JADŁOSPIS:

DATA ŚNIADANIE OBIAD ZUPA + PODWIECZOREK
10.02

2020

(PON)

Ryż na mleku modyfikowanym. Pieczywo mieszane (bułka wrocławska, chleb pszenno- żytni i razowy)1 z masłem7, sałatą masłową i plasterkiem mozzarelli7 ze słupkami ogórka świeżego (dieta: flora /pasta z marcwi).

Herbata owocowa.

II śniadanie: pomarańcza, pomelo, jabłko.

Niemowlaki: mleko modyfikowane/kaszki ryżowo- owocowe. II śniadanie: przecier owocowy.

Kulki ziemniaczane, pulpety cielęce3 w lekkim sosie musztardowym10 (dieta: bez jaj).

Jarzynka: kapusta włoska z koperkiem i oliwą z oliwek.

Surówka: wielowarzywna marchew, seler, por z jabłkiem i jogurtem7 (dieta: oliwa z oliwek).

Kompot ananasowo- gruszkowy.

Niemowlaki: miks jarzynowy z dodatkiem cielęciny (podana w formie papki).

Zupa- krem z pietruszki i gruszki z zacierkami pszenno- kukurydzianymi1,3 i natką (dieta: z ziemniakami).

Niemowlaki: zupa jarzynowa (podana w formie papki).

Deser z kaszy manny1 na mlek7u przekładany pieczonym jabłkiem, polany sosem z czerwonych owoców maliny, wiśnie, truskawki (dieta: na wodzie).

Niemowlaki: kaszki ryżowo- owocowe/ kleik ryżowy.

11.02

2020

(WTO)

Płatki jaglane1 na mleku7. Pieczywo mieszane (bułka wrocławska, chleb pszenno- żytni i razowy)1 z masłem7, pastą z sera żółtego7 z paseczkami papryki kolorowej (dieta: flora /dżem 100% owoców bez cukru).

Woda z sokiem malinowym.

II śniadanie: banan, jabłko.

Niemowlaki: mleko modyfikowane/kaszki ryżowo- owocowe. II śniadanie: przecier owocowy.

Ziemniaki z kuleczkami z kurczaka3 w sosie koperkowym (dieta: bez jaj).

Jarzynka: różyczki brokułów z oliwką.

Surówka: kapusta pekińska ze złocistą kukurydzą i jogurtem7 (dieta: oliwa z oliwek).

Kompot wiśniowy.

Niemowlaki: miks jarzynowy z dodatkiem fileta z kurczaka (podana w formie papki).

Zupa z kolorowej fasolki szparagowej9 z kaszą mazurską1 i natką (dieta: bez selera).

Niemowlaki: zupa jarzynowa z dodatkiem brokułów (podana w formie papki).

Racuchy drożdżowe1,3,7 z jagodami, posypane cukrem pudrem (dieta: bez mleka).

Mleczny shake truskawkowy.

Niemowlaki: kaszki ryżowo- owocowe/ kleik ryżowy.

12.02

2020

(ŚRO)

Biszkoptowe kluseczki1,3 na mleku7. Pieczywo mieszane (bułka wrocławska, chleb pszenno- żytni i razowy)1 z masłem7, twarożkiem7 ze szczypiorkiem i tartą rzodkiewką (dieta: flora/szynka wędzona z kurczaka).

Woda z cytryną i świeżym imbirem.

II śniadanie: mandarynka, jabłko.

Niemowlaki: mleko modyfikowane/kaszki ryżowo- owocowe. II śniadanie: przecier owocowy.

Kasza kuskus1, kotlet pożarski1,3 w lekkim sosie groszkowym (dieta: bez jaj).

Jarzynka: mini marchewki z dodatkiem oliwki.

Surówka: kalarepka z papryką kolorową i jogurtem greckim7 (dieta: oliwa z oliwek).

Kompot z owoców mieszanych.

Niemowlaki: miks jarzynowy z dodatkiem fileta z indyka (podana w formie papki).

Meksykańska zupa z kapustą pekińską, ziarnem kukurydzy, drobnym groszkiem, pomidorami, czerwoną fasolką gotowaną na parz9e z ziemniakami i natką (dieta: bez selera).

Niemowlaki: zupa jarzynowa (podana w formie papki).

Smoothie bananowe z kosteczka mango na bazie kefiru7 z dodatkiem cukru trzcinowego (dieta: pieczony banan z kosteczką mango z dodatkiem cukru trzcinowego).

Niemowlaki: kaszki ryżowo- owocowe/ kleik ryżowy.

