Jadłospis - Żłobek 28 | Żłobek nr 28

JADŁOSPIS 16-20.11.2020r.

JADŁOSPIS 16-20.11.2020r.

 

 

 

 

 

 

Poniedziałek

16.11.2020

 

-Płatki kukurydziane na mleku, Pieczywo mieszane z masłem i plasterkiem  ogórka kiszonego. Herbatka rumiankowa. Dieta b/pm/mk- kaszka bezmleczna, pieczywo mieszane  z masłem roślinnym, dżemem .

II śn.: jabłka, gruszki, banany.

D b/jabłka-gruszki.

Woda do picia.

-Pulpeciki z szynki wieprzowej i filetu z indyka, ziemniaki słodkie z natką, bukiet jarzyn gotowany na jarzynkę (brokuły i kalafior), mizeria z ogórków świeżych z jogurtem

D b/pm –  z olejem.

Kompot malinowo – mango – wiśniowy.

-Zupa krem marchewkowo – imbirowa na wywarze z jarzyn z kaszą gryczaną krakowską.

 

-Herbatniki maślane , Kisiel o smaku borówkowym, napój migdałowy i woda do picia.

D b/pm/jaj/mleka- wafelek kukurydziany i przecier owocowy.

Wtorek
17.11 .2020
Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek.

D b/kakao-mleko do picia.

D b/pm/mk- masło flora, pieczywo mieszane z dżemem, kaszka bezmleczna.

II śniadanie: jabłko, gruszka, melon.

D b/jabłka-gruszka.

Kasza jęczmienna,  filetem z indyka  duszony w sosie żurawinowym, dynia gotowany na jarzynkę, surówka z kapusty kiszonej z marchewką, jabłkiem i olejem. Kompot wieloowocowy ( owoce mieszane i gruszka i borówka).

D b/jabłka-surówka bez dodatku jabłka.

Zupa koperkowa z warzywami, włoszczyzną i ziemniakami, natką podprawiana jajkiem.

D b/jaj-zupa bez dodatku jajka.

Galaretka o smaku porzeczki. Orzechy nerkowca do pochrupania. Napój jaglany i woda  do picia.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, Gluten, seler, białko mleka krowiego
środa
18.11.2020
Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z awokado z jajkiem, pomidorkiem,

D b/mk/pm/jaja/pomidora- masło flora, pieczywo mieszane, dżem lub wędlinka  kaszka bezmleczna).

II śniadanie:  jabłko, winogrono, gruszka.

D b/jabłka/winogrona-gruszka.

Ziemniaki słodkie z koperkiem, gulasz wołowy, fasolka szparagowa gotowana na jarzynkę, surówka z rzodkiewki z dodatkiem szczypiorkiem, olejem.

Kompot porzeczkowo-mango-borówkowy.

D b/wołowiny-filet z indyka

Zupa barszcz czerwony z  groszkiem z dodatkiem natki i kaszy jaglanej i makaronu b/jaj, pietruszki, zabielana jogurtem naturalnym.

D b/pm-zupa bez zabielania.

Naleśniki z białym serem i musem brzoskwiniowym.

D b/pm/jaj- przecier owocowy.

Woda do picia.

Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, cytrusy Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten,  białko mleka krowiego, jajo kurze
Czwartek
19.11.2020
Płatki jaglane pełnoziarniste na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałatą lodową, plasterkiem  szynki z kurczaka, rzodkiewką, herbatka z miodem do picia.

D b/mk/pm – masło flora, pieczywo mieszane z dżemem.

II śniadanie: gruszka, jabłko, śliwki.

D b/jabłka-gruszka.

Makaron kolorowy mini z kotlecikami z mintaja w sosie pomidorowo- ziołowym z pomidorami suszonymi, brukselka gotowana na jarzynkę, surówka z selera z kawałkami brzoskwiń, wcieranym jabłkiem, olejem.

D  b/pm- surówka z olejem.

D b/pomidora-sos koperkowy. Kompot wiśniowy.

Zupa kartoflanka z warzywami, masłem (d/m-oliwą), natką pietruszki, koperkiem, podprawiana jogurtem naturalnym.

D  b/pm-zupa bez jogurtu.

D b/ziemniaka-kasza krakowska.

Jogurt o smaku malinowym z migdałami mielonymi i prosem expandowym, biszkopty, daktyle i orzechy nerkowca do pochrupania.

D b/pm/ryżu – przecier owocowy, wafelek ryżowy lub kukurydziany.

Piątek
20.11.2020
Kasza kukurydziana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą z soczewicy i ogórkiem kiszonym, papryką czerwoną , herbatka z cytrynką i świeżą miętą do picia.

D b/mk/pm/cytrusów – masło flora, pieczywo mieszane, dżem lub wędlinka, kaszka bezmleczna, herbatka bez cytrynki.

II śniadanie: jabłko, mandarynki, banany, kiwi.

D b/jabłka/cytrusów-gruszka.

Ziemniaki słodkie z koperkiem, kotleciki z mięska cielęcego ( d b/cielęciny-filet z indyka ), szpinak gotowany z czosnkiem,  surówka z pora z wcieranym gotowanym jajkiem, jogurtem naturalnym.

D b/pm- oliwą z oliwek.

Kompot gruszkowo-mango, owoce mieszane.

Krupnik z warzywami, kaszą jęczmienną mazurską natka pietruszki. Ciasto biszkopt z żurawiną i migdałami, posypany cukrem pudrem.

Napój owsiany i woda do picia.

D  b/jaj/pm – mus owocowy.

Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, cytrusy Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze,
Przewiń do góry
Przejdź do treści