Jadłospis - Żłobek 28 | Żłobek nr 28

JADŁOSPIS NA 05-09.10.2020.

                       JADŁOSPIS NA 05-09.10.2020.

 

 

DATA ŚNIADANIE OBIAD I faza OBIAD II faza (zupa) PODWIECZOREK
Poniedziałek

05.10.2020

 

 

Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, bazylią i  pomidorkiem koktajlowym i papryką, herbatka z limonką. (d b/mk/pm/pomidora/cytrusów- masło flora, pieczywo mieszane, dżem, kaszka bezmleczna ryżowa, herbatka bez limonki) .  II śniadanie: jabłko, winogrono, maliny. D b/jabłka/drobno-pestkowców-gruszka. Ziemniaki słodkie z koperkiem, kotleciki rybne  smażone ( d b/dorsza-mintaj), brukselka, kalafior i fasolka zielona gotowane  na jarzynkę z dodatkiem oleju surówka z  sałaty lodowej, ogórka świeżego i kiszonego polana jogurtem naturalnym  (d b/pm- oleju) ,Kompot jabłkowo-jagodowo-ananasowy. Zupa z cukinii  z kluseczkami lanymi pszennymi, warzywami, natka pietruszki.( d b/jaja- zupa z makaronem ryżowym), D b/cukinii/pora/selera/pietruszki- zupka kalafiorowa z marchewką. Smoothie brzoskwiniowo-borówkowe na bazie maślanki z migdałami mielonymi, biszkopty i orzeszki piniowe. D b/pm/jaj/orzechów- mus owocowy, wafle kukurydziane lub ryżowe.

Woda do picia.

        Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, laktoza, Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, seler, białko mleka krowiego
Wtorek

    06.10.2020

 

 

 

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, plasterkiem szynki z kurczaka z pomidorkiem koktajlowym i ogórkiem kiszonym ,  herbatka z miodem do picia. D b/mk/pm/pomidora/miodu/kakao – kaszka bezmleczna , pieczywo mieszane, masło flora , dżem. II śniadanie: gruszka, jabłko, malina. D b/jabłka/drobno-pestkowców-gruszka. Spaghetti ( z kukurydzą i dynią ) z mięskiem wieprzowym w sosie pomidorowo- ziołowym z warzywami  ( d b/pomidor-sos ziołowy, d b/wieprzowiny-indyk ), surówka z selera z kawałkami brzoskwiń, rodzynek , wcieranym jabłkiem i kiełkami słonecznika i lucerny, jogurtem naturalnym. Kompot wiśniowo – malinowo  – śliwkowy. D b/maliny – kompot bez dodatku maliny. Zupa kartoflanka z brukselką, warzywami i ziemniakami, masłem (d/m-oliwą), natką pietruszki, koperkiem. D b/pora/selera/pietruszki/natki- zupa brukselkowa z marchewką. Sernik o smaku  jagodowo-borówkowy z mielonymi migdałami,  ryż preparowanym, orzechy nerkowca.  D b/mk/pm – mus owocowy.

Napój owsiany i woda do picia.

Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, Gluten, seler, białko mleka krowiego
Środa

07.10.2020

Płatki gryczane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z jajka gotowanego, awokado ze szczypiorkiem i pomidorkiem koktajlowym i ogórkiem świeżym, herbatka do picia. (d/mk/pm/jaj/pomidora- masło flora, pieczywo mieszane, dżem, wędlinka, kaszka ryżowa). II śniadanie: jabłko, gruszka, śliwka. D  b/jabłka-gruszka, śliwka. Ziemniaki słodkie z koperkiem, zrazik wołowy ( d b/wołowiny-kotlecik z indyka), szparagi gotowane na jarzynkę, surówka z białej kapusty ( colesław z chrzanem) , olejem. Kompot porzeczkowo – malinowo -ananasowy. D b/drobno-pestkowców-kompot porzeczkowy.

 

Krupnik w warzywami, kaszą jęczmienną,  dodatkiem natki pietruszki. D b/pora/selera/pietruszki/natki- zupa krupnik z marchewką. Galaretka wiśniowa,

Posypana cukrem pudrem, ciasteczka bezglutenowe, żurawina do pochrupania. Napój migdałowy i woda do picia.

Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, cytrusy Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten,  białko mleka krowiego, jajo kurze
Czwartek.

08.10.2020

 

 

Kasza krakowska na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty w plasterkach z ogórkiem kiszonym i paseczkiem papryki czerwonej, rumianek z miodem do picia (d b/mk/pm- masło flora,, pieczywo mieszane, wędlinka lub dżem,  kaszka ryżowa ). II śniadanie: banan, jabłko, mango.

 

Ryż jaśminowy z koperkiem,  kotlecik z piersi indyka duszony w sosie śliwkowym, kalafior gotowany na jarzynkę, surówka z pora z jabłkiem, żurawiną i  olejem ( d b/pora/jabłka- surówka z marchewki tartej ). Kompot truskawkowo-mango. D b/drobno-pestkowców – kompot z mango.

 

Zupa pomidorowa z warzywami, ziemniakami,  natka pietruszki zabielana jogurtem naturalnym. (d b/pm-zupa bez zabielania, d b/pomidora- zupa warzywna, d b/pora/selera/pietruszki/natki – zupa kalafiorowa z marchewką). Musli z płatkami kukurydzianymi, owocami suszonymi  (rodzynki, figi, daktyle, śliwka, brzoskwinia mrożona, morela suszona, orzechy piniowe ) , polane kefirem o smaku malinowym. D b/pm/orzechów/drobno-pestkowców – przecier owocowy i soczek do picia.
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, seler, białko mleka krowiego
Piątek

09.10.2020

Płatki kukurydziane  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i paseczkiem papryki   (d b/mk/pm- masło flora, pieczywo mieszane lub wafle kukurydziane lub ryżowe, dżem,  kaszka bezmleczna ), napój miodowy z dodatkiem świeżej mięty. II śniadanie: gruszka,  jabłko, winogrono, kiwi.

D b/jabłka/drobno-pestkowców-gruszka.

Ziemniaki słodkie, pieczeń z mintaja i łososia, fasolka szparagowa żółta  gotowana na jarzynkę, sałatka z buraczków czerwonych z cebulką, żurawiną, olejem.  Kompot wieloowocowy (brzoskwinia, borówka, mango). Zupa szpinakowa z warzywami, kaszą bulgur, natka pietruszki, zabielana jogurtem naturalnym.D b/pm – zupa bez zabielania. D b/pora/selera/pietruszki/natki-zupa szpinakowa z marchewką i kaszą bulgur. Kisielek z jabłkiem posypany migdałami, wafle suche z orzeszkami nerkowca i piniowymi.D b/jaj – wafelek ryżowy.D b/jabłek –przecier owocowy z gruszki.
Przewiń do góry
Przejdź do treści