13.02

2020

(CZW)

Kasza owsiana1 na mleku7. Pieczywo mieszane (bułka wrocławska, chleb pszenno- żytni i razowy)1 z masłem7 (dieta: flora), polędwicą z kurczaka i plastrami ogórka kwaszonego.

Rumianek.

II śniadanie: banan, jabłko.

Niemowlaki: mleko modyfikowane/kaszki ryżowo- owocowe. II śniadanie: przecier owocowy.

Zielone puree ziemniaczane, paluszki z dorsza1,3,4 w sosie majerankowym (dieta: bez jaj).

Jarzynka: bakłażan ze świeżą bazylią i pomidorami z oliwką.

Surówka: seler z kosteczką brzoskwini, jabłkiem i jogurtem7 (dieta: oliwa z oliwek).

Kompot porzeczkowo- jabłkowy.

Niemowlaki: miks jarzynowy z dodatkiem fileta z dorsza (podana w formie papki).

Zupa kalafiorowa9 z kaszą jęczmienną i natką (dieta: bez selera).

Niemowlaki: zupa jarzynowa z dodatkiem kalafiora (podana w formie papki).

Pianka serowa7 z morelami, polana sosem jagodowym  na bazie jogurtu naturalnego7 (dieta: makaron bez glutenu i bez jaj z malinami, polany sosem jagodowym).

Niemowlaki: kaszki ryżowo- owocowe/ kleik ryżowy.

14.02

2020

(PTK)

Kakao na mleku7. Pieczywo mieszane (bułka wrocławska, chleb pszenno- żytni i razowy)1 z masłem7 i pomidorkami koktajlowymi. Jajecznica3 ze szczypiorem gotowana na parze (dieta: flora/ dżem 100% owoców bez cukru).

Napój miodowo- cytrynowy.

II śniadanie: gruszka, pomarańcza, jabłko.

Niemowlaki: mleko modyfikowane/kaszki ryżowo- owocowe. II śniadanie: przecier owocowy.

Kasza orkiszowa z gulaszem wieprzowym w sosie paprykowym.

Jarzynka: zielony bukiet warzyw (brukselka, brokuł, groszek, fasolka szparagowa zielona) z oliwką.

Surówka: buraczki z koperkiem i olejem z pestek winogron.

Kompot ze śliwek z goździkiem.

Niemowlaki: miks jarzynowy z dodatkiem szynki wieprzowym (podana w formie papki).

Zupa- krem z dyni i marchwi9 z ziemniakami i natką (dieta: bez selera).

Niemowlaki: zupa jarzynowa z dodatkiem dyni (podana w formie papki).

Kisiel żurawinowo- truskawkowy.

Chrupki kukurydziane.

Niemowlaki: kaszki ryżowo- owocowe/ kleik ryżowy.

Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczne owocowe i kleiki bezmleczne.

Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

 

Obróbka termiczna jaka jest stosowana w naszym żłobku to:

 

  • bitki, paluszki, kotlety – smażenie,
  • zrazy – krótkotrwały proces smażenia a następnie duszenie,
  • pulpety, kuleczki, gulasz – gotowanie,
  • klopsiki, pieczeń, rolada – pieczenie w piekarniku

JADŁOSPIS:

DATA ŚNIADANIE OBIAD ZUPA + PODWIECZOREK
17.02

2020

(PON)

Makaron pełnoziarnisty1,3 na mleku7. Pieczywo mieszane (bułka wrocławska, chleb pszenno- żytni i razowy)1 z masłem7, plastrem sera żółtego7 z paseczkami papryki kolorowej (dieta: flora/ szynka wędzona z kurczaka).

Napój miętowy.

II śniadanie: mandarynka, jabłko.

Niemowlaki: mleko modyfikowane/kaszki ryżowo- owocowe. II śniadanie: przecier owocowy.

Kasza bulgur1 z pulpetami z kurczaka3 w sosie pomidorowym (dieta: bez jaj).

Jarzynka: cukinia z przecierem pomidorowym i oliwką.

Surówka: kolorowa rzodkiewka z jogurtem greckim7 (dieta: oliwa z oliwek).

Kompot jabłkowy z mango.

Niemowlaki: miks jarzynowy z dodatkiem fileta z kurczaka (podana w formie papki).

Zupa- krem z kukurydzy9 z mlekiem kokosowym, ziemniakami i natką (dieta: bez selera).

Niemowlaki: zupa jarzynowa (podana w formie papki).

Sałatka owocowa gruszka, jagody, ananas, morela, brzoskwinia, banan, truskawki z sosem  jogurtowym7 (dieta: w sosie własnym).

Niemowlaki: kaszki ryżowo- owocowe/ kleik ryżowy.

