Jadłospis
| Lp | I i II śniadanie | Obiad | Zupa | Podwieczorek | 
| 
 poniedziałek 02.05 | Pł. kukurydziane  na mleku, bułka z masłem, dżem, jabłko ,napój z świeżej mięty. 
 Alergeny – ,białko mleka krowiego. Śniadanie II . jabłko Mleko20oml/1porcja | Ziemniaki z wody .łosoś na parze z ziołami ,dynia na parze ,ogórek kwaszony ,napój z mięty świeżej i wody. Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka Jogurt15ml/1porcje | Zupa brokułowa z ryżem  ,zabielana mlekiem, Alergeny –seler, białko mleka Mleko20ml/1porcja | Bułka z musem jabłkowym słodzonym dżemem,kakao. Alergeny –gluten ,jajko kurze, 
 | 
| Środa 04.05 | Pł. Jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata masłowa, pasta z pieczonych warzyw z papryką pieczoną żółtą, awokado ,mozzarellą , posypana szczypiorkiem, ogórek świeży w słupkach, rumianek z cytryną. Dieta-bm. kanapka z masłem roślinnym, pasta warzywna j/w bez mozzarelli, napój ryżowy Alergeny –gluten , białko mleka krowiego. śniadanie II. Mix owocowy Mleko-200ml/1pocja | Ziemniak puree z koperkiem ,kotlecik  pożarski  smażony na patelni ,marchewka z groszkiem   ,sur  z  rzodkwi białej, jabłka    z jogurtem greckim, kompot  z owoców mieszanych Alergeny –jajko kurze, gluten ,białko mleka 
 | Barszcz czerwony   z ryżem jaśminowym z natką i koperkiem ,zabielany mlekiem Alergeny –,jajko kurze ,seler Mleko-50ml/1porcja | Jogurt naturalny z truskawką ,herbatniki ,chrupki kukurydziane /d-b/mk; d-b/pm ;d-b/j- napój migdałowy z truskawką  herbatniki mini. mleko-130ml/1porcja Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka . 
 | 
| Czwartek 05.05 | Kakao na mleku modyfikowanym  , pieczywo mieszane z masłem   sałatą roszponka   ,szynka z kurczaka wędzonego ,jajko na twardo ze szczypiorkiem ,,pomidor ,ogórek świeży Dieta-bm. kanapka z masłem roślinnym d-b/j-bez jaj,napój owsiany Alergeny –gluten ,białko mleka krowiego, jajko kurze Mleko-220ml/1pocja 
 śniadanie II. Mix owocowy 
 | Ryż czerwony  na sypko, pulpety  z ryby na parze w sosie morelowym   , marchewka    z  ziołami prowansalskimi  sur . z sałaty masłowej ,cebulki ,dymki z jogurtem greckim, kompot  z brzoskwini /dieta-bm- oliwa z oliwek/ Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka m.p.f.-15ml/1porcja 
 | Zupa krem  z brokuł i kalafiora z  groszkiem ptysiowym i jogurtem naturalnym /d-b/pm-bez jogurtu/ Alergeny –,białko mleka, seler 
 m.p.f.-15ml/1porcja | Kaszka bobovity z ananasem z puszki ,mleko d-b/mk-napój migdałowy 
 Alergeny –gluten, białko mleka krowiego, orzechy. 
 Mleko-150ml/1porcja | 
| Piątek 06.05 
 | Płatki pszenne na mleku, pieczywo mieszane  z masłem,  z soczewica   ,brokuł ,jajko, plasterek   pomidora ,szczypiorek , rukola z melonem  , napój z cytryny i imbiru Dieta-bm. bułka z masłem roślinnym, pasta j/w ,napój ryżowy Alergeny –gluten ,białko mleka krowiego. Mleko-200ml/1pocja śniadanie II. Owoce różne 
 | Makaron  z gulaszem z mięsa –schab w sosie morelowym ,  burak  zasmażana masełkiem. sur z ogórka świeżego ,rzodkiewki  z jogurtem greckim, kompot z owoców mieszanych. . Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka krowiego. 
 | Zupa z fasolki szparagowej  z ziemniakami i natką ,zabielana mlekiem kokosowym Alergeny –gluten, jajko kurze, białko mleka krowiego, seler. Mleko-50ml/1porcja | Sernik z brzoskwinką  na biszkoptach  posypany płatkami migdałowymi. ,napój   z syropu  z cytryną.//d-bm;d-b/j-mus brzoskwiniowy z herbatnikami  posypany migdałami, syrop z wodą Alergeny – białko mleka krowiego. 
 
 | 
Dzieci które są na diecie bezmlecznej dostają kaszkę/ryżową wielozbożową/ bez mleczną z owocami, masło roślinne ,napoje ryżowe ,owsiane ,jaglane, orkiszowe, herbatniki mini bez dodatku jajka i mleka
Dzieci które są na diecie bez jajka dostają makaron bez jajka, herbatniki mini i potrawy robione są bez dodatku jajka.
Dzieci które są na diecie bezglutenowej dostaje wafle ryżowe i zamienniki które nie mają glutenu, oraz produkty bezglutenowe dostępne w żłobku /makaron ,mąka, kasza ,kaszki, płatki/
Dzieci które nie jedzą mięsa dostają potrawy z warzyw ,jaj, ryby ,soczewicy zielonej i czerwonej, cieciorki, warzyw strączkowych, kukurydzy .
Dzieci dostają owoce na II śniadanie –banan, jabłko, gruszka, winogrono białe ,czerwone/bezpestkowe/ brzoskwini, nektarynka, brzoskwini ufo, kaki, mango, melon, arbuz /bezpestkowy/ kiwi, pomarańcze, mandarynki ,pomelo ,owoce sezonowe/truskawka,malina,borówka,morela,śliwka,wiśnia,jeżyna,jagoda/
Woda firmy,, Piast Pol” dostępna dla dzieci przez cały dzień
Informacja o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
 
								 
								 
				 
								