Jadłospis - Żłobek 28 | Żłobek nr 28

JADŁOSPIS NA OKRES 21-25.09.2020 r.

JADŁOSPIS NA OKRES 21-25.09.2020 r.

 

DATA ŚNIADANIE OBIAD I faza OBIAD II faza (zupa) PODWIECZOREK
Poniedziałek

21.09.2020

 

 

Ryz biały na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser mozzarella  i  plasterkiem pomidorka i ogórka kiszonego, lemoniada z świeżą miętą ( d b/cytrusów-herbatka do picia). D b/pm/mk-  masło flora, dżem, kaszka ryżowa. II śniadanie:,  jabłko, maliny, mandarynki .

D b/cytrusów-maliny. Woda do picia.

Ziemniaki słodkie z koperkiem, filet z indyka duszony w sosie żurawinowym (żurawina suszona do sosu), kukurydza gotowana na jarzynkę, mizeria z ogórka świeżego  z jogurtem naturalnym (d b/pm- olejem ). Kompot owocowy ( borówka, ananas). Zupa z  warzywami i kaszą manną grysikową i brukselką świeżą, natka pietruszki.

D b/pora/pietruszki/selera- zupa brukselkowa z marchewką.

Ciasto biszkoptowe ( mąka migdałowa) z malinami posypane cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi , kawa na mleku do picia. D/M- przecier owocowy, soczek lub woda do picia.
        Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja Gluten, jaja  kurze, seler Gluten, seler, Gluten, seler, białko mleka krowiego,
Wtorek

22.09.2020

 

Kawa zbożowa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser biały z awokado, plasterkiem ogórka świeżego i paseczkiem papryki  D b/pm- masło flora, pieczywo mieszane, wędlinka lub dżem, kaszka  ryżowa. Syrop owocowy z wodą do picia.

II śniadanie: jabłko, mango, maliny.

Kasza jęczmienna, kotleciki z łososia i dorsza ( d b/dorsza-łosoś), sos  koperkowy, bakłażan gotowany na jarzynkę, surówka z buraczków z  jabłkiem, żurawiną i olejem. Kompot porzeczkowo- malinowy. Zupa zarzutka z kiszonej kapusty, ziemniakami, warzywami, natką pietruszki.

 

Sałatka owocowa  ( brzoskwinie, ananas, winogrono, banan) polana jogurtem naturalnym,  proso ekspandowe i sezam do tego orzechy nerkowca i piniowe. b/pm/orzechów- sałatka owocowa bez jogurtu i orzechów .

Napój ryżowy do picia.

Alergeny białko mleka krowiego, jajo kurze jaja  kurze   białko mleka krowiego, jajo kurze
Środa

23.09.2020

 

 

Kasza kuskus na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą z soczewicy i pomidorkiem koktajlowym i ogórkiem kiszonym (d b/pm/mk/pomidora- masło flora, pieczywo mieszane, dżem, kaszka ryżowa), napój miodowy z dodatkiem świeżej mięty.

II śniadanie: banan, jabłko, śliwka.

D b/jabłka- śliwka.

 

Ziemniaki słodkie z koperkiem,  pulpeciki z cielęciny i filetu z indyka ( d b/cielęciny- filetu z indyka) w sosie bazyliowo- miętowym, kalafior  gotowany na jarzynkę, surówka z  marchewki z dodatkiem jabłka i śliwki suszonej, natki pietruszki, oleju. D b/jabłka/natki- surówka bez dodatku natki i jabłka.

Kompot wiśniowy.

 

Zupa zacierkowa z papryką i warzywami i kaszą gryczaną krakowską,  natka pietruszki.

D b/selera/pora/pietruszki/natki-zupa zacierkowa z papryką i marchewką.

Mus  truskawkowy z prosem ekspandowym i migdałami w mielonymi, napój jaglany do picia, biszkopty i orzechy włoskie. Woda do picia.

D b/jaj/truskawek/orzechów -przecier owocowy i wafelek ryżowy.

Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, seler, białko mleka krowiego
Czwartek.

24.09.2020

 

Makaron nitki 5 jajeczny na mleku, pieczywo mieszane z masłem, plasterkiem ogórka świeżego i jajka dodatkiem siekanego szczypiorku i cykorią, rumianek z miodem do picia (d b/mk/pm/jaja/miodu- masło flora, pieczywo mieszane, dżem, kaszka  ryżowa, rumianek bez dodatku miodu).

II śniadanie: jabłko, winogrono, śliwka.

D b/jabłka/winogrona-śliwka.

 

Kasza gryczana biała,  kuleczki z szynki  ( d b/wieprzowiny-filet z indyka ) w sosie koperkowym z siemieniem lnianym, szparagi  gotowane na jarzynkę, surówka z rzodkiewki z dodatkiem kiełków słonecznika i lucerny i pomidorka koktajlowego, rukoli, orzeszków piniowych i oleju ( d b/[pomidora/orzechów –surówka bez dodatku pomidora i orzechów).  Kompot ananasowo –  gruszkowy. Zupa szpinakowa z warzywami, czosnkiem i ziemniakami.

D b/pora/selera/pietruszki- zupa szpinakowa z marchewką.

Serek o smaku jagodowym z mlekiem kokosowym, herbatniki maślane. D b/pm/jaj- mus owocowy, soczek bobovita, chrupki kukurydziane. Napój migdałowy do picia..
Alergeny Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze,
Piątek

25.09.2020

 

 

Płatki gryczane  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynką z kurczaka, ogórkiem świeżym, papryką i roszpunką , herbatka owocowa (d b/mk/pm- kaszka ryżowa, pieczywo mieszane, flora,  dżem).

II śniadanie: pomarańcze, jabłka, kiwi.

Ziemniaki słodkie z siekaną natką pietruszki, mintaj z łososiem , sos koperkowy, fasolka żółta gotowana na jarzynkę, surówka z ogórka kiszonego, pestek dyni z cebulką, papryką , olejem . Kompot wieloowocowy ( owoce mieszane). Zupa dyniowa  z kluseczkami lanymi, warzywami, natką pietruszki. Budyń  malinowy z migdałami, biszkopty, figi. orzechy piniowe i daktyle. D b/mk/jaj- mus owocowy , chrupki kukurydziane.

Woda do picia.

alergeny Gluten, białko mleka krowiego, laktoza, Gluten, jaja  kurze, białko mleka krowiego, seler Gluten, seler, białko mleka krowiego Gluten, seler, białko mleka
Przewiń do góry
Przejdź do treści