Bez kategorii | Żłobek nr 2

Jadłospis 15-19 luty 2021

 

Data Śniadanie Obiad Zupa Podwieczorek
Poniedziałek Płatki orkiszowe na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, pasta z jajek z marchewką z nasionami Chia i kiełkami lucerny, herbata malinowo – wiśniowa.

 

 

II Śniadanie: gruszki, melon

Potrawka drobiowa z orzechami, w sosie śmietanowym z brzoskwinią i świeżą kolendrą, piure z batatów z jogurtem greckim, surówka z czerwonej kapusty z rodzynkami i limonką, brokuły gotowane na parze posypane sezamem z oliwą z pestek winogron, kompot owocowy Pomidorowa z makaronem ryżowym zabielana mlekiem ze świeża bazylią. Koktajl jogurtowo – tropikalny z amarantusem, biszkopty
15 02 2021
Alergeny mleko, gluten mleko, seler, orzechy seler, mleko mleko, gluten,
Wtorek Płatki żytnie na mleku. Pieczywo mieszane z serem mozzarella i pomidorkami cherry i rucola. Czarna herbata z pomarańczą i limonką.

 

II Śniadanie: kiwi, banany

Pulpeciki wołowo cielęce w sosie paprykowym, ziemniaki gotowane z koperkiem, surówka z selera z jabłkiem i jog. naturalnym, szpinak duszony z czosnkiem, kompot żurawinowo – wiśniowy Krupnik z kaszą jęczmienną, natką

 

jogurt truskawkowo-wiśniowy, wafle ryżowe

 

16 02 2021
Alergeny mleko, gluten seler, mleko seler, gluten mleko, gluten
Środa Makaron literki na mleku. Pieczywo mieszane z masłem, szynka wędzona z plasterkiem ogórka kiszonego, Rumianek

 

II Śniadanie: jabłko deserowe, mango

Paluszki z dorsza w sosie cytrynowym, ryż pełnoziarnisty z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej marchewki i oliwy z oliwek, gotowana fasolka szparagowa, kompot śliwkowy Barszcz biały z ziemniakami i siekanym jajkiem Naleśniki z twarożkiem z ananasem i wiórkami kokosowymi
17 02 2021
Alergeny mleko, gluten mleko, gluten, jaja seler, gluten, jajko jajko, gluten, mleko

 

Data Śniadanie Obiad Zupa Podwieczorek
Czwartek Kakao na mleku. Pieczywo mieszane z twarożkiem z figami i winogronami,

plasterki jabłka

 

II śniadanie: pomelo, jabłko

Spaghetti z mięsem w sosie pomidorowym, surówka z kalarepki z jabłkiem i jog. greckim, brokuł gotowany, kompot truskawkowo malinowy Kalafiorowa z ziemniakami i koperkiem Ciasto czekoladowe ze śliwkami, napój owocowy
18 02 2021
Alergeny mleko, gluten mleko, gluten seler mleko, gluten, jajko
Piątek Kluseczki pszenno-kokosowe na mleku. Pieczywo mieszane z sałatą karbowaną z jajkiem gotowanym szczypiorkiem i plasterkami pomidora malinowego, mięta z cytryną

 

II Śniadanie: winogrona jasne i ciemne

Klopsiki wieprzowe w sosie musztardowym piure z ziemniaków z koperkiem, surówka z cykorii z jabłkiem, brzoskwinią i jog. greckim, gotowana zielona fasolka, kompot jabłkowy Kukurydziana z ryżem, natka pietruszki i koperkiem Jogurt waniliowy do picia, chrupki kukurydziane

 

19 02 2021
Alergeny mleko, gluten, jajko Mleko, jajko, gluten seler mleko

 

 

Informacje o składnikach użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności

Dzieci z dietami eliminacyjnymi otrzymują posiłki wg zaleceń lekarza, na podstawie zaświadczenia lekarskiego. Wszystkie dzieci otrzymują na żądanie wodę do picia w nieograniczonych ilościach.

Dzieci mają zapewniony stały dostęp do wody pitnej

W trakcie dekady w jadłospisie mogą być nanoszone zmiany

Przejdź do treści