Żłobki to jedna z najbardziej znanych form opieki, gdzie maluchy mogą bawić się i rozwijać pod opieką doświadczonych opiekunek. Ale czy wiecie, że Zespół Żłobków oferuje też inną formę opieki – Punkty Dziennego Opiekuna?
Zarówno w żłobkach, jak i w punktach dziennego opiekuna obowiązują te same zasady opieki i uczenia się dzieci. Nad ich realizacją czuwają wykwalifikowani opiekunowie, dbając o to, by dzieci miały jak najlepsze warunki.
Aby lepiej wyjaśnić, jak działają te dwie formy opieki, przygotowaliśmy serię ciekawostek.🔍 Dziś zaglądamy do… kuchni! 🍲
Ciekawostka nr 1 – W kuluarach kuchennych rewolucji, czyli jak wygląda kwestia organizacji posiłków
👩🍳W żłobku gdzie kuchnia jest na miejscu, a wszystko co znajduje się w jadłospisie jest starannie zaplanowane przez intendenta zgodnie z wytycznymi normami Instytutu Żywności i Żywienia. Kucharki i kucharze dbają, aby posiłki były zdrowe, smaczne i dostosowane do potrzeb najmłodszych dzieci. Jeśli dziecko wymaga specjalnej diety – żaden problem! Każdy posiłek może zostać dostosowany do indywidualnych potrzeb maluchów.
🍽️W punkcie dziennego opiekuna posiłki to wielka rodzinna sprawa! Nie ma tu ogromnych kuchni, zamiast tego rodzice sami dbają o to, by ich dzieci miały na talerzach to, co najlepsze. Sami przygotowują posiłki, albo ustalają między sobą harmonogram gotowania i dzielą się obowiązkami. Jeśli w grupie jest dziecko wymagające specjalnej diety, to kto, jak nie rodzic najlepiej wie, jakie pyszne, zdrowe i bezpieczne danie przygotować dla swojego dziecka! Dzięki wspólnemu ustalaniu posiłków między rodzicami, którzy uwzględniają ulubione dania dzieci, tworzą się warunki do wzajemnych relacji, poznawania siebie i dzieci, co może być wspaniałym początkiem niezwykłych nowych znajomości dla rodzin i ich dzieci.
Posiłek to coś więcej niż jedzenie!
Niezależnie od miejsca, posiłki to nie tylko to, co znajduje się na talerzu. To także czas nauki, rozwoju i budowania samodzielności! Zarówno w żłobkach jak i w punktach dziennego opiekuna, opiekunki zachęcają dzieci do angażowania się w przygotowania – mogą pomagać nakrywać do stołu, nakładać sobie dania i uczyć się kulturalnego jedzenia. Dzięki temu rozwijają swoją autonomię i zdobywają wiedzę o zdrowym odżywianiu.
Chcecie dowiedzieć się więcej o tym, jak organizujemy posiłki? Sprawdźcie nasze Standardy dotyczące organizacji posiłków! 📜
A to dopiero pierwsza ciekawostka… Śledźcie naszą stronę, bo wkrótce kolejne smaczne informacje!😃🍴