DATA | ŚNIADANIE | OBIAD | ZUPA | PODWIECZOREK |
Poniedziałek
01.02.2021 |
Ryż na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty/wędliną, pomidor malinowy, herbatka owocowa z limonką
II śniadanie: jabłko, mandarynka, banan
|
Ziemniaki z koperkiem, kotlet z wołowiny ( d- bez jajka). Jarzynka: szpinak z czosnkiem, doprawiony mleczkiem ( d- z olejem) Surówka: z ogórka kiszonego, cebuli, jabłka, oleju
Kompot wiśniowy
|
Zupka fasolowa z kluskami lanymi, warzywami, natką pietruszki. | Kasza manna z rodzynkami z polewą borówkową na bazie jogurtu naturalnego i mleczka kokosowego.
|
Laktoza, gluten | Laktoza, gluten, jaja | Seler,gluten | Laktoza | |
Wtorek
02.02.2021 |
Kakao do picia na mleku (d-na wodzie). Pieczywo mieszane z masłem dżemem. ( d- masło flora) Herbata z cytryną
II śniadanie: winogrono jasne, gruszka, jabłko, woda
|
Kasza gryczana biała i prażona z koperkiem, ryba pieczona d- bez jajka) po grecku z warzywami. Surówka kapusty kiszonej z marchewką, cebulką, jabłkiem z olejem Kompot żurawinowy | Zupka ogórkowa z ziemniakami, warzywami, natką pietruszki, mleczkiem kokosowym | Batoniki z sezamem, wiórkami kokosowymi, pestkami dyni i słonecznika, amarantusem, wafle kukuirydziane ( daktyle, żurawina śliwka, morela, rodzynki) z orzechami włoskimi i pini
|
Laktoza, gluten, jaja | Gluten | Seler, gluten | Laktoza, gluten | |
Środa
03.02.2021
|
Zacierki pszenno-migdałowe na mleku/kaszka owocowa na wodzie. Pieczywo mieszane z masłem, twarożek z brzoskwinią. Herbata czarna z cytryną.
II śniadanie: arbuz, gruszka, kiwi, jabłko. |
Makaron pełnoziarnisty z koperkiem, pieczony filecik z indyka z dodatkiem ananasa, posypany sezamem. Jarzynka: marchewka kostka gotowana z groszkiem zielonym, masłem. Surówka: Kapusta pekińska z pomidorkiem koktajlowym, kiełkami słonecznika, doprawiona jogurtem naturalnym, posypana pestkami dyni. Kompot owocowy
|
Zupka krem dyniowy z natką i ziemniakami, mlekiem kokosowym i grzankami pszennymi.
|
Cynamonowy serek mascarpone na bazie jogurtów greckich, herbatniki ( d- pieczone jabłko z cynamonem, kruszonką), woda
|
Laktoza, gluten, jaja | Laktoza, gluten jaja | Seler, jaja, gluten | Laktoza, gluten, jaja | |
Czwartek
04.02.2021 |
Płatki orkiszowe na mleku /mleku ryżowym. Pieczywo mieszane z masłem, sałatą, szyneczka wieprzowa, ogórek zielony. Rumianek.
II śniadanie: kiwi, gruszki, jabłka banan
|
Kasza pęczaki z zieleniną, potrawka z cielęciny z dodatkiem cebulki szalotki, kopru w sosie jogurtowo-musztardowym. Jarzynka: dynia pieczona z ziołami czosnkiem. Surówka z kalarepy, żurawiny, jabłka, z koperkiem, jogurtem
Kompot brzoskwiniowy
|
Zupa grochowa z ziemniakami, warzywami, natką pietruszki | Pudding twarogowy z dodatkiem musu borówkowego. Wafle |
Laktoza, gluten | Laktoza, gluten, jaja | Seler, gluten | Laktoza, gluten, | |
Piątek
05.02.2021 |
Kaszka kukurydziana na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, ser mozzarella ( d- szynka wieprzowa) z wiórkami z rzodkiewki. Herbata owocowa.
II śniadanie: arbuz, banan
|
Ziemniaki z zieleniną, pulpeciki drobiowe w sosie śliwkowym Jarzynka: bukiet warzyw ( kalafior, brokuł, fasolka żółta i zielona, groszek, marchew mini) gotowanych z olejem. Surówka sałata masłowa, piórka rzodkiewki,pomidory suszone podrobione z jogurtem greckim. Kompot z czerwonych owoców.
|
Rosół z makaronem, warzywami, natką pietruszki | Ciasto bananowe.
Kisiel morelowy do picia ( d/m+p+j- banan w cieście) |
Laktoza, gluten | Laktoza, gluten, jaja | Seler, gluten | Laktoza, gluten ,jaja |
Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczne owocowe i kleiki bezmleczne
Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masła
Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).