Jadłospis | Żłobek nr 66

jadłospis 23-27.11.2020

                                                                          

                JADŁOSPIS:

DATA ŚNIADANIE OBIAD ZUPA PODWIECZOREK
(PON) 23.11.

2020

 

Kasza kukurydziana na mleku. Pieczywo z masłem, pastą z mozzarelli ze słupkami papryki czerwonej.

Woda ze świeżą miętą.

II śniadanie: melon, gruszka, jabłko.

Ziemniaki z natką i koperkiem, pieczeń cielęca w lekkim sosie musztardowym.

Jarzynka: dynia z krążkami marchewki z oliwką.

Surówka: pomidor malinowy z selerem naciowym, kiełkami słonecznika i olejem z pestek winogron.

Kompot z gruszek.

Zielona zupka z groszkiem, brokułem, kalarepką, ryżem jaśminowym z  natką i koperkiem Bananowo- waniliowe smoothie z musem jagodowym na bazie kefiru Herbatniki.
  Laktoza, gluten Laktoza, gluten, jaja Seler, gluten Laktoza , gluten,
(WTO)24.11.

2020

 

Płatki żytnie na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pastą z jaj ze szczypiorem i krążkami rzodkiewki kolorowej.

Woda z sokiem malinowym.

II śniadanie: winogrono, jabłko, banan

Ziemniaki z koperkiem, pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym.

Jarzynka: różyczki kalafiora z dodatkiem oliwy.

Surówka: marchew z jabłkiem, kosteczką brzoskwini i jogurtem.

Kompot z owoców mieszanych.

Zupa- krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym, makaronem i natką. Batoniki jaglane z pieczonym jabłkiem z dodatkiem miodu,  sezamu, ziaren słonecznika, siemienia lnianego,  orzechów laskowych, włoskich i wiórek kokosowych.

Koktajl owocowy truskawki, maliny, jagody, morele na bazie mleka i napoju sojowego.

  Laktoza, gluten Laktoza, gluten, jaja Seler,gluten Laktoza , gluten,
(ŚRO)

25.11.

2020

(ŚRO)

Kasza manna na mleku. Bułka z masłem i twarożkiem malinowym.

Napój miodowy z trawą cytrynową.

II śniadanie: banan, kakii  jabłko.

Kasza bulgur, paluszki zmintaja ze świeżą bazylią w sosie majerankowym.

Jarzynka: cukinia z nutą czosnku i oliwką.

Surówka: kapusta kwaszona ze złocistą kukurydzą, szczypiorkiem i olejem z pestek winogron.

Kompot czereśniowo- gruszkowy.

Zupa szpinakowa z czerwoną soczewicą, tartym jajkiem,   ziemniakami i natką, zaprawiana kefirem. Wiśniowy deser a’la panna cotta z borówkami na bazie twarogu na herbatnikach maślanych.
  Laktoza, gluten Laktoza, gluten, jaja Seler,gluten Laktoza , gluten,
(CZW) 26.11.

2020

 

Zacierki pszenno- migdałowe  na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, sałatą lodową, szynką wieprzową i pomidorkami koktajlowymi.

Woda z cytryną.

II śniadanie: winogrono jasne bez pestkowe, jabłko.

Łazanki z kapustą kiszoną,

Surówka: kalarepka z papryka kolorową i jogurtem greckim.

Kompot  ananasowo- żurawinowo- jabłkowy.

Zupa jarzynowa warzyw z batatami i natką. Bananowe mussli z suszonymi figami, daktylami, śliwkami, pestkami dyni i słonecznika z płatkami kukurydzianymi pełnoziarnistymi na bazie jogurtu greckiego, polane musem truskawkowo- brzoskwiniowym.
  Laktoza, gluten Laktoza, gluten, jaja Seler,gluten Laktoza , gluten,
(PTK) 27.11.

2020

 

Bawarka na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pastą z sera żółtego z kiełkami słonecznika i  tartą papryką żółtą.

Woda z sokiem malinowym

II śniadanie: banan, jabłko.

Kasza gryczana biała, rolada z mintaja w sosie greckim na bazie świeżych pomidorów oraz pomidorów bez skórki i koncentratu pomidorowego.

Surówka: kolorowa cykoria z rukolą i roszponką, oliwki czarne, kiełki lucerny, jogurt grecki.

Kompot wiśniowy.

Barszcz czerwony z ziemniakami i natką. Ciasto drożdżowe z bakaliami posypane cukrem pudrem.

Malinowy shake mleczny na mleku modyfikowanym.

  Laktoza, gluten Laktoza, gluten, jaja Seler,gluten Laktoza , gluten,

Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczne owocowe i kleiki bezmleczne.

Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

Przejdź do treści