18.02

2020

(WTO)

Płatki jęczmienne1 na mleku7. Pieczywo mieszane (bułka wrocławska, chleb pszenno- żytni i razowy)1 z masłem7 (dieta: flora), plastrem szynki wieprzowej z ćwiarteczkami pomidora malinowego.

Woda z cytryną.

II śniadanie: gruszka, jabłko.

Niemowlaki: mleko modyfikowane/kaszki ryżowo- owocowe. II śniadanie: przecier owocowy.

Ziemniaki puree, kotleciki z jaj1,3 i soczewicy czerwonej w lekkim sosie chrzanowym (dieta: bez jaj).

Jarzynka: różyczki kalafiora z  oliwką.

Surówka: pomidor z selerem naciowym9 i olejem z pestek winogron.

Kompot z gruszek z goździkiem.

Niemowlaki: miks jarzynowy z dodatkiem tartego żółtka (podana w formie papki).

Zupa jarzynowa9 brukselka, bób, dynia z lanymi pszenno-żytnimi kluseczkami1,3 i natką (dieta: bez selera/ z ziemniakami).

Niemowlaki: zupa jarzynowa z dodatkiem dyni (podana w formie papki).

Bananowe mussli z suszonymi śliwkami, morelami i płatkami kukurydzianymi pszenno- pełnoziarnistymi1 z musem z mango na bazie jogurtu greckiego7 (dieta: pieczony banan z suszonymi śliwkami, morelami i płatkami kukurydzianymi pszenno- pełnoziarnistymi z musem z mango).

Niemowlaki: kaszki ryżowo- owocowe/ kleik ryżowy.

19.02

2020

(ŚRO)

Kawa zbożowa rozpuszczalna na mleku7. Pieczywo mieszane (bułka wrocławska, chleb pszenno- żytni i razowy)1 z masłem7, pastą z jaj3 i awokado z krążkami rzodkiewki (dieta: flora/ szynka wędzona z kurczaka).

Zimowy napój ze świeżym imbirem, goździkiem, limonką i pomarańczą.

II śniadanie: banan, jabłko.

Niemowlaki: mleko modyfikowane/kaszki ryżowo- owocowe. II śniadanie: przecier owocowy.

Kuleczki kolorowego ryżu z kurkumą (ryż, ryż czerwony, ryż pełnoziarnisty) z klopsikami wieprzowymi3 w sosie jarzynowym9 (dieta: bez jaj/ bez selera).

Jarzynka: kapusta biała z koperkiem i oliwką.

Surówka: marchew z jabłkiem i jogurtem7 (dieta: oliwa z oliwek).

Kompot z owoców mieszanych.

Niemowlaki: miks jarzynowy z dodatkiem szynki wieprzowymi (podana w formie papki).

Zupa ogórkowa z ziemniakami i natką, zaprawiana kefirem7 (dieta: bez kefiru/ bez selera).

Niemowlaki: zupa jarzynowa (podana w formie papki).

Budyń kakaowy7 z konfiturą czerwonych owoców maliny, wiśnie, truskawki (dieta: kisiel z czerwonych owoców).

Niemowlaki: kaszki ryżowo- owocowe/ kleik ryżowy.

20.02

2020

(CZW)

Kasza kukurydziana1 na mleku7. Pieczywo mieszane (bułka wrocławska, chleb pszenno- żytni i razowy)1 z masłem7, twarożkiem waniliowym7 i kropeczką dżemu 100% owoców bez cukru (dieta: flora/ dżem 100% owoców bez cukru).

Woda z limonką.

II śniadanie: melon, banan, jabłko.

Niemowlaki: mleko modyfikowane/kaszki ryżowo- owocowe. II śniadanie: przecier owocowy.

Mini rurki kolorowe szpinakowo- dyniowe1,3 z gulaszem z indyka w sosie żurawinowym (dieta: makaron bez jajeczny).

Jarzynka: buraczki z oliwką.

Surówka: mizeria z koperkiem i jogurtem greckim7 (dieta: oliwa z oliwek).

Kompot wiśniowy.

Niemowlaki: miks jarzynowy z dodatkiem fileta z indyka (podana w formie papki).

Zupa- krem z włoszczyzny z pomidorami, batatami i natką (dieta: bez selera).

Niemowlaki: zupa jarzynowa (podana w formie papki).

Batoniki jaglane z rodzynkami z dodatkiem miodu, płatków migdałów, sezamu, ziaren słonecznika, siemienia lnianego i wiórek kokosowych.

Mleczny7 shake z borówkami. (dieta: batoniki jaglane bez dodatków miodu, śłonecznika, mus z borówek).

