Aktualności | Żłobek nr 37

Coś dla podniebienia od pani Intendentki

Dzisiaj przepisy na różnego rodzaju deserki, receptury trochę bardziej wymagające w przygotowaniu ze względu na wegańskie składniki.

Lody z mango

Składniki

Instrukcje

  1. Dobrze dojrzały owoc mango oraz ananas obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i zamrażamy.
  2. W blenderze lub robocie kuchennym dokładnie miksujemy zamrożone owoce i resztę składników. Dodajemy tyle mleka kokosowego, aby uzyskać dosyć gęste lody.
  3. Jeżeli chcielibyście, aby konsystencja lodów była twardsza, wówczas umieśćcie je w szklanym naczyniu i włóżcie do zamrażarki. Co 20 minut przemieszajcie lodową masę Powtarzajcie mieszanie tak długo, aż uzyskacie pożądaną dla Was konsystencję.

Super smaczne są także, jeśli dodatkowo podamy te lody z pokrojonym w kostkę świeżym mango.

Zamiast cukru możemy użyć zamrożone bardzo dojrzałe banany – bez skórki.

Kolor żółty (bardziej wyrazisty) możemy uzyskać dodając szczyptę szafranu.

Mus czekoladowy – pokusa z awokado

„Szkalnka awokado zawiera ok. 10g błonnika czyli jedną trzecią naszego dziennego zapotrzebowania. Jednak tym, co naprawdę podnosi awokado do rangi superpokarmu jest obfitość zdrowych tłuszczów oraz zwalczających nowotwory  karetonoidów.” ( Lauri Boone „Super Pokarmy Roślinne”)

Składniki

Instrukcje

  1. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolitą masę.
  2. Wkładamy do aplikatora kremu i serwujemy.
  3. Możemy podawać z malinami, orzechami, bitą śmietaną z mleka kokosowego itp

Mleko kokosowe kupujemy bardzo tłuste i przed użyciem wkładamy do lodówki na kilka godzin żeby dobrze zgęstniało.

Jeżeli zmiksowana masa czekoladowa jest zbyt rzadka to wkładamy do lodówki aby zgęstniała. Możemy podawać  w salaterkach lub bawić się w dekoracyjne podanie.

*- Carob czyli mączka chleba świętojańskiego to smaczny i uniwersalny substytut czekolady. Zastosuj go zamiast proszku kakaowego w swoich ulubionych przepisach aby uzyskać wspaniały smak naturalnej czekolady, jednakże bez tłuszczu, kofeiny i teobrominy, które są zawarte w czekoladzie.

JagRaffello, czyli jaglane „Raffaello” – klasyka w wydaniu vege

Składniki

Instrukcje

  1. Ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę miksujemy w blenderze z mąką kokosową, olejem, cukrem, kardamonem, wanilią, mlekiem sojowym w proszku i sokiem z cytryny.
  2. Po zmiksowaniu formujemy kuleczki i obtaczamy je w wiórkach (z przepisu wychodzi ok. 20 kulek).

Kaszę jaglaną najlepiej gotować w proporcjach 1 do 3, czyli 1 porcja kaszy i 3 porcje mleka z odrobiną soli.

Budyń jaglan

Składniki:

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej* (najlepiej ugotować na mleku roślinnym)

1 łyżka wiórków kokosowych

mleko kokosowe lub migdałowe

szczypta soli i kardamonu

1 banan

2 łyżki karobu

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze lub robocie kuchennym dolewając tyle mleka, aby uzyskać masę budyniową. Kaszę jaglaną doskonale się miksuje wtedy kiedy jest jeszcze gorąca.

Najlepiej podawać ze świeżymi i suszonymi owocami np. jagodami goji, żurawiną, jagodami, rodzynkami, itd.

DESER, SZEJK Z… DYNI

Z tego przepisu możemy bardzo łatwo wyczarować dwa smakołyki, szejk i deser. Oba są wyjątkowo smaczne i bardzo proste w wykonaniu.

Składniki:

1 szklanka upieczonej dyni

  1. 1 szklanki mleka kokosowego; możemy użyć migdałowe lub z nerkowców

szczypta soli

1/3 szklanki syropu klonowego lub daktylowego; można użyć też miód lub banan

1/3 łyżeczki cynamonu

2 łyżki karobu – dodajemy kiedy chcemy uzyskać „czekalodowy” deser lub szejk

Wykonanie:

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze w zależności od konsystencji którą chcemy uzyskać dodajemy mleko kokosowe lub kilka mlek roślinnych zmieszanych razem.

Jeżeli dodamy więcej mleka roślinnego zrobimy szejk, jak mniej, wyjdzie kremowy deserek z dyni, coś w rodzaju budyniu.

Deser możemy posypać orzechami,  jagodami goji, daktylami, rodzynkami, prażonymi pestkmi z dyni lub słonecznika.

CYNAMONKI

I wersja

1/2 szklanki mleka do rozrobienia drożdży

5  łyżek brązowego cukru lub syropu z agawy (można dodać więcej)

Tofu, olej, cukier i mleko miksujemy w blenderze. Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku. wszystkie składniki dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wygniatamy jeszcze raz, rozwałkowujemy i rozsmarowujemy cynamonowe nadzienie. Zawijamy w rulon, kroimy w plastry i wykładamy na wcześniej wysmarowaną olejem blaszkę. Pieczemy ok. 30 min w temp 180 C

Cynamonowe nadzienie:

3/4 szklanki zmielonych migdałów

1 łyżka cynamonu

0,5 szklanki cukru (można więcej)

odrobina wody lub oleju

Wszystko mieszamy i powinniśmy uzyskać gęstą masę.

II wersja

  • CIASTO DROŻDŻOWE:

– 2 saszetki drożdży suchych (po 7g)
– ok 1/2kg mąki
– 1 szklanka letniego sojowego mleka
– szczypta soli
– 2 do 4 łyżek cukru

– 150 g roztopionego masła roślinnego

MASA CYNAMONOWA:

  • – 1/2 szklanki mąki
    – 1 i 1/2 szklanki brązowego cukru (im ciemniejszy i lepki tym lepszy)
    – 200 g roztopionego masła roślinnego
    – 2 łyżeczki cynamonu
    – garść orzechów

Ciasto drożdżowe jest wszystkim znane, więc w skrócie:

  • wszystkie suche składniki wymieszać razem w dużej misce a masło i mleko połączyć razem i mieszając dolewać do suchych produktów.
  • Masa też jest bardzo prosta. Do miseczki z roztopionym masłem dodać cukier, mąkę i cynamon mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Schłodzić pożądnie w lodówce (i tak musimy czekać aż nam ciasto urośnie).
    Na koniec, rozwałkowujemy ciasto i rozsmarowujemy masę. Zawijamy jak roladę, tniemy na grubaśne plastry ok 2-3 cm.
  • Masa pod wpływem ciepła w piekarniku często się wylewa dlatego ja wkładam te plastry w papierki do muffinek i rozkładam na płaskiej blaszce.

 

Przejdź do treści