Data | Śniadanie | Obiad | Zupa | Podwieczorek |
Poniedziałek | Płatki orkiszowe na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pasta z jajek z marchewką z nasionami Chia i kiełkami lucerny, herbata malinowo – wiśniowa.
II Śniadanie: gruszki, melon |
Potrawka drobiowa z orzechami, w sosie śmietanowym z brzoskwinią i świeżą kolendrą, piure z batatów z jogurtem greckim, surówka z czerwonej kapusty z rodzynkami i limonką, brokuły gotowane na parze posypane sezamem z oliwą z pestek winogron, kompot owocowy | Pomidorowa z makaronem ryżowym zabielana mlekiem ze świeża bazylią. | Koktajl jogurtowo – tropikalny z amarantusem, biszkopty |
15 02 2021 | ||||
Alergeny | mleko, gluten | mleko, seler, orzechy | seler, mleko | mleko, gluten, |
Wtorek | Płatki żytnie na mleku. Pieczywo mieszane z serem mozzarella i pomidorkami cherry i rucola. Czarna herbata z pomarańczą i limonką.
II Śniadanie: kiwi, banany |
Pulpeciki wołowo cielęce w sosie paprykowym, ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka z selera z jabłkiem i jog. naturalnym, szpinak duszony z czosnkiem, kompot żurawinowo – wiśniowy | Krupnik z kaszą jęczmienną, natką
|
jogurt truskawkowo-wiśniowy, wafle ryżowe
|
16 02 2021 | ||||
Alergeny | mleko, gluten | seler, mleko | seler, gluten | mleko, gluten |
Środa | Makaron literki na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, szynka wędzona z plasterkiem ogórka kiszonego, Rumianek
II Śniadanie: jabłko deserowe, mango |
Paluszki z dorsza w sosie cytrynowym, ryż pełnoziarnisty z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej marchewki i oliwy z oliwek, gotowana fasolka szparagowa, kompot śliwkowy | Barszcz biały z ziemniakami i siekanym jajkiem | Naleśniki z twarożkiem z ananasem i wiórkami kokosowymi |
17 02 2021 | ||||
Alergeny | mleko, gluten | mleko, gluten, jaja | seler, gluten, jajko | jajko, gluten, mleko |
Data | Śniadanie | Obiad | Zupa | Podwieczorek |
Czwartek | Kakao na mleku. Pieczywo mieszane z twarożkiem z figami i winogronami,
plasterki jabłka
II śniadanie: pomelo, jabłko |
Spaghetti z mięsem w sosie pomidorowym, surówka z kalarepki z jabłkiem i jog. greckim, brokuł gotowany, kompot truskawkowo malinowy | Kalafiorowa z ziemniakami i koperkiem | Ciasto czekoladowe ze śliwkami, napój owocowy |
18 02 2021 | ||||
Alergeny | mleko, gluten | mleko, gluten | seler | mleko, gluten, jajko |
Piątek | Kluseczki pszenno-kokosowe na mleku. Pieczywo mieszane z sałatą karbowaną z jajkiem gotowanym szczypiorkiem i plasterkami pomidora malinowego, mięta z cytryną
II Śniadanie: winogrona jasne i ciemne |
Klopsiki wieprzowe w sosie musztardowym piure z ziemniaków z koperkiem, surówka z cykorii z jabłkiem, brzoskwinią i jog. greckim, gotowana zielona fasolka, kompot jabłkowy | Kukurydziana z ryżem, natka pietruszki i koperkiem | Jogurt waniliowy do picia, chrupki kukurydziane
|
19 02 2021 | ||||
Alergeny | mleko, gluten, jajko | Mleko, jajko, gluten | seler | mleko |
Informacje o składnikach użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
Dzieci z dietami eliminacyjnymi otrzymują posiłki wg zaleceń lekarza, na podstawie zaświadczenia lekarskiego. Wszystkie dzieci otrzymują na żądanie wodę do picia w nieograniczonych ilościach.
Dzieci mają zapewniony stały dostęp do wody pitnej
W trakcie dekady w jadłospisie mogą być nanoszone zmiany