JADŁOSPIS NA 14-18.12.2020r.
DATA | ŚNIADANIE | OBIAD I faza | OBIAD II faza (zupa) | PODWIECZOREK |
Poniedziałek
14.12. 2020
|
Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka z kurczaka, ogórkiem kiszonym, herbatka z cytrynką, . (d b/mk/pm/cytrusów- masło flora, pieczywo mieszane, dżem, kaszka bezmleczna)
-II śniadanie: jabłko, winogrono. D b/jabłka- gruszka. |
-Ziemniaki słodkie, pulpeciki z indyka, w mleku kokosowym, groszek z marchewką gotowany na jarzynkę, surówka z pomidorków z sałatą lodową z dodatkiem szczypiorku i jogurtu ( d b/pm – b/jogurtu, d b/pomidora – surówka z marchewki)
-Kompot wiśniowo-truskawkowy. D b/truskawek – kompot jagodowo-malinowy. |
-Zupka kalafiorowa z warzywami kaszą kus-kus, podsmażona cebulką, natka pietruszki.
|
Jogurt naturalny o smaku bananowym, herbatniki maślane. –D b/pm/jaj- wafelek kukurydziany lub ryżowy.
-Woda do picia. |
alergeny | białko mleka , jajo | Jaja, białko mleka | seler, | białko mleka |
Wtorek
15.12. 2020
|
-Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z soczewicy ze szczypiorkiem z papryką, (d b/mk/pm – masło flora, pieczywo mieszane, szynka z kurczaka), sok z wodą do picia
-II śniadanie: jabłka, banan. D b/jabłka/banana – gruszka. |
-Ryż czerwony, mięsko duszone wołowe, ( d b/wołowiny- filet z indyka) w sosie cebulowym, buraczki gotowane na jarzynkę, surówka z kapusty kiszonej z marchewką, olejem, cebulką, jabłkiem. ( d b/jabłka-surówka bez dodatku jabłka) Kompot z wieloowocowy (wiśnia i gruszka). | -Zupa z brokułów z ziemniakami na jarzynach, koperkiem, natka pietruszki. | -Makaron 4 jajeczny z serem białym i truskawkami.
D b/pm/truskawek- makaron z musem gruszkowym -Woda do picia. |
Alergeny | białko mleka , jajo, cytrusy | jaja, białko mleka | seler, białko mleka krowiego | białko mleka |
Środa
16.12. 2020 |
-Płatki orkiszowe, pieczywo mieszane z masłem, ser mozzarella z papryką i ogórkiem (d b/pm/mk – kaszka bezmleczna, masło flora, pieczywo mieszane, dżem ), herbatka do picia.
– II śniadanie: jabłka, mandarynki. D b/jabłka/cytrusów- gruszka. |
-Ziemniaki z koperkiem, ryba dorsz świeży po grecku w sosie pomidorowym ( d b/pomidora- w sosie koperkowym), surówka : ogórek kiszony z papryką czerwoną. Kompot truskawkowo-porzeczkowy. D b/truskawek- kompot porzeczkowy. | -Zupa warzywna z kalarepką, groszkiem i kaszą kukurydzianą, bazylią.
|
-Zapiekanka z ryżem, gruszką i cynamonem.
b/ryżu- pieczone jabłko. -Woda do picia.
|
alergeny | białko mleka, jajo | jaja, białko mleka | białko mleka | białko mleka |
Czwartek.
17.12. 2020
|
– Płatki ryżowe, pieczywo mieszane z masłem , twarożkiem z tartą rzodkiewką, plasterkiem ogórka kiszonego. (d b/mk/pm- masło flora,, pieczywo mieszane, dżem).
-II śniadanie: jabłka, gruszka. D b/jabłka-gruszki. |
-Ziemniaczki, kotleciki z jajka, sos z kolendry (d-b/jaj-kotlecik z soczewicy) , marchewka z czosnkiem i imbirem gotowane na jarzynkę, surówka z kalarepy i ogórka kiszonego, olejem.
-Kompot jabłkowy D b/jabłka-gruszkowy. |
-Barszczyk czerwony z warzywami i kaszą jaglaną, natka pietruszki, zabielany jogurtem naturalnym.
d b/pm-zupa bez zabielania. |
-Budyń z duszonymi gruszkami, napój migdałowy.
-Woda do picia |
Alergeny | białko mleka, jajo | jaja kurze, białko mleka | białko mleka | białko mleka |
Piątek
18.12. 2020 |
-Płatki kukurydziane na mleku pieczywo mieszane z masłem wiórkami z sera żółtego i ogórkiem kiszonym, woda z cytrynką i świeżą miętą do picia ( d b/mk/pm/cytrusów-masło flora, pieczywo mieszane, dżem, kaszka bezmleczna.
– II śniadanie: jabłko, winogrono. D b/jabłka/winogrona-gruszki. |
-Kasza gryczana, filet z indyka w sosie pomidorowym z bazylii , szpinak gotowany z wcieranym jajkiem na jarzynkę d b/jaj-szpinak bez dodatku jaj, surówka z marchewki z brzoskwinią i jogurtem d b/pm-surówka bez jogurtu. Kompot śliwkowy. | -Zupa brukselkowa z ziemniakami zabielana mlekiem kokosowym, natka pietruszki. | Placki z malinami.
D b/jaj-wafelek kukurydziany. -Woda do picia. |