Jadłospis | Żłobek nr 66

Jadłospis 18-22.01.2021

DATA ŚNIADANIE OBIAD ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek

18.01.2021

Kluseczki lane z mąki pszennej i osianejna mleku, pieczywo mieszane z masłem, plasterkiem jajka gotowanego, ogórkiem świeżym (d/m- masło flora, dżem). II śniadanie: jabłko, winogrono. Kasza gryczana  prażona, , klops wieprzowy w sosie musztardowym, kalafior na jarzynkę , mix sałat ( rukola, roszponka, sałata lodowa, sałata rzymska, szczypiorek). Kompot wieloowocowy. Zupa  brokułowa z warzywami, ziemniakami, natką pietruszki. Koktajl z jogurtu naturalnego o smaku jagodowym, wafle
ALERGENY Gluten, soja, Gluten, jajo kurze Seler Gluten, jajo kurze
Wtorek

19.01.2021

Kakao na mleku, pieczywo  mieszane z masłem, ser mozzarella,  papryka kolorowa. Herbatka rumiankowa do picia. II śniadanie: jabłko, mandarynka. Ziemniaki z koperkiem, gulasz z mięsa mieszanego , kapusta czerwona na  jarzynkę, mizeria z ogórka świeżego z jogurtem naturalnym (d/m- olejem). Kompot brzoskwiniowy. Rosół z makaronem, warzywami, natką pietruszki. Sałatka jarzynowa , groszkiem, kukurydzą, jajkiem, z jogurtem,  bułeczka z masłem, syrop owocowy. Diety: sałatka jarzynowa z olejem.
ALERGENY Gluten Gluten, jajo kurze Seler Jajo kurze
Środa

20.01.2021

Płatki żytnie błyskawiczne  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą jajeczną z awokado, woda z cytryną do  picia (d/m- masło flora, polędwica z kurczaka, kaszka bezmleczna ). II śniadanie: jabłko, gruszka. Ziemniaki,  pulpeciki z kurczaka,  brokuł gotowany na jarzynkę, surówka z marchewki z jabłkiem, olejem. Kompot truskawkowy. Zupa kalafiorowa z warzywami, makaronem, natką pietruszki..  Serek  danio  o smaku morelowym, waflami). D/M-mus morelowy.
ALERGENY Gluten ,białko mleka krowiego, laktoza Gluten, jajo kurze, Seler, Gluten, jajo kurze,
Czwartek

21.01.2021

Kasza gryczana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pieczywem mieszanym, sałatą masłową, szynką wieprzową (d/m- masło flora), napój miodowo- limonkowy II śniadanie: jabłko, banan. Makaron, mięsko z cielęciny  duszone  w sosie śliwkowym (śliwka suszona do sosu), fasolka szparagowa żółta  gotowana na jarzynkę z masełkiem, sałatka  zpomidorka, cebulki z olejem.  Kompot wieloowocowy. Kapuśniaczek na kiszonej kapuście z ziemniakami, warzywami. Smoothie truskawkowe na bazie jogurtu naturalnego z chrupkami kukurydzianymi. D/m-mus owocowy.
ALERGENY Gluten, jajo kurze Gluten, jajo kurze Gluten,seler Gluten, jajo kurze
Piątek

22.01.2021

Płatki pszenne  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serkiem ziołowym a”la almette, z rzodkiewką (d- masło flora polędwica z piersi kurczaka,) .  II śniadanie: jabłko, banan. Ziemniaki puree , kotleciki rybne, fasolka żółta  gotowana na jarzynkę, surówka colesław z białej kapusty z jogurtem ( d-z olejem) Kompot: truskawkowy. Zupa z cukinii  z makaronem , warzywami, natką pietruszki. Ciasto drożdżowe ze śliwką, ciepłe mleczko do picia
ALERGENY Gluten Gluten, jajo kurze Seler, gluten Gluten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dzieci z dietami eliminacyjnymi otrzymują posiłki wg zaleceń lekarza, na podstawie zaświadczenia lekarskiego. Wszystkie dzieci otrzymują na żądanie wodę do picia w nieograniczonych ilościach. Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…)

Przejdź do treści