/p- chleb razowy; d/gl- chleb bezglutenowy) z masłem (d/pm- Flora), jajecznica (d/j- wędlina), warzywa do wyboru. Napój miodowo- imbirowy z cytryną do picia.

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

Ziemniaczki z koperkiem. Kotlety drobiowo- wieprzowe (d/d- wieprzowe; d/w-c drobiowe; d/j- bez jaja, d/gl- bez bułki tartej). Mizeria z jogurtem i szczypiorem (d/pm-bez jogurtu). Brukselka i marchew junior na jarzynkę. Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Jogurt brzoskwiniowo- gruszkowy do picia (d/pm- mus owocowy)

 

ZUPA: Fasolowa z kaszą jaglaną i zieleninką zabielana jogurtem (d/pm- bez jogurtu).

Alergeny Pszenica, mleko, przetwory mleczne, jaja, gluten Jaja, przetwory mleczne, wieprzowina, drób, gluten Przetwory mleczne
WTOREK

19/01/2021

Mix płatek na mleku, (d/m,pm- kaszka bezmleczna), pieczywo mieszane  (d/p- chleb razowy; d/gl- chleb bezglutenowy) z masłem (d/pm- Flora), zielony pasztecik warzywny. Sałatka paprykowa. Herbatka ziołowa do picia.

 

II śniadanie: paski z marchwi, woda do picia.

Ziemniaki z koperkiem. Pieczeń z łososia (d/gl- bez bułki). Surówka z kiszonej kapusty z oliwą. Mix warzyw na jarzynkę. Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Kruche ciasteczka oblane czekoladą, słoiczek owocowy Bobovita.

 

ZUPA: Krem pomidorowy z jogurtem i  zieleninką (d/pm- bez jogurtu).

Alergeny Mleko, przetwory mleczne, pszenica, gluten Jaja, gluten Pszenica, gluten, przetwory mleczne
ŚRODA

20/01/2021

Kasza jęczmienna na mleku (d/m,pm- kaszka bezmleczna), pieczywo mieszane  (d/p- chleb razowy; d/gl- chleb bezglutenowy) z masłem (d/pm- Flora), serek jagodowy (d/pm- dżem owocowy). Rumianek do picia.

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

 

Kasza gryczana z gulaszem wołowo- wieprzowym (d/w- wołowina). Ogórek kiszony z pomidorem cherry i czerwoną cebulą, oliwa z oliwek. Włoszczyzna w paskach na jarzynkę.  Kompot owocowy do picia. Naleśniki z duszonym jabłuszkiem i cynamonem (d/p,gl- naleśniki kukurydziano- ryżowe), napój owsiany do picia.

 

ZUPA: Szpinakowo- jarmużowa z ziemniakami zabielana jogurtem (d/pm- bez jogurtu).

Alergeny Mleko, przetwory mleczne, pszenica, gluten Wieprzowina Przetwory mleczne
CZWARTEK

21/01/2021

Kawa ryżowa do picia, pieczywo mieszane  (d/p- chleb razowy; d/gl- chleb bezglutenowy) z masłem (d/pm- Flora), ser żółty w plasterkach (d/pm- wędlina) z sałatką ze świeżych warzyw (sałata rzymska, pomidor, ogórek, żółta papryka).

 

II śniadanie: napój winogronowy z melisą i rumiankiem.

Spaghetti penne wieprzowe (d/w- drobiowe, d/gl- makaron orkiszowy) a’la carbonara na mleku kokosowym ze szczypiorem.  Zielona fasolka na jarzynkę. Surówka z roszponki z pomidorem i sosem bazyliowym. Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Rafaello jaglane.

 

ZUPA: Kapuśniaczek z ziemniakami.

Alergeny Pszenica, przetwory mleczne, gluten Wieprzowina, gluten  
        PIĄTEK

22/01/2021

Kaszka mleczno- zbożowa (d/m,pm- kaszka bezmleczna), pieczywo mieszane  (d/p- chleb razowy; d/gl- chleb bezglutenowy) z masłem (d/pm- Flora), wędlina drobiowa i wieprzowa. Świeże warzywo do wyboru. Herbatka owocowa z syropem do picia.

 

II śniadanie: słupki z ogórka kiszonego i świeżego, woda do picia.

Makaron (d/gl, p, j- makaron orkiszowy) z serem waniliowym (d/pm- bez sera). Sos z leśnych owoców. Marchewka z jogurtem, ananasem i brzoskwinią (d/pm- bez jogurtu). Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Jogurt naturalny do picia z płatkami owsianymi i kawałkami świeżych owoców (d/pm,gl- napój roślinny)

 

ZUPA: Barszczyk czerwony z ziemniakami i zieleninką.

 

Alergeny Mleko, przetwory mleczne, pszenica, drób, wieprzowina, gluten Przetwory mleczne, gluten, malina, truskawka Przetwory mleczne, gluten
PONIEDZIAŁEK

25/01/2021

Kakao owsiane do picia, pieczywo mieszane  (d/p- chleb razowy; d/gl- chleb bezglutenowy) z masłem (d/pm- Flora), pasta jajeczno- serowa (d/pm- jajeczna; d/j- ser  żółty).  Świeże warzywo do wyboru.

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

Łosoś (d/j- bez jaja; d/gl- bez bułki) z patelni z natką pietruszki. Ziemniaczki z koperkiem. Buraczki na jarzynkę. Sałata rzymska z ogórkiem świeżym i rzodkiewką, sos jogurtowy (d/pm- bez jogurtu). Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

|Placuszki bananowo- owsiane (d/gl,p- jajeczno-bananowe)

 

ZUPA: Pomidorowa z zacierkami (d/p, gl- makaron razowy) i zieleninką zabielana jogurtem (d/pm- bez jogurtu).

Alergeny Pszenica, przetwory mleczne, gluten, jaja Jaja, gluten Przetwory mleczne, jaja, pszenica
WTOREK

26/01/2021

Płatki ryżowe na mleku (d/m,pm- kaszka bezmleczna), bułka wrocławska (d/p- chleb razowy; d/gl- chleb bezglutenowy) z masłem (d/pm- Flora),  dżem owocowy. Napój cytrynowy z miętą do picia (d/c –mięta).

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

Kasza bulgur, pieczone kotlety z dorsza (d/j- bez jaja; d/gl- bez bułki) z dodatkiem czosnku i natki pietruszki. Duszona kapusta czerwona. Surówka z selera z jabłkiem, suszona morela, sos jogurtowy (d/pm- bez jogurtu). Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Herbatniki bio, chrupki kukurydziane, banan w kawałkach, jogurt naturalny do picia (d/pm- napój roślinny).

 

ZUPA: Ogórkowa z ziemniakami i zabielana jogurtem (d/pm- bez jogurtu) z zieleninką.

Alergeny Mleko, przetwory mleczne, pszenica, cytrusy, gluten Jaja, gluten Pszenica, przetwory mleczne
ŚRODA

27/01/2021

Kasza kuskus na mleku (d/m,pm,gl- kaszka bezmleczna), pieczywo mieszane (d/p- chleb razowy; d/gl- chleb bezglutenowy) z masłem (d/pm- Flora), sałatka warzywna z szyneczką drobiową (d/d- wieprzowa). Herbatka liściasta z pomarańczą i imbirem (d/c- bez pomarańczy).

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

Ziemniaki z koperkiem i pulpecikami  z indyka. (d/d- wieprzowina; d/j- bez jaja; d/gl- bez bułki). Świeże warzywa z pomidorach. Ogórek świeży z papryką i czerwoną cebulą, sos vinegreat. Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Puszysty sernik nowojorski (d/pm,j- herbatniki bio; d/gl,p- sernik bez pszenicy).

 

ZUPA:  Krem z żółtych warzyw zabielany jogurtem (d/pm- bez jogurtu) posypany płatkami migdałowymi.

Alergeny Pszenica, mleko, przetwory mleczne, gluten, drób, cytrusy Gluten, jaja Przetwory mleczne, gluten, jaja
CZWARTEK

28/01/2021

Lane kluski na mleku (d/m,pm,gl,j- kaszka bezmleczna), pieczywo mieszane (d/p- chleb razowy; d/gl- chleb bezglutenowy) z masłem (d/pm- Flora), pasztet z pieczonej marchwi, świeże warzywa do wyboru. Herbatka owocowa do picia.

 

II śniadanie: soczek warzywno- owocowy

Ziemniaki z koperkiem i zrazikami wieprzowymi duszonymi w cebuli (d/w- drób). Buraczki zasmażane na jarzynkę. Mizeria z rzodkiewką i kukurydzą (d/pm- bez jogurtu). Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Chrupki kukurydziane, napój roślinny do picia.

 

ZUPA: Krupniczek jęczmienny (d/gl- jaglany) z zieleninką.

 

Alergeny Mleko, przetwory mleczne, pszenica, jaja, gluten Przetwory mleczne Gluten
PIĄTEK 29/01/2021 Płatki jaglane na mleku (d/m,pm- kaszka bezmleczna),  pieczywo mieszane (d/p- chleb razowy; d/gl- chleb bezglutenowy) z masłem (d/pm- Flora),  serek biały miodowy (d/m- serek z dżemem; d/pm- dżem) – wędlina). Herbatka liściasta do picia.

 

II śniadanie: mix owoców, woda do picia.

Ziemniaki z koperkiem, kotlet z piersi indyka (d/d- wieprzowina; d/j- bez jaja; d/gl- bez bułki). w złocistej panierce. Marchewka mini na jarzynkę. Surówka z kiszonego ogórka z papryką, czerwoną cebulą i oliwą z oliwek. Kompot owocowy do picia. PODWIECZOREK:

Panna cotta z jogurtu greckiego, sos wiśniowy (d/pm- galaretka).

 

ZUPA: Lane kluski na wywarze warzywnym (d/j,gl,p- makaron orkiszowy).

Alergeny Pszenica, mleko, przetwory mleczne, gluten, miód Jaja, gluten Gluten, pszenica, przetwory mleczne

 

Przejdź do treści