Jadłospis | Żłobek nr 66

Jadłospis 1-5.02.2021

DATA ŚNIADANIE OBIAD ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek

01.02.2021

Ryż na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty/wędliną, pomidor malinowy,  herbatka owocowa z limonką

II śniadanie: jabłko, mandarynka, banan

 

 

Ziemniaki z koperkiem, kotlet  z wołowiny ( d- bez jajka). Jarzynka: szpinak z czosnkiem, doprawiony mleczkiem ( d- z olejem)  Surówka: z ogórka kiszonego, cebuli, jabłka, oleju

Kompot wiśniowy

 

Zupka fasolowa z kluskami lanymi,  warzywami, natką pietruszki. Kasza manna z rodzynkami z polewą borówkową na bazie jogurtu naturalnego i mleczka kokosowego.

 

  Laktoza, gluten Laktoza, gluten, jaja Seler,gluten Laktoza
Wtorek

02.02.2021

Kakao do picia na mleku  (d-na wodzie). Pieczywo mieszane z masłem dżemem. ( d- masło flora) Herbata z cytryną

II śniadanie: winogrono jasne, gruszka, jabłko, woda

 

 

Kasza gryczana biała i prażona  z koperkiem, ryba pieczona d- bez jajka) po grecku z warzywami. Surówka kapusty  kiszonej z marchewką, cebulką, jabłkiem z olejem  Kompot żurawinowy Zupka  ogórkowa  z ziemniakami, warzywami, natką pietruszki, mleczkiem kokosowym Batoniki z sezamem, wiórkami kokosowymi, pestkami dyni i słonecznika,  amarantusem, wafle kukuirydziane ( daktyle, żurawina śliwka, morela, rodzynki) z orzechami włoskimi i pini

 

  Laktoza, gluten, jaja Gluten Seler, gluten Laktoza, gluten
Środa

03.02.2021

 

Zacierki pszenno-migdałowe na mleku/kaszka owocowa na wodzie. Pieczywo mieszane z masłem, twarożek z brzoskwinią. Herbata czarna z cytryną.

II śniadanie: arbuz, gruszka, kiwi, jabłko.

Makaron pełnoziarnisty z koperkiem, pieczony filecik z indyka z dodatkiem ananasa, posypany sezamem.
Jarzynka: marchewka kostka gotowana z groszkiem zielonym, masłem. Surówka: Kapusta pekińska z pomidorkiem koktajlowym, kiełkami słonecznika, doprawiona  jogurtem naturalnym, posypana pestkami dyni.

Kompot owocowy

 

Zupka krem dyniowy z natką i ziemniakami, mlekiem kokosowym i grzankami pszennymi.

 

Cynamonowy serek mascarpone na bazie jogurtów greckich, herbatniki ( d- pieczone jabłko z cynamonem, kruszonką), woda

 

  Laktoza, gluten, jaja Laktoza, gluten jaja Seler, jaja, gluten Laktoza, gluten, jaja
Czwartek

04.02.2021

 Płatki orkiszowe na mleku /mleku ryżowym. Pieczywo mieszane z masłem, sałatą, szyneczka wieprzowa, ogórek zielony. Rumianek.

II śniadanie: kiwi, gruszki, jabłka banan

 

Kasza pęczaki z zieleniną, potrawka  z cielęciny z dodatkiem cebulki szalotki, kopru w sosie jogurtowo-musztardowym. Jarzynka: dynia pieczona z ziołami czosnkiem. Surówka z kalarepy, żurawiny, jabłka, z  koperkiem, jogurtem

Kompot brzoskwiniowy

 

Zupa grochowa z ziemniakami, warzywami, natką pietruszki Pudding twarogowy z dodatkiem musu borówkowego. Wafle
  Laktoza, gluten Laktoza, gluten, jaja Seler, gluten Laktoza, gluten,
Piątek

05.02.2021

 Kaszka kukurydziana  na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, ser mozzarella ( d- szynka wieprzowa) z wiórkami z rzodkiewki. Herbata owocowa.

II śniadanie: arbuz, banan

 

Ziemniaki z zieleniną, pulpeciki  drobiowe w sosie śliwkowym  Jarzynka: bukiet warzyw ( kalafior, brokuł, fasolka żółta i zielona, groszek, marchew mini) gotowanych z olejem. Surówka sałata masłowa, piórka rzodkiewki,pomidory suszone podrobione  z jogurtem greckim. Kompot z czerwonych owoców.

 

Rosół z makaronem, warzywami, natką pietruszki Ciasto  bananowe.

Kisiel morelowy do picia ( d/m+p+j- banan w cieście)

  Laktoza, gluten Laktoza, gluten, jaja Seler, gluten Laktoza, gluten ,jaja

Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczne owocowe i kleiki bezmleczne 

Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masła

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przejdź do treści