Jadłospis - Żłobek 28 | Żłobek nr 28

JADŁOSPIS NA 14-18.12.2020r.

JADŁOSPIS NA 14-18.12.2020r.

 

DATA ŚNIADANIE OBIAD I faza OBIAD II faza (zupa) PODWIECZOREK
Poniedziałek

14.12.

2020

 

Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka z kurczaka, ogórkiem kiszonym, herbatka z cytrynką, . (d b/mk/pm/cytrusów- masło flora, pieczywo mieszane, dżem, kaszka bezmleczna)

-II śniadanie: jabłko, winogrono. D b/jabłka- gruszka.

 -Ziemniaki słodkie,  pulpeciki  z indyka, w mleku kokosowym, groszek z marchewką gotowany na jarzynkę, surówka z pomidorków z sałatą lodową z dodatkiem szczypiorku i jogurtu ( d b/pm – b/jogurtu, d b/pomidora – surówka z marchewki)

-Kompot wiśniowo-truskawkowy. D b/truskawek – kompot jagodowo-malinowy.

-Zupka kalafiorowa z warzywami kaszą kus-kus, podsmażona cebulką, natka pietruszki.

 

Jogurt naturalny o smaku bananowym, herbatniki maślane. –D b/pm/jaj- wafelek kukurydziany lub ryżowy.

-Woda do picia.

        alergeny białko mleka , jajo Jaja, białko mleka  seler, białko mleka
Wtorek

 

15.12.

2020

 

-Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem,  pasta z soczewicy ze szczypiorkiem z papryką, (d b/mk/pm – masło flora, pieczywo mieszane, szynka z kurczaka), sok z wodą do picia

-II śniadanie: jabłka,  banan. D b/jabłka/banana – gruszka.

-Ryż czerwony, mięsko duszone wołowe, ( d b/wołowiny- filet z indyka) w sosie cebulowym, buraczki gotowane na jarzynkę, surówka z kapusty kiszonej z marchewką, olejem, cebulką, jabłkiem. ( d b/jabłka-surówka bez dodatku jabłka) Kompot z wieloowocowy (wiśnia i gruszka). -Zupa z brokułów z  ziemniakami na jarzynach, koperkiem, natka pietruszki. -Makaron 4 jajeczny z serem białym i truskawkami.

D b/pm/truskawek- makaron z musem gruszkowym

-Woda do picia.

Alergeny białko mleka , jajo, cytrusy jaja, białko mleka seler, białko mleka krowiego białko mleka
Środa

16.12.

2020

-Płatki orkiszowe, pieczywo mieszane z masłem, ser mozzarella z papryką i ogórkiem (d b/pm/mk – kaszka  bezmleczna, masło flora, pieczywo mieszane, dżem ), herbatka do picia.

– II śniadanie: jabłka, mandarynki. D b/jabłka/cytrusów- gruszka.

-Ziemniaki z koperkiem, ryba dorsz świeży po grecku w sosie pomidorowym ( d b/pomidora- w sosie koperkowym), surówka : ogórek kiszony z papryką czerwoną. Kompot truskawkowo-porzeczkowy. D b/truskawek- kompot porzeczkowy. -Zupa warzywna z kalarepką, groszkiem i  kaszą kukurydzianą, bazylią.

 

-Zapiekanka z ryżem,  gruszką i cynamonem.

b/ryżu- pieczone jabłko.

-Woda do picia.

 

alergeny białko mleka, jajo jaja, białko mleka  białko mleka białko mleka
Czwartek.

 

17.12.

2020

 

– Płatki ryżowe, pieczywo mieszane z masłem , twarożkiem z tartą rzodkiewką, plasterkiem ogórka kiszonego.  (d b/mk/pm- masło flora,, pieczywo mieszane, dżem).

-II śniadanie: jabłka, gruszka. D b/jabłka-gruszki.

-Ziemniaczki, kotleciki z jajka, sos z kolendry (d-b/jaj-kotlecik z soczewicy) , marchewka z czosnkiem  i imbirem gotowane na jarzynkę, surówka z kalarepy i  ogórka kiszonego,  olejem.

-Kompot jabłkowy

D b/jabłka-gruszkowy.

-Barszczyk czerwony   z warzywami i kaszą jaglaną, natka pietruszki, zabielany jogurtem naturalnym.

d b/pm-zupa bez zabielania.

-Budyń z duszonymi gruszkami,  napój migdałowy.

-Woda  do picia

Alergeny białko mleka, jajo jaja  kurze, białko mleka  białko mleka  białko mleka
Piątek

18.12.

2020

-Płatki kukurydziane na mleku  pieczywo mieszane z masłem wiórkami z  sera  żółtego i ogórkiem kiszonym, woda z cytrynką i świeżą miętą  do picia ( d b/mk/pm/cytrusów-masło flora, pieczywo mieszane, dżem, kaszka bezmleczna.

– II śniadanie:  jabłko, winogrono. D b/jabłka/winogrona-gruszki.

-Kasza gryczana, filet z indyka w  sosie pomidorowym z bazylii , szpinak gotowany z wcieranym jajkiem na jarzynkę d b/jaj-szpinak bez dodatku jaj,   surówka z marchewki z brzoskwinią i jogurtem d b/pm-surówka bez jogurtu. Kompot  śliwkowy.  -Zupa brukselkowa z ziemniakami zabielana mlekiem kokosowym, natka pietruszki. Placki z malinami.

D b/jaj-wafelek kukurydziany.

-Woda do picia.

 

Przewiń do góry
Przejdź do treści