JADŁOSPIS 16-20.11.2020r.
Poniedziałek 16.11.2020
|
-Płatki kukurydziane na mleku, Pieczywo mieszane z masłem i plasterkiem ogórka kiszonego. Herbatka rumiankowa. Dieta b/pm/mk- kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane z masłem roślinnym, dżemem .II śn.: jabłka, gruszki, banany. D b/jabłka-gruszki. Woda do picia. |
-Pulpeciki z szynki wieprzowej i filetu z indyka, ziemniaki słodkie z natką, bukiet jarzyn gotowany na jarzynkę (brokuły i kalafior), mizeria z ogórków świeżych z jogurtem
D b/pm – z olejem. Kompot malinowo – mango – wiśniowy. |
-Zupa krem marchewkowo – imbirowa na wywarze z jarzyn z kaszą gryczaną krakowską.
|
-Herbatniki maślane , Kisiel o smaku borówkowym, napój migdałowy i woda do picia.
D b/pm/jaj/mleka- wafelek kukurydziany i przecier owocowy. |
Wtorek 17.11 .2020 |
Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek.
D b/kakao-mleko do picia. D b/pm/mk- masło flora, pieczywo mieszane z dżemem, kaszka bezmleczna. II śniadanie: jabłko, gruszka, melon. D b/jabłka-gruszka. |
Kasza jęczmienna, filetem z indyka duszony w sosie żurawinowym, dynia gotowany na jarzynkę, surówka z kapusty kiszonej z marchewką, jabłkiem i olejem. Kompot wieloowocowy ( owoce mieszane i gruszka i borówka).
D b/jabłka-surówka bez dodatku jabłka. |
Zupa koperkowa z warzywami, włoszczyzną i ziemniakami, natką podprawiana jajkiem.
D b/jaj-zupa bez dodatku jajka. |
Galaretka o smaku porzeczki. Orzechy nerkowca do pochrupania. Napój jaglany i woda do picia. |
Alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca | Gluten, jaja kurze, białko mleka krowiego, seler | Gluten, seler, | Gluten, seler, białko mleka krowiego |
środa 18.11.2020 |
Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z awokado z jajkiem, pomidorkiem,
D b/mk/pm/jaja/pomidora- masło flora, pieczywo mieszane, dżem lub wędlinka kaszka bezmleczna). II śniadanie: jabłko, winogrono, gruszka. D b/jabłka/winogrona-gruszka. |
Ziemniaki słodkie z koperkiem, gulasz wołowy, fasolka szparagowa gotowana na jarzynkę, surówka z rzodkiewki z dodatkiem szczypiorkiem, olejem.
Kompot porzeczkowo-mango-borówkowy. D b/wołowiny-filet z indyka |
Zupa barszcz czerwony z groszkiem z dodatkiem natki i kaszy jaglanej i makaronu b/jaj, pietruszki, zabielana jogurtem naturalnym.
D b/pm-zupa bez zabielania. |
Naleśniki z białym serem i musem brzoskwiniowym.
D b/pm/jaj- przecier owocowy. Woda do picia. |
Alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, cytrusy | Gluten, jaja kurze, białko mleka krowiego, seler | Gluten, seler, białko mleka krowiego | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze |
Czwartek 19.11.2020 |
Płatki jaglane pełnoziarniste na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałatą lodową, plasterkiem szynki z kurczaka, rzodkiewką, herbatka z miodem do picia.
D b/mk/pm – masło flora, pieczywo mieszane z dżemem. II śniadanie: gruszka, jabłko, śliwki. D b/jabłka-gruszka. |
Makaron kolorowy mini z kotlecikami z mintaja w sosie pomidorowo- ziołowym z pomidorami suszonymi, brukselka gotowana na jarzynkę, surówka z selera z kawałkami brzoskwiń, wcieranym jabłkiem, olejem.
D b/pm- surówka z olejem. D b/pomidora-sos koperkowy. Kompot wiśniowy. |
Zupa kartoflanka z warzywami, masłem (d/m-oliwą), natką pietruszki, koperkiem, podprawiana jogurtem naturalnym.
D b/pm-zupa bez jogurtu. D b/ziemniaka-kasza krakowska. |
Jogurt o smaku malinowym z migdałami mielonymi i prosem expandowym, biszkopty, daktyle i orzechy nerkowca do pochrupania.
D b/pm/ryżu – przecier owocowy, wafelek ryżowy lub kukurydziany. |
Piątek 20.11.2020 |
Kasza kukurydziana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą z soczewicy i ogórkiem kiszonym, papryką czerwoną , herbatka z cytrynką i świeżą miętą do picia.
D b/mk/pm/cytrusów – masło flora, pieczywo mieszane, dżem lub wędlinka, kaszka bezmleczna, herbatka bez cytrynki. II śniadanie: jabłko, mandarynki, banany, kiwi. D b/jabłka/cytrusów-gruszka. |
Ziemniaki słodkie z koperkiem, kotleciki z mięska cielęcego ( d b/cielęciny-filet z indyka ), szpinak gotowany z czosnkiem, surówka z pora z wcieranym gotowanym jajkiem, jogurtem naturalnym.
D b/pm- oliwą z oliwek. Kompot gruszkowo-mango, owoce mieszane. |
Krupnik z warzywami, kaszą jęczmienną mazurską natka pietruszki. | Ciasto biszkopt z żurawiną i migdałami, posypany cukrem pudrem.
Napój owsiany i woda do picia. D b/jaj/pm – mus owocowy. |
Alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, cytrusy | Gluten, jaja kurze, białko mleka krowiego, seler | Gluten, seler, białko mleka krowiego | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, |