JADŁOSPIS NA OKRES 21-25.09.2020 r.
DATA | ŚNIADANIE | OBIAD I faza | OBIAD II faza (zupa) | PODWIECZOREK |
Poniedziałek
21.09.2020
|
Ryz biały na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser mozzarella i plasterkiem pomidorka i ogórka kiszonego, lemoniada z świeżą miętą ( d b/cytrusów-herbatka do picia). D b/pm/mk- masło flora, dżem, kaszka ryżowa. II śniadanie:, jabłko, maliny, mandarynki .
D b/cytrusów-maliny. Woda do picia. |
Ziemniaki słodkie z koperkiem, filet z indyka duszony w sosie żurawinowym (żurawina suszona do sosu), kukurydza gotowana na jarzynkę, mizeria z ogórka świeżego z jogurtem naturalnym (d b/pm- olejem ). Kompot owocowy ( borówka, ananas). | Zupa z warzywami i kaszą manną grysikową i brukselką świeżą, natka pietruszki.
D b/pora/pietruszki/selera- zupa brukselkowa z marchewką. |
Ciasto biszkoptowe ( mąka migdałowa) z malinami posypane cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi , kawa na mleku do picia. D/M- przecier owocowy, soczek lub woda do picia. |
Alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja | Gluten, jaja kurze, seler | Gluten, seler, | Gluten, seler, białko mleka krowiego, |
Wtorek
22.09.2020
|
Kawa zbożowa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser biały z awokado, plasterkiem ogórka świeżego i paseczkiem papryki D b/pm- masło flora, pieczywo mieszane, wędlinka lub dżem, kaszka ryżowa. Syrop owocowy z wodą do picia.
II śniadanie: jabłko, mango, maliny. |
Kasza jęczmienna, kotleciki z łososia i dorsza ( d b/dorsza-łosoś), sos koperkowy, bakłażan gotowany na jarzynkę, surówka z buraczków z jabłkiem, żurawiną i olejem. Kompot porzeczkowo- malinowy. | Zupa zarzutka z kiszonej kapusty, ziemniakami, warzywami, natką pietruszki.
|
Sałatka owocowa ( brzoskwinie, ananas, winogrono, banan) polana jogurtem naturalnym, proso ekspandowe i sezam do tego orzechy nerkowca i piniowe. b/pm/orzechów- sałatka owocowa bez jogurtu i orzechów .
Napój ryżowy do picia. |
Alergeny | białko mleka krowiego, jajo kurze | jaja kurze | białko mleka krowiego, jajo kurze | |
Środa
23.09.2020
|
Kasza kuskus na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą z soczewicy i pomidorkiem koktajlowym i ogórkiem kiszonym (d b/pm/mk/pomidora- masło flora, pieczywo mieszane, dżem, kaszka ryżowa), napój miodowy z dodatkiem świeżej mięty.
II śniadanie: banan, jabłko, śliwka. D b/jabłka- śliwka.
|
Ziemniaki słodkie z koperkiem, pulpeciki z cielęciny i filetu z indyka ( d b/cielęciny- filetu z indyka) w sosie bazyliowo- miętowym, kalafior gotowany na jarzynkę, surówka z marchewki z dodatkiem jabłka i śliwki suszonej, natki pietruszki, oleju. D b/jabłka/natki- surówka bez dodatku natki i jabłka.
Kompot wiśniowy.
|
Zupa zacierkowa z papryką i warzywami i kaszą gryczaną krakowską, natka pietruszki.
D b/selera/pora/pietruszki/natki-zupa zacierkowa z papryką i marchewką. |
Mus truskawkowy z prosem ekspandowym i migdałami w mielonymi, napój jaglany do picia, biszkopty i orzechy włoskie. Woda do picia.
D b/jaj/truskawek/orzechów -przecier owocowy i wafelek ryżowy. |
Alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca | Gluten, jaja kurze, białko mleka krowiego, seler | Gluten, seler, białko mleka krowiego | Gluten, seler, białko mleka krowiego |
Czwartek.
24.09.2020
|
Makaron nitki 5 jajeczny na mleku, pieczywo mieszane z masłem, plasterkiem ogórka świeżego i jajka dodatkiem siekanego szczypiorku i cykorią, rumianek z miodem do picia (d b/mk/pm/jaja/miodu- masło flora, pieczywo mieszane, dżem, kaszka ryżowa, rumianek bez dodatku miodu).
II śniadanie: jabłko, winogrono, śliwka. D b/jabłka/winogrona-śliwka.
|
Kasza gryczana biała, kuleczki z szynki ( d b/wieprzowiny-filet z indyka ) w sosie koperkowym z siemieniem lnianym, szparagi gotowane na jarzynkę, surówka z rzodkiewki z dodatkiem kiełków słonecznika i lucerny i pomidorka koktajlowego, rukoli, orzeszków piniowych i oleju ( d b/[pomidora/orzechów –surówka bez dodatku pomidora i orzechów). Kompot ananasowo – gruszkowy. | Zupa szpinakowa z warzywami, czosnkiem i ziemniakami.
D b/pora/selera/pietruszki- zupa szpinakowa z marchewką. |
Serek o smaku jagodowym z mlekiem kokosowym, herbatniki maślane. D b/pm/jaj- mus owocowy, soczek bobovita, chrupki kukurydziane. Napój migdałowy do picia.. |
Alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, soja, seler, laktoza, gorczyca | Gluten, jaja kurze, białko mleka krowiego, seler | Gluten, seler, białko mleka krowiego | Gluten, białko mleka krowiego, jajo kurze, |
Piątek
25.09.2020
|
Płatki gryczane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynką z kurczaka, ogórkiem świeżym, papryką i roszpunką , herbatka owocowa (d b/mk/pm- kaszka ryżowa, pieczywo mieszane, flora, dżem).
II śniadanie: pomarańcze, jabłka, kiwi. |
Ziemniaki słodkie z siekaną natką pietruszki, mintaj z łososiem , sos koperkowy, fasolka żółta gotowana na jarzynkę, surówka z ogórka kiszonego, pestek dyni z cebulką, papryką , olejem . Kompot wieloowocowy ( owoce mieszane). | Zupa dyniowa z kluseczkami lanymi, warzywami, natką pietruszki. | Budyń malinowy z migdałami, biszkopty, figi. orzechy piniowe i daktyle. D b/mk/jaj- mus owocowy , chrupki kukurydziane.
Woda do picia. |
alergeny | Gluten, białko mleka krowiego, laktoza, | Gluten, jaja kurze, białko mleka krowiego, seler | Gluten, seler, białko mleka krowiego | Gluten, seler, białko mleka |