JADŁOSPIS NA 05-09.10.2020.
DATA | ŚNIADANIE | OBIAD I faza | OBIAD II faza (zupa) | PODWIECZOREK |
Poniedziałek
05.10.2020
|
Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, bazylią i pomidorkiem koktajlowym i papryką, herbatka z limonką. (d b/mk/pm/pomidora/cytrusów- masło flora, pieczywo mieszane, dżem, kaszka bezmleczna ryżowa, herbatka bez limonki) . II śniadanie: jabłko, winogrono, maliny. D b/jabłka/drobno-pestkowców-gruszka. | Ziemniaki słodkie z koperkiem, kotleciki rybne smażone ( d b/dorsza-mintaj), brukselka, kalafior i fasolka zielona gotowane na jarzynkę z dodatkiem oleju surówka z sałaty lodowej, ogórka świeżego i kiszonego polana jogurtem naturalnym (d b/pm- oleju) ,Kompot jabłkowo-jagodowo-ananasowy. | Zupa z cukinii z kluseczkami lanymi pszennymi, warzywami, natka pietruszki.( d b/jaja- zupa z makaronem ryżowym), D b/cukinii/pora/selera/pietruszki- zupka kalafiorowa z marchewką. | Smoothie brzoskwiniowo-borówkowe na bazie maślanki z migdałami mielonymi, biszkopty i orzeszki piniowe. D b/pm/jaj/orzechów- mus owocowy, wafle kukurydziane lub ryżowe.
Woda do picia. |
Alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, laktoza, | Gluten, jaja kurze, białko mleka krowiego | Gluten, seler, białko mleka krowiego | Gluten, seler, białko mleka krowiego |
Wtorek
06.10.2020
|
Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, plasterkiem szynki z kurczaka z pomidorkiem koktajlowym i ogórkiem kiszonym , herbatka z miodem do picia. D b/mk/pm/pomidora/miodu/kakao – kaszka bezmleczna , pieczywo mieszane, masło flora , dżem. II śniadanie: gruszka, jabłko, malina. D b/jabłka/drobno-pestkowców-gruszka. | Spaghetti ( z kukurydzą i dynią ) z mięskiem wieprzowym w sosie pomidorowo- ziołowym z warzywami ( d b/pomidor-sos ziołowy, d b/wieprzowiny-indyk ), surówka z selera z kawałkami brzoskwiń, rodzynek , wcieranym jabłkiem i kiełkami słonecznika i lucerny, jogurtem naturalnym. Kompot wiśniowo – malinowo – śliwkowy. D b/maliny – kompot bez dodatku maliny. | Zupa kartoflanka z brukselką, warzywami i ziemniakami, masłem (d/m-oliwą), natką pietruszki, koperkiem. D b/pora/selera/pietruszki/natki- zupa brukselkowa z marchewką. | Sernik o smaku jagodowo-borówkowy z mielonymi migdałami, ryż preparowanym, orzechy nerkowca. D b/mk/pm – mus owocowy.
Napój owsiany i woda do picia. |
Alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca | Gluten, jaja kurze, białko mleka krowiego, seler | Gluten, seler, | Gluten, seler, białko mleka krowiego |
Środa
07.10.2020 |
Płatki gryczane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z jajka gotowanego, awokado ze szczypiorkiem i pomidorkiem koktajlowym i ogórkiem świeżym, herbatka do picia. (d/mk/pm/jaj/pomidora- masło flora, pieczywo mieszane, dżem, wędlinka, kaszka ryżowa). II śniadanie: jabłko, gruszka, śliwka. D b/jabłka-gruszka, śliwka. | Ziemniaki słodkie z koperkiem, zrazik wołowy ( d b/wołowiny-kotlecik z indyka), szparagi gotowane na jarzynkę, surówka z białej kapusty ( colesław z chrzanem) , olejem. Kompot porzeczkowo – malinowo -ananasowy. D b/drobno-pestkowców-kompot porzeczkowy.
|
Krupnik w warzywami, kaszą jęczmienną, dodatkiem natki pietruszki. D b/pora/selera/pietruszki/natki- zupa krupnik z marchewką. | Galaretka wiśniowa,
Posypana cukrem pudrem, ciasteczka bezglutenowe, żurawina do pochrupania. Napój migdałowy i woda do picia. |
Alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, cytrusy | Gluten, jaja kurze, białko mleka krowiego, seler | Gluten, seler, białko mleka krowiego | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze |
Czwartek.
08.10.2020
|
Kasza krakowska na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty w plasterkach z ogórkiem kiszonym i paseczkiem papryki czerwonej, rumianek z miodem do picia (d b/mk/pm- masło flora,, pieczywo mieszane, wędlinka lub dżem, kaszka ryżowa ). II śniadanie: banan, jabłko, mango.
|
Ryż jaśminowy z koperkiem, kotlecik z piersi indyka duszony w sosie śliwkowym, kalafior gotowany na jarzynkę, surówka z pora z jabłkiem, żurawiną i olejem ( d b/pora/jabłka- surówka z marchewki tartej ). Kompot truskawkowo-mango. D b/drobno-pestkowców – kompot z mango.
|
Zupa pomidorowa z warzywami, ziemniakami, natka pietruszki zabielana jogurtem naturalnym. (d b/pm-zupa bez zabielania, d b/pomidora- zupa warzywna, d b/pora/selera/pietruszki/natki – zupa kalafiorowa z marchewką). | Musli z płatkami kukurydzianymi, owocami suszonymi (rodzynki, figi, daktyle, śliwka, brzoskwinia mrożona, morela suszona, orzechy piniowe ) , polane kefirem o smaku malinowym. D b/pm/orzechów/drobno-pestkowców – przecier owocowy i soczek do picia. |
Alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca | Gluten, jaja kurze, białko mleka krowiego, seler | Gluten, seler, białko mleka krowiego | Gluten, seler, białko mleka krowiego |
Piątek
09.10.2020 |
Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i paseczkiem papryki (d b/mk/pm- masło flora, pieczywo mieszane lub wafle kukurydziane lub ryżowe, dżem, kaszka bezmleczna ), napój miodowy z dodatkiem świeżej mięty. II śniadanie: gruszka, jabłko, winogrono, kiwi.
D b/jabłka/drobno-pestkowców-gruszka. |
Ziemniaki słodkie, pieczeń z mintaja i łososia, fasolka szparagowa żółta gotowana na jarzynkę, sałatka z buraczków czerwonych z cebulką, żurawiną, olejem. Kompot wieloowocowy (brzoskwinia, borówka, mango). | Zupa szpinakowa z warzywami, kaszą bulgur, natka pietruszki, zabielana jogurtem naturalnym.D b/pm – zupa bez zabielania. D b/pora/selera/pietruszki/natki-zupa szpinakowa z marchewką i kaszą bulgur. | Kisielek z jabłkiem posypany migdałami, wafle suche z orzeszkami nerkowca i piniowymi.D b/jaj – wafelek ryżowy.D b/jabłek –przecier owocowy z gruszki. |