Niemowlaki: kaszki ryżowo- owocowe/ kleik ryżowy.

21.02

2020

(PTK)

Płatki pszenne1 na mleku7. Pieczywo mieszane (bułka wrocławska, chleb pszenno- żytni i razowy)1 z masłem7 (dieta: flora), pastą z mozzarelli7 z kiełkami słonecznika i słupkami ogórka świeżego (dieta: flora/ dżem 100% owoców bez cukru).

Herbata z miodem.

II śniadanie: pomarańcza, jabłko.

Niemowlaki: mleko modyfikowane/kaszki ryżowo- owocowe. II śniadanie: przecier owocowy.

Ziemniaki puree, rolada z dorsza1,3,4 w sosie greckim9 na bazie pomidorów całych bez skórki (dieta: bez jaj/ bez selera).

Surówka: kapusta kwaszona ze złocistą kukurydzą, marchewką, jabłkiem i olejem z pestek winogron.

Kompot truskawkowy.

Niemowlaki: miks jarzynowy z dodatkiem fileta z dorsza (podana w formie papki).

Zupa brokułowa z  kaszą krakowską i natką (dieta: bez selera).

Niemowlaki: zupa jarzynowa z dodatkiem różyczek brokułów (podana w formie papki).

Miks jogurtowo7– biszkoptowy z pieczonym jabłkiem i gruszką na bazie jogurtu naturalnego (dieta: pieczone jabłko i gruszka).

Niemowlaki: kaszki ryżowo- owocowe/ kleik ryżowy.

Dzieci przebywające na diecie mają zapewnione kaszki bezmleczne owocowe i kleiki bezmleczne.

Ponadto wszystkie dzieci dostają wodę na żądanie. Dodatkiem do zup jest wysokiej jakości oliwa z oliwek lub masło.

Informacje o składnikach alergennych użytych do przygotowania posiłków zgodnie z jadłospisem opracowano zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

 

Obróbka termiczna jaka jest stosowana w naszym żłobku to:

 

  • bitki, paluszki, kotlety – smażenie,
  • zrazy – krótkotrwały proces smażenia a następnie duszenie,
  • pulpety, kuleczki, gulasz – gotowanie,
  • klopsiki, pieczeń, rolada – pieczenie w piekarniku.

Lista alergenów- legenda do jadłospisu

 

Skrót Opis alergenu Oznaczenie Produkty, które mogą zawierać alergen
1 Ziarna zbóż zawierające gluten: pszenica, jęczmień, owies, żyto, orkisz, ich hybrydowe odmiany, jak również produkty przygotowane na ich bazie produkty spożywcze oraz wypieki na bazie powyższych ziaren zbóż:

skrobia, mąka, krupczatka, kasza manna, kuskus, kaszka kukurydziana, kasza jęczmienna, płatki, otręby, produkty pełnoziarniste, kasza bulgur, kiełki pszenicy

makaron, naleśniki, bułka tarta, mieszanki zbóż, mieszanki do wypieków / mieszanki do ciast, chleb, wypieki, torty z kremem, ciasta, ciastka, herbatniki, słód, piwo słodowe, piwo, kawa zbożowa (słodowa), sosy na bazie zasmażki, napoje na bazie kakao, mieszanki przypraw, sos sojowy, hydrolizowane białko pszeniczne w przyprawach, batony czekoladowe, batony zbożowe, lody z waflem, substancja rozdzielająca w tartym serze, także wędliniarskie specjały regionalne
2 Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie krewetki, raki, homary, kraby, kryl, langusty, krewetki czerwone, krewetki królewskie, kraby pająkowate masło rakowe, pasta z krewetek, sashimi, surimi, prażynki krewetkowe, bouillabaisse, paella
3 Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie żółtko jaj, białko jaj, ubite białko jaj, jaja w płynie, jaja w proszku, jaja mrożone, substancje oraz produkty spożywcze z przedrostkiem „ovo” (= jajo) w nazwie: ovomucin, lizozym

z jaj (np. w serze), lecytyna z jaj kurzych

 

biszkopty / sucharki, tort Pawłowa, bezy, torty z kremem, ciasta, wypieki, desery, lody, pianka oraz polewy do kaw smakowych, sosy (np. sos holenderski, sos berneński), majonez, spoiwo w mięsie mielonym, panierki, ciasta, „lepiszcza” na potrzeby zbóż oraz dekoracji na chlebie i wypiekach, glazura cukrowa, likier jajeczny oraz inne rodzaje likieru, makaron jajeczny, surimi
4 Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie ryby wszelkiego typu: surowe, gotowane oraz marynowane, kawior, ikra żelatyna, surimi, kamaboko (japońskie surimi), (pasta) anchois, sos Worcester, pikantne sosy / przyprawy (azjatyckie), potrawy regionalne (np. sushi, ryż smażony, paella, rolki wiosenne, vitello tonnato, bouillabaisse), Krwawa Mary

(z sosem Worcester)

5 Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie olej arachidowy (również w formie tłuszczu do smażenia zanurzeniowego), masło arachidowe wegetariańskie zamienniki mięsa, sosy (np. sos satay), dressingi, pesto, potrawy regionalne (np. afrykańskie, azjatyckie, meksykańskie), mieszanki orzechów, bakalie 
6 Ziarno sojowe oraz produkty ziarno sojowe, mąka sojowa, kasza sojowa, mleko sojowe, desery sojowe, nierafinowany olej sojowy, lecytyna sojowa, białko sojowe, ser tofu, pasta miso, tempeh, kiełki soi przyprawy (sosy sojowe, sos shoyu, sos tamari, sos teriyaki, sos Worcester), wegetariańskie pasty do smarowania pieczywa oraz dania wegetariańskie, surimi, chleb oraz wypieki, burgery, wyroby wędliniarskie, niskotłuszczowe produkty na bazie mięsa mielonego
7 Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) białko mleczne, hydrolizat białka mlecznego, kazeina, białko serwatkowe, laktoalbumina, laktoza, mleko, mleko w proszku, serwatka, śmietana, kwaśna śmietana, creme fraiche, maślanka, zsiadłe mleko, mleko skondensowane, jogurt, kefir, ser twarogowy, masło, margaryna, tłuszcze roślinne do smarowania pieczywa, czekolada, wypieki, nugat, lody, desery, zabielacz do kawy, puree ziemniaczane, surimi
8 Orzechy z drzew orzechowych tj: migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, lub makadamia Queensland, oraz produkty przygotowane na ich bazie olej z orzechów włoskich, olej z orzechów laskowych, olej migdałowy, krem orzechowy do smarowania pieczywa, pasta orzechowa, masło orzechowe marcepan, nugat, krem orzechowo-nugatowy do smarowania pieczywa, torty z kremem, ciastka, wypieki, desery, makaroniki czekolada, bakalie, gotowe przekąski, musli, sosy do sałatek, pesto oraz pozostałe sosy, dressingi do sałatek, dania wegetariańskie, chleb z orzechami, mortadela (z orzechami pistacjowymi) produkty o smaku kawowym
9 Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie seler korzeniowy, naciowy, ziarna selera, liść selera, soki warzywne z  zawartością selera, sól selerowa mieszanki przypraw, curry, buliony, zupy, mięsa duszone z jarzynami, sosy, produkty wędliniarskie oraz mięsne, sałatki delikatesowe, sałatki warzywne, pkantne przystawki
10 Gorczyca oraz produkty przygotowane na jego bazie ziarno gorczycy, musztarda, olej gorczycowy, kiełkujące nasiona gorczycy, liście oraz kwiaty gorczycy wędliny, produkty mięsne: rolady, potrawy curry, mieszanki przypraw, warzywa konserwowe, marynaty, zupy, sosy, sosy chutney, sałatki delikatesowe
11 Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie ziarno sezamowe, oleje, pasty masła, mąka, sól sezamowe bułki do hamburgerów, chleb, wypieki, krakersy, płątki śniadaniowe, desery, zastosowania w obrębie kuchni azjatyckiej, tureckiej, oraz orientalnej, falafel, humus, mutabal (pasta z bakłażana)
12 Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców E220-228: dwutlenek siarki oraz sole kwasu siarkawego wino (z zawartością siarczynów), inne napoje alkoholowe, suszone owoce (w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor), produkty na bazie tartego chrzanu; mniejsze ilości, na przykład takie, z jakimi mamy do czynienia w  przypadku błyskawicznego purée ziemniaczanego, częstokroć nie przekraczają poziomu pociągającego za sobą wymóg uwzględnienia w opisie  
13 Łubiny oraz produkty przygotowane na jego bazie   mąka łubinowa, białka roślinne (łubiny) w wypiekach oraz w wegetariańskich zamiennikach mięsa, kiełki łubinu
A14 Mięczaki oraz produkty przygotowane na jego bazie omułki, (małże, omułki jadalne, pegrzebki, ostrygi) ślimaki, uchowce, głowonogi (kałamarnice): kalmary, ośmiorniczki, mątwy, ośmiornice (polpo, pulpo) sepia (barwnik z mątwy), czarny makaron z owocami morza, surimi, sashimi, bouillabaisse, paella