Dzisiaj przepisy na różnego rodzaju deserki, receptury trochę bardziej wymagające w przygotowaniu ze względu na wegańskie składniki.
Lody z mango
Składniki
- mango zamrożone – 1,5 szklanki
- ananas zamrożony – 0,5 szklanki
- brązowy cukier lub kokosowy – 2 łyżki
- mleko kokosowe (bardzo gęste) – 1/2 szklanki
- wanilia – 1/2 łyżeczki
- nerkowce (orzechy) – 2 łyżki
- syrop klonowy (lub inny) – 2 łyżki
Instrukcje
- Dobrze dojrzały owoc mango oraz ananas obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i zamrażamy.
- W blenderze lub robocie kuchennym dokładnie miksujemy zamrożone owoce i resztę składników. Dodajemy tyle mleka kokosowego, aby uzyskać dosyć gęste lody.
- Jeżeli chcielibyście, aby konsystencja lodów była twardsza, wówczas umieśćcie je w szklanym naczyniu i włóżcie do zamrażarki. Co 20 minut przemieszajcie lodową masę Powtarzajcie mieszanie tak długo, aż uzyskacie pożądaną dla Was konsystencję.
Super smaczne są także, jeśli dodatkowo podamy te lody z pokrojonym w kostkę świeżym mango.
Zamiast cukru możemy użyć zamrożone bardzo dojrzałe banany – bez skórki.
Kolor żółty (bardziej wyrazisty) możemy uzyskać dodając szczyptę szafranu.
Mus czekoladowy – pokusa z awokado
“Szkalnka awokado zawiera ok. 10g błonnika czyli jedną trzecią naszego dziennego zapotrzebowania. Jednak tym, co naprawdę podnosi awokado do rangi superpokarmu jest obfitość zdrowych tłuszczów oraz zwalczających nowotwory karetonoidów.” ( Lauri Boone “Super Pokarmy Roślinne”)
Składniki
- awokado – 1 szklanka
- mleko kokosowe – 4 łyżki
- carob* – ok. 2-3 łyżki
- sok z cytrny – 1 łyżka
- syrop klonowy – ok. 3 -4 łyżki można więcej
- czekolada – rozpuszczona – 2 łyżki
- szczypta soli
- masło orzechowe z nerkowców lub inne – 1- 2 łyżki
- maliny mrożone lub świeże
Instrukcje
- Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolitą masę.
- Wkładamy do aplikatora kremu i serwujemy.
- Możemy podawać z malinami, orzechami, bitą śmietaną z mleka kokosowego itp
Mleko kokosowe kupujemy bardzo tłuste i przed użyciem wkładamy do lodówki na kilka godzin żeby dobrze zgęstniało.
Jeżeli zmiksowana masa czekoladowa jest zbyt rzadka to wkładamy do lodówki aby zgęstniała. Możemy podawać w salaterkach lub bawić się w dekoracyjne podanie.
*- Carob czyli mączka chleba świętojańskiego to smaczny i uniwersalny substytut czekolady. Zastosuj go zamiast proszku kakaowego w swoich ulubionych przepisach aby uzyskać wspaniały smak naturalnej czekolady, jednakże bez tłuszczu, kofeiny i teobrominy, które są zawarte w czekoladzie.
JagRaffello, czyli jaglane „Raffaello” – klasyka w wydaniu vege
Składniki
- ugotowana kasza jaglana – 2/3 szklanki
- mąka kokosowa – 2/3 szklanki
- brązowy cukier – 1/3 szklanki
- mleko sojowe w proszku – 2 łyżki
- sok z cytryny – 1 łyżeczka
- kardamon – 1/4 łyżeczki
- wanilia – 1/2 łyżeczki
- olej kokosowy/masło kokosowe – 1 łyżka
Instrukcje
- Ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę miksujemy w blenderze z mąką kokosową, olejem, cukrem, kardamonem, wanilią, mlekiem sojowym w proszku i sokiem z cytryny.
- Po zmiksowaniu formujemy kuleczki i obtaczamy je w wiórkach (z przepisu wychodzi ok. 20 kulek).
Kaszę jaglaną najlepiej gotować w proporcjach 1 do 3, czyli 1 porcja kaszy i 3 porcje mleka z odrobiną soli.
Budyń jaglan
Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej* (najlepiej ugotować na mleku roślinnym)
1 łyżka wiórków kokosowych
mleko kokosowe lub migdałowe
szczypta soli i kardamonu
1 banan
2 łyżki karobu
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze lub robocie kuchennym dolewając tyle mleka, aby uzyskać masę budyniową. Kaszę jaglaną doskonale się miksuje wtedy kiedy jest jeszcze gorąca.
Najlepiej podawać ze świeżymi i suszonymi owocami np. jagodami goji, żurawiną, jagodami, rodzynkami, itd.
DESER, SZEJK Z… DYNI
Z tego przepisu możemy bardzo łatwo wyczarować dwa smakołyki, szejk i deser. Oba są wyjątkowo smaczne i bardzo proste w wykonaniu.
Składniki:
1 szklanka upieczonej dyni
- 1 szklanki mleka kokosowego; możemy użyć migdałowe lub z nerkowców
szczypta soli
1/3 szklanki syropu klonowego lub daktylowego; można użyć też miód lub banan
1/3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki karobu – dodajemy kiedy chcemy uzyskać „czekalodowy” deser lub szejk
Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze w zależności od konsystencji którą chcemy uzyskać dodajemy mleko kokosowe lub kilka mlek roślinnych zmieszanych razem.
Jeżeli dodamy więcej mleka roślinnego zrobimy szejk, jak mniej, wyjdzie kremowy deserek z dyni, coś w rodzaju budyniu.
Deser możemy posypać orzechami, jagodami goji, daktylami, rodzynkami, prażonymi pestkmi z dyni lub słonecznika.
CYNAMONKI
I wersja
1/2 szklanki mleka do rozrobienia drożdży
5 łyżek brązowego cukru lub syropu z agawy (można dodać więcej)
Tofu, olej, cukier i mleko miksujemy w blenderze. Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku. wszystkie składniki dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wygniatamy jeszcze raz, rozwałkowujemy i rozsmarowujemy cynamonowe nadzienie. Zawijamy w rulon, kroimy w plastry i wykładamy na wcześniej wysmarowaną olejem blaszkę. Pieczemy ok. 30 min w temp 180 C
Cynamonowe nadzienie:
3/4 szklanki zmielonych migdałów
1 łyżka cynamonu
0,5 szklanki cukru (można więcej)
odrobina wody lub oleju
Wszystko mieszamy i powinniśmy uzyskać gęstą masę.
II wersja
- CIASTO DROŻDŻOWE:
– 2 saszetki drożdży suchych (po 7g)
– ok 1/2kg mąki
– 1 szklanka letniego sojowego mleka
– szczypta soli
– 2 do 4 łyżek cukru
– 150 g roztopionego masła roślinnego
MASA CYNAMONOWA:
- – 1/2 szklanki mąki
– 1 i 1/2 szklanki brązowego cukru (im ciemniejszy i lepki tym lepszy)
– 200 g roztopionego masła roślinnego
– 2 łyżeczki cynamonu
– garść orzechów
Ciasto drożdżowe jest wszystkim znane, więc w skrócie:
- wszystkie suche składniki wymieszać razem w dużej misce a masło i mleko połączyć razem i mieszając dolewać do suchych produktów.
- Masa też jest bardzo prosta. Do miseczki z roztopionym masłem dodać cukier, mąkę i cynamon mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Schłodzić pożądnie w lodówce (i tak musimy czekać aż nam ciasto urośnie).
Na koniec, rozwałkowujemy ciasto i rozsmarowujemy masę. Zawijamy jak roladę, tniemy na grubaśne plastry ok 2-3 cm. - Masa pod wpływem ciepła w piekarniku często się wylewa dlatego ja wkładam te plastry w papierki do muffinek i rozkładam na płaskiej blaszce.