Jadłospis | Żłobek nr 66

Jadłospis 30.08-3.09.2021

DATA ŚNIADANIE OBIAD ZUPA PODWIECZOREK
Poniedziałek

30.08.2021

Kasza kukurydziana na mleku. Pieczywo z masłem, pastą z serem żółtym ( d- kanapki z  dżemem, masło flora) ogórkiem świeżym

Herbata miętowa. II śniadanie: nektarynka,  woda.

Ziemniaki z koperkiem, pieczeń cielęca w lekkim sosie musztardowym.

Jarzynka: dynia z krążkami marchewki z olejem.

Surówka: pomidor malinowy z pomidorem chary z olejem. Kompot  wieloowocowy.

 

Zielona zupka z fasolką szparagową zieloną, ryżem jaśminowym z  natką. Morelowe smoothie z na  bazie kefiru ( d- gerber gruszkowy).

Ciasteczka typu mamutki.

  Laktoza, gluten Laktoza, gluten, jaja Seler,gluten Laktoza
Wtorek

31.08.2021

Płatki ryżowe na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pastą z jaj ze szczypiorem i pomidorkiem. Herbatka rumiankowa.                   II śniadanie: melon, nektarynka, banan, woda. Młode ziemniaki z koperkiem, pulpety z indyka, w sosie warzywno-kefirowym.(d- bez kefiru)

Jarzynka: różyczki kalafiora z dodatkiem oleju.

Surówka: marchew z morelą suszoną i olejem,. Kompot z owoców czerwonych

Zupa- zarzutka z kaszą jęczmienną wiejską, warzywami i natką. Ciasteczka owsiane z żurawiną i śliwką suszoną, mleczko do picia.( d- nektar owocowy)
  Laktoza, gluten, jaja Gluten Seler, gluten Laktoza, gluten
Środa

01.09.2021

 

Kasza manna na mleku. pieczywo mieszane z masłem serem białym i ogórkiem świeżym. Herbata owocowa z trawą cytrynową.

II śniadanie: jabłko, nektarynka, woda.

Kasza bulgur, paluszki z mintaja w sosie majerankowo-koperkowym.

Jarzynka: cukinia z nutą czosnku i olejem.

Surówka: kapusta kwaszona ze złocistą kukurydzą, szczypiorkiem i olejem.

Kompot :ananasowy.

Zupa szpinakowa z czosnkiem, tartym jajkiem,   ziemniakami i natką pietruszki, zaprawiana mleczkiem kokosowym. Zapiekanka ryżowa z jabłkiem cynamonem, owocami suszonymi (żurawina, morela, śliwka) polana mleczkiem kokosowym.
  Laktoza, gluten, jaja Laktoza, gluten jaja Seler, jaja, gluten Laktoza, gluten, jaja
Czwartek

02.09.2021

Zacierki pszenno- migdałowe  na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, sałatą masłową, szynką wieprzową i pomidorkami koktajlowymi.

Woda z cytryną.

II śniadanie: arbuz, banan, woda.

Ziemniaki z  gulaszem z drobiu w sosie koperkowo-ziołowym.

Surówka: mizeria z jogurtem greckim.

Kompot  porzeczkowy.

 Rosół z makaronem, warzywami, natką pietruszki. Ciasto keks, jogurt naturalny z musem truskawkowym. Posypany nasionami chia.
  Laktoza, gluten Laktoza, gluten, jaja Seler, gluten Laktoza, gluten,
Piątek

03.09.2021

Bawarka na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pastą z sera mozzarella kiełkami lucernyi  tartą papryką żółtą.

Herbatka z cytryna i świeżą  miętą.

II śniadanie: jabłko, arbuz, woda.

Ziemniaki z koperkiem, rolada z mintaja w sosie własnym z mix warzyw (fasola zielona, kalafior, marchew kostka).

Surówka: kolorowa cykoria z marchewką, jabłkiem, rodzynkami i jogurtem greckim.

Kompot brzoskwiniowy.

Ryżanka z warzywami, natką pietruszki. Racuszki drożdżowe z serem białym

Ananasowo-czereśniowy shake mleczny na mleku modyfikowanym.

  Laktoza, gluten Laktoza, gluten, jaja Seler, gluten Laktoza, gluten ,jaja

Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczne owocowe i kleiki bezmleczne 

Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masła

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przewiń do góry Przejdź